Toranj, obeležje Ade Ciganlije

Blog / Upoznajte Beograd

  • Sadržaj
  • Ada Ciganlija je svakako jedno