Vodič od centra grada do bitnih lokacija

Blog / Upoznajte Beograd

  • Sadržaj
  • Neko ko se prvi put nađe u Beogradu, potpuno sam ili sa osobom koja nije navikla na gradsku gužvu, može se osetiti kao da je stigao u pomalo haotično mesto. Ukoliko dolazite u Beograd ste iz drugih krajeva Srbije, naoružajte se strpljenjem, jer će Vam biti potreban vodič kroz Beograd. Nervozni vozači, taksisti, kao i trubljenje sirena, svakom Beograđaninu je dobro poznato, pa oko toga se nemojte iznenaditi. Pešački prelaz nam služi da na njega iskoračimo baš kada nema vozila na vidiku, osim ako se ne nađe poštovalac propisa koji će Vas propustiti i dati Vam prvenstvo prolaza. Ako se nađete na kružnom toku Slavija, a vozač ste, verujemo da ćete ga obilaziti u širokom luku kad god možete. Sve u svemu, saobraćajni haos u kom smo savršeno naučili da funkcionišemo i gde se međusobna konverzacija između vozača često odvija mimikom ruku ili dovikivanjem kroz prozor. Kako saobraćaj svuda nekada može biti prava noćna mora, zbog sve te gužve, mnogi će radije ostaviti svoj auto u nekom prigradskom naselju ili delu grada u kom ne vlada prevelika gužva i dalji put nastaviti gradskim prevozom.

    Vaš vodič kroz Beograd trebalo bi da uključi nekoliko opcija prevoza. Neki više vole da pešače i prošetaju do posla (što svakako jeste zdravije), neki više vole da putuju automobilom, a neki koriste usluge GSP-a. Ono što je bitno naglasiti, prevoz je redovan i uvek ćete stići na svoje odredište. Ako jedan autobus zastane, uvek možete preći u neku drugu liniju, ali svakako nećete morati dugo da čekate. Gradski prevoz se strancima svakako više preporučuje od korišćenja taksi službi, jer je znatno jeftiniji. Zakazivanje vožnje se obavlja putem telefona, a plaća se taksi vozaču po dolasku na željeno odredište. Taksisti koriste taksimetar prema kome se formira konačna cena vožnja, a na taj način ćete i Vi znati koliko novca treba da pripremite. Nedavno je za grupu Yandex taksi službe uvedena mobilna aplikacija kako bi zakazivanje vožnje bilo još lakše.

    Slično “Uberu” u evropskim gradovima i Americi dodajte u svoj vodič kroz Beograd i CarGo. CarGo predstavlja mobilnu aplikaciju preko koje možete zakazati vožnju, a u zavisnosti od udaljenosti krajnjeg odredišta se novac automatski skida sa Vašeg računa.

    Vodič kroz Beograd: Javni gradski prevoz

    Za korišćenje gradskog prevoza - tramvaja, trolejbusa i autobusa će Vam biti potrebna autobuska karta ili BusPlus karta. Kartu možete nabaviti na svim trafikama u gradu, kao i nekim trgovinskim objektima ili menjačnicama, te ih nije teško kupiti. Postoji nekoliko različitih BusPlus karata, a to su nepersonalizovana kartica, dnevna karta i karta kupljena kod vozača. Svakome ko ne živi u Beogradu takav sistem može delovati komplikovano, ali naš vodič kroz Beograd će Vam pomoći. 

    Nepersonalizovana kartica se može kupiti na kisoku po ceni od 250 dinara i važiće 3 godine. Kartica se može dopunjavati neograničeni broj puta. Po ulasku u vozilo je potrebno prisloniti je uz BusPlus aparat kako bi kartica bila očitana. Moguće je uplatiti na jednu karticu vožnje za više osoba. Vodite računa o zonama u kojima se krećete, jer je vožnja kroz više zona skuplja. Tako, na primer, 1 vožnja traje 90 minuta i iznosi 89 dinara za pojedinačnu zonu, dok 1 vožnja u trajanju od 90 minuta kroz više zona iznosi 179 dinara.

