Tri stvari koje morate posetiti u Beogradu, deo prvi

Blog / Upoznajte Beograd

Beograd se može svrstati u grupu najstarijih gradova u Evropi, a njegova burna istorija čini ga gradom koji se zasluženo treba naći na Vašoj listi evropskih gradova koje treba obići. Šta je sve preživeo, a još uvek stoji, govori o jačini njegovog naroda, koji se i kada je poslednja nada nestajala, i dalje borio i istrajavao. Ustajao je posle svakog pada i trudio se da obnovi uništeno.

Ali da se ovo ne bi pretvorilo u potpunu istorijsku lekciju, ko pobogu to želi, preći ćemo na tri mesta koja su moja prva preporuka ako planirate posetu Beogradu. Ustvari, prva preporuka neka bude privatni smeštaj Beograd, jer je to prvo oko čega treba da se pobrinete ako dolazite. Stan za dan Beograd ako možete ostati samo jedno veče, sami birate lokaciju, i više je nego isplativo. Kada smo to rešili, prelazimo na konkretno – šta videti.

Kalemegdan

Znam da je izvikano, znam da je kliše, ali Kalemegdan je zaista nešto što ne treba da zaobiđete kada ste u poseti Beogradu. To je najveći i verovatno najlepši park koji posedujemo, a pritom je i naš najznačajniji kulturno- istorijski kompleks. Beogradska tvrđava koja se nalazi na ušću Save u Dunav, bila glavno vojno uporiše, koje su Turci nekada nazivali „breg za razmišljanje“. Tu su i Vojni muzej, spomenik Pobednika, Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture, Umetnički paviljon „Cvijeta Zuzorić“, Zoološki vrt.

Pored istorijskog značaja, Kalemegdan je takođe mesto gde smo u tinejdžerskim danima odlazili na bleju sa društvom i prvi ljubavni sastanak, tako da on za Beograđane ima i taj emotivni momenat. Verujem da bi, ako biste se prošetali malo, čak bili u stanju da osetite tu važnost koju Kalemegdan za nas ima.

Zoološki vrt

Mnogima se Zoološki vrt neće naći ni u prvih 15 stvari koje u Beogradu treba posetiti, ali ja ga prosto ne mogu zaobići. Postoji već 81 godinu, i takođe je doživeo napade u dva navrata, prvi od strane nemačkih fašista, a drugi samo tri godine kasnije od strane saveznika. Gotovo sve životinje su tada stradale, zajedno sa ljudima koji su se tu sakrili naivno misleći da fašisti neće gađati Vrt. Opasne životinje koje su tada pobegle, a strahovalo se da mogu ugroziti ljudske živote, morale su biti uspavane. Dodatna tragedija. Možete da zamislite koliki je broj stradalih životinja bio u pitanju obzirom na to da je Vrt tada zauzimao preko 14 ari zemljišta. Silno razaranje drastično je smanjilo broj životinja, pa se površina Zoološkog vrta nakon rata smanjila na sedam ari. Do danas se površina više nije menjala.

Kao mlađa sestra, i dan danas uživam u maminoj priči kako je slon u zološkom vrtu surlom uspeo da izbalavi mog starijeg brata po glavi koji je tada imao nepune dve godine. Šta da Vam kažem, sentimentalna sam na taj način. A i činjenica da volim životinje, takođe ima veliki uticaj na preporuku. Ipak, ne treba da idete zbog moje emotivne vezanosti, već tato što ćete videti oko 1700 životinja i oko 150 različitih životinjskih vrsta.

Zvezdarska šuma

Opština Zvezdara na kojoj se nalazi istoimena šuma, nekada je bio Veliki Vračar. Na vrhu brda kralj Petar I Karađorđević želeo je da izgradi sebi dvor, međutim to nije bila strateški dobra ideja. Ubrzo potom, na istom mestu izgrađena je Astronomska opservatorija, po kojoj se danas ova opština zove Zvezdara. U narodu se opservatorija naziva zvezdarnica ili zvezdara, pa otuda. Astronomska opservatorija izgrađena u modernističkom stilu i dalje postoji i zaštićena je kao kulturni spomenik. Šuma se prostire na skoro 140 hektara, a diverzitet flore broji 136 vrsta. Takođe je stanište 48 vrsta ptica, od kojih je 37 vrsta strogo zaštićeno. Ovde možete da pešačite, trčite, vozite bicikl, uživate u pikniku, a ako ste sa decom postoji i dečije igralište.

Opet ta sentimentalna veza. Vrtić „Zvezdani gaj“ u koji sam išla kao dete nalazio se u Zvezdarskoj šumi. Ima li išta lepše nego odrastati u prirodi na čistom vazduhu, a opet živeti u gradu. I to je jedan od razloga zašto Vam je preporučujem. Iz strogog centra grada, gužve, saobraćaja i buke, za 10 minuta do pola sata (moje procene vremena uzimajte sa rezervom), u zavisnosti od toga da li idete kolima ili autobusom, stižete u oazu mira. Naravno, uvek možete privatni smeštaj Beograd potražiti malo dalje od centra gde je mirnije i tiše, pa odlazak u šumu ne mora biti vid bežanja.

Ovi predlozi su se nekako pretvorili u neku vrstu staze sećanja. Međutim, i kada zanemarim taj emotivni deo, i dalje bih Vam prvo preporučila ove tri stvari jer smatram da predstavljaju važan deo naše istorije. Ukoliko želite bliže da osetite tu istoriju, apartmani Beograd Kalemegdan pružiće Vam i to iskustvo, a ujedno ćete i biti blizu dva predložena mesta i većine bitnih stvari koje takođe treba pogledati. Tako da, kada stignete u svoj privatni smeštaj Beograd, malo se odmorite, svratite negde da nešto pojedete i popijete, i zaputite se u obilazak. Obećavam da Vas nijedno od ovih mesta neće razočarati.

15 Dec 2023
Ako ste voljni da razvijete zaradu od izdavanja apartmana, pročitajte tekst - donosimo vam proverene taktike i savete iskusnih vlasnika u nastavku.
08 May 2023
Istražite najpopularnije porodične apartmane u Beogradu i rezervišite sebi smeštaj koji nudi sjajan odmor u porodičnom okruženju.