Tri srpska obroka koja morate probati

Blog / Upoznajte Beograd Ugostiteljstvo

  • Sadržaj
  • Kad god odete u neku stranu zemlju, treba da probate neko nacionalno jelo po kome je ta država poznata. Naravno, ne odgovara svakome određena hrana, začini ili vrsta koje su u toj zemlji specijalitet. Recimo, negde su specijalitet jela spremljena od insekata, gmizavaca ili divljači, što mnogi ljudi ne bi želeli da probaju.

    Ono po čemu je nacionalna kuhinja ključna je upravo to što obeležava tradiciju jedne zemlje. Hrana će često biti jedna od prvih asocijacija na određen predeo, kraj, državu ili kontinent, pa evo tri naša tradicionalna jela. 

    Prasetina

    Tradicionalno srpsko jelo - prasence na ražnju jedno od najomiljenijih srpskih obroka. Svaki značajniji događaj, proslava ili slava, venčanje kao praznik koji se obeležava u porodici ne može da prođe bez ovog specijaliteta. Poznato je da se za Božić, Vaskrs a nekada i Novu godinu pripremi prasetina ili narodski rečeno "pečenje". Srbi kažu da se ovo jelo najbolje priprema tako što se peče na ćumuru, dok se lagano i konstantno okreće na ražnju i po nekoliko sati. Tradicija je da se tada okupe domaćini i uz čašicu kuvane rakije ili vina učestvuju u samoj pripremi. Danas možete isprobati prasetinu na nekoliko načina, sa dodatnim sosevima, umacima, posebno pripremljenim, ali prava tradicionalna priprema je prosta i najlepša. Ukoliko planirate posetu prestonici i nije Vam namera da odsednete u centru grada, naša preporuka su apartmani u okolini Beograda, jer će Vas vlasnici sigurno pozvati da isprobate njihovu prasetinu koju pripremaju na pravi, srpski, tradicionalni način.

    Sarma

    Srbi su ovo jelo prisvojili davno, iako mnogi tvrde da je sarma jelo koje potiče iz Turske, svako će tvrditi da je sarma ovde toliko dobra da smo dobili potpuno autorsko pravo na nju. Šalu na stranu, sarma je jelo koje fascinira strance, čak i kod nas ne postoji osoba koja ne voli ovaj specijalitet. Njena priprema je takođe specifična, a i sam proces kuvanja traje malo duže. Zapravo, suština je u tome da sva dobra jela iziskuju mnogo vremena, samim tim, jela postaju odlična, pravi delikates i obeležje jedne nacije. Sarma se priprema od mlevenog mesa koji se nakon mešanja sa mnogim začinima stavlja u list kiselog kupusa i potom stavlja na kuvanje, koje traje minimum tri sata, a najukusnija je kada se na blagoj vatri kuva celu noć. Sarma može da se sprema sa svinjskim i goveđim mesom, ili samo pirinčem ukoliko postite. Postoji mnogo recepata, ali suština je ista. Sarma definitivno spada u omiljeno, a nakon prvog zalogaja postaje omiljeno jelo svakog turiste.

    Pasulj

    Takođe jedno od čuvenih jela koje izaziva podeljena mišljenja, a može se spremiti na više načina i sa različitim sastojcima. Pasulj je nekima primamljiv obrok, nekima ne toliko, neki više vole takozvani klot pasulj, drugima se više dopada čuveni prebranac. Kako bilo, pasulj je još samo jedno od poznatih srpskih jela i može se kuvati bez ičega, a može biti i sa raznim dodacima, poput suvog mesa ili kobasica. Može se pripremati kao posno i kao mrsno jelo, a njegova priprema takođe traje u proseku između 4 i 6 časova.

    Ovo su bila jela koja se smatraju i jesu neizostavan deo srpske trpeze. Ukoliko se odlučite za najam apartmana u Beogradu i to u centru, obavezno pogledajte neki u blizini Skadarlije gde se nalazi veliki broj kafana i sve do jedne su poznate po izvrsnim specijalitetima. Prema tome, dragi turisti, ukoliko se ikada nađete u prilici, ovo su tri srpska obroka koja morate probati, verujemo da ćete uživati.

    15 Dec 2023
    Ako ste voljni da razvijete zaradu od izdavanja apartmana, pročitajte tekst - donosimo vam proverene taktike i savete iskusnih vlasnika u nastavku.
    08 May 2023
    Istražite najpopularnije porodične apartmane u Beogradu i rezervišite sebi smeštaj koji nudi sjajan odmor u porodičnom okruženju.