    Dnevna karta se može kupiti za jedan, tri ili pet dana. Može kupiti na svakom kiosku i cena joj je 40 dinara. Vožnje se uplaćuju po drugačijem cenovniku u odnosu na nepersonalizovane kartice.

    Zona 1-2 zona 1, 2, 3 i 4 zona
    1 dan 250 dinara 750 dinara
    3 dana 700 dinara 1.790 dinara
    5 dana 1.000 dinara 2.390 dinara

     

    Karta se može kupiti kod vozača u svakom vozilu gradskog prevoza. Prilikom ulaska u vozilo h nije potrebno očitavati na aparatu. Cena za jednu zonu iznosi 150 dinara, a za više zona iznosi 300 dinara. Karta kupljena kod vozača će Vam važiti u svakom prevozu u naredna 24 časa od kupovine.

    Vožnju možete platiti i putem Mastercard Pay Pass kartice tako što ćete pri ulasku u vozilu svoju karticu prisloniti na BusPlus validator kako bi procedura bila očitana. Jedna vožnja traje 90 minuta. Vožnja za jednu zonu iznosi 98 dinara, dok za više zona iznosi 197 dinara.

    Svako vozilo u gradu sadrži svog automatskog glasovnog vodiča, koji će Vas obavestiti kako se zove stajalište na kom ste se zaustavili i naziv stajališta prema kom se krećete. Na taj način je BusPlus sistem obezbedio da svako vozilo ima manji vodič kroz Beograd kada je reč o gradskom prevozu. Ukoliko zbog buke u prevozu ne možete najjasnije da čujete govorni automat, priđite validatoru na kom će pisati svi potrebni podaci o trenutnoj i narednoj stanici. Svakako se uvek možete obratiti nekome od putnika da Vam ukaže na Vašu stanicu ili Vam objasni koliko ćete još putovati do nje. Na svakom stajalištu imate obeleženo ime stanice, broj vozila koja se tu zaustavljaju, kao i broj koji možete da pozovete i dobijete obaveštenje na ekranu telefona o informacijama za koliko stanica stiže Vaše vozilo. Veoma brzo ćete se uklopiti u sistem korišćenja gradskog prevoza. Turisti koji se u Beogradu kratko zadržavaju, najčešće koriste prevoz do određenih lokacija, pa smo odlučili da Vam damo instrukcije kako da od centra grada do tih lokacija najlakše dođete.

    Vodič kroz Beograd - Ada Ciganlija

    Od strogog centra grada je Savsko jezero udaljeno svega četiri kilometra. Nemojte propustiti da posetite poznato “beogradsko more”, rashladite se na plaži ili večerate uz umirujući pogled na reku. Direktan prevoz kojim možete stići do čuvenog gradskog kupališta je autobus sa brojem 37 i autobus broj 58. Početna stanica se nalazi tačno na Trgu Republike i bez presedanja će Vas dovesti do Ade Ciganlije. Takođe sa stajališta na Zelenom Vencu imate direktno prevoz autobusima 52, 53 i 56.

    Sa nekadašnje železničke stanice možete sačekati 91, 92, 551 i 511 koji će Vas odvesti direktno do stajališta kod Ade Ciganlije. Iz Zemuna i sa Novog Beograda sačekajte autobus broj 88 i brzo ćete stići do jezera.

    Vodič kroz Beograd - Vukov spomenik

    Od Trga republike do Vukovog spomenika imate dva direktna prevoza i to autobusima 26 i 27. Autobusi se kreće Bulevarom kralja Aleksandra i za jako kratko vreme stižete do Vukovog spomenika. Iz Mirijeva ka Bežanijskoj kosi saobraća autobus 74, koji će Vas kroz ulicu Kneza Miloša direktno dovesti do fakulteta preko puta Vukovog spomenika.

    Sa stare železničke stanice možete sačekati tramvaj broj 2, 3L i 7 koji saobraćaju ka Vukovom spomeniku. Ukoliko se nalazite na Voždovcu, sačekajte tramvaj 10 i tramvaj 14, koji će Vas preko trga Slavija odvesti do spomenika posvećenom Vuku Karadžiću.

    Hram Svetog Save

    Hram Svetog Save je gotovo jedina kulturološka znamenitost koja se vidi sa svakog prilaza Beogradu. Ova impozantna građevina je jedna od najvećih atrakcija u Beogradu, ali i jedna od istorijskih najvažnijih spomenika. Iako unutrašnjost Hrama još uvek nije oslikana, gosti posećuju Kriptu i znatiželjno gledaju kako teku radovi na unutrašnjosti Hrama.

    Do Hrama Svetog Save možete stići trolejbusima 21, 22 i 29 sa Studentskog trga, kao i autobus 31 za Konjarnik. Sa autobuske ili nekadašnje železničke stanice možete do Hrama stići tramvajem broj 9 i autobuskim linijama 78 i 83. Stajališta kod Hrama Svetog Save su velika stajališta, jer zaista veliki broj linija gradskog prevoza prolazi ovom trasom. 

    Iz pravca Bulevara kralja Aleksandra, Tašmajdana i Pravnog fakulteta sačekajte tramvaje 10 i 14; autobuse 30, 33, 39, i 48, a sa Slavije autobuse 42, 47 i 59.

    Novi Beograd

    Kada je reč o Novom Beogradu, direktan prevoz imate sa nekoliko lokacija iz centra grada, najpre sa Zelenog venca. Prevoz menjate u zavisnosti od toga da li idete do Ušća, novobeogradskih blokova ili Kombank Arene, što su najčešće lokacije za koje nas klijenti pitaju. Na stajalištu sa Zelenog Venca, preko puta McDonalds'a do Novog Beograda je najčešći autobus sa brojem 95, potom i 16, 60, 67, 68, Odatle imate direktan prevoz do tržnog centra Ušće, tržnog centra Delta City, kao i Bloka 70, ali i Bloka 45 gde se nalazi Savski kej. 

    Takođe imate direktan prevoz tramvajem sa autobuske ili železničke stanice. Brojevi tramvaja koji idu direktno su 13, 9, 7 i 7L koji će Vas odvesti do Bloka 45.

    Novi Beograd je poznat kao beogradski poslovni centar, koji privlači veliki broj investitora, zasposlenih, direktora, stručnjaka i konsultanata, koji ne odsedaju uvek u hotelima i apartmanima na Novom Beogradu. Dešava se da imaju poslovne sastanke u centru grada i da na kratko moraju otići ka Novom Beogradu. 

    Kombank Arena

    Kombank arena je jedno od vrlo posećenih mesta u Beogradu. Posetioci iz cele Srbije ali i regiona dolaze u Kombank dvoranu kako bi slušali koncert svoje omiljene pevačke zvezde. Kako ne žele da propuste nastup domaćih i svetskih povača, posetioci stižu u Beograd sa različitih strana. Takođe, kao i za Novi Beograd, direktan prevoz sa stajališta na Zelenom vencu sa donje strane  ispod McDonalds'a, preko puta zelene pijace. Autobusi koji idu direktno do Arene su linije 67 i 68, a njihova početna stanica je upravo na Zelenom vencu.

    Raspored Kombank arene zauzet je tokom cele godine. Velike svetske zvezde kada planiraju svetsku turneju obavezno se odluče za Beograd, jer znaju da će ih dočekati sjajna publika. Pored koncerata, u Kombank areni gostuju i strane predstave poput “Disney On Ice - Čarolija na ledu”. Veliki sportski događaji se često organizuju u Areni, a to su najčešće košarkaške utakmice naše reprezentacije.

    Zemun

    Ukoliko Vam je potreban vodič kroz Beograd kako biste jednostavno stigli do Zemunskog keja, ovde ćete pronaći sve potrebne informacije. Sa Zelenog venca postoji više direktnih linija do samog Zemuna. Autobusi koji prolaze kroz sam centar Zemuna su 84, 704, 706 i 707.

    Sa Zelenog venca polazi i linija broj 15, koja saobraća do Novog grada u Zemunu. Na autobuskoj stanici možete sačekati autobus broj 78, koji vozi od Banjice do Zemuna. Na Slaviji možete sačekati liniju 83, koja ide od Crvenog krsta na Vračaru do Zemuna. 

    Zemun je izuzetno miran deo grada, veoma popularan među stranim turistima. Najveće atrakcije su Zemunski kej, Gardoš kula, riblji restorani na Dunavu kao i kaldrmisani Magistarski trg, koji podseća na Austriju. 

    Banjica

    Banjica je jedno od posećenijih naselja na Voždovcu. Razlog čestog dolaska na Banjicu jesu najčešće zdravstvene prirode. Na Banjici se nalazi nekoliko velikih zdravstvenih ustanova, kao što je Vojnomedicinska akademija, Ordinacija opšte medicine, Opšta bolnica, Institut za ortopedsko-hirurške bolesti “Banjica” i nekoliko privatnih očnih klinika. Pored toga, na Voždovcu se nalazi nekoliko fakulteta na svega nekoliko autobuskih stanica udaljenosti od Banjice. 

    Nemojte propustiti da posetite Banjičku šumu, zeleni deo Voždovca koji ga štiti od gradske buke u centru Beograda. Sa autobuske stanice možete do Banjice stići tramvajem broj 9, koji saobraća od Bloka 45 ka Trošarini. Trolejbus 41 saobraća od Studenstkog trga do Banjice pored bolnice Dragiše Mišović i Vojnomedicinske akademije. Autobusi 47 i 48 voze od Slavije ka Bulevaru oslobođenja i Banjici. 

    U današnje vreme kada većina mobilnih telefona podržava aplikaciju navigacije, lako možete i bez drugih instrukcija stići do željenog mesta. Gde god da se uputite, stanice su jasno obeležene i uvek se možete obratiti nekome za sve nedoumice oko prevoza. Ono što je bitno, je to da uvek obavezno kucate kartu u prevozu, kako ne biste imali probleme sa kontrolom koja je veoma česta.

    Naš predlog za vaš vodič po Beogradu

    Preporučujemo Vam da napravite svoj turistički vodič kroz Beograd pomoću mobilnih aplikacija BusPlus i Moovit. BusPlus aplikacija će Vam pomoći da vidite da li Vam uskoro stiže gradski prevoz, a aplikacija Moovit će Vam detaljno pokazati kojim prevozom da stignete do željene destinacije.

    Uvek možete pitati prolaznike za pomoć ili nekoga na stajalištu ukoliko niste sigurni kuda treba da krenete. Beograđani su poznati po tome što su vrlo srdačni i vole da pomognu turistima. Zbog toga se veliki broj turista i vraća ili sklapa nova prijateljstva. Ukoliko Vas zanima koje bitne lokacije u Beogradu možete obići, pogledajte na našoj stranici Znamenitosti u Beogradu - to će Vam poslužiti kao odličan vodič kroz Beograd.

    Smestite se u centru Beograda

    Mi smo vam obezbedili najbolju ponudu za stan na dan Beograd centar, a nadamo se i da smo Vam dali najbolja uputstva za snalaženje po Beogradu i odgovorili na najčešća pitanja koja nam postavljate. Od centra grada do najbitnijih lokacija je veoma lako doći, prevoz je redovan i bezbedan, a nije ni previše skup. Upoznajte Beograd svakim danom sve više.

     

    15 Dec 2023
    Ako ste voljni da razvijete zaradu od izdavanja apartmana, pročitajte tekst - donosimo vam proverene taktike i savete iskusnih vlasnika u nastavku.
    08 May 2023
    Istražite najpopularnije porodične apartmane u Beogradu i rezervišite sebi smeštaj koji nudi sjajan odmor u porodičnom okruženju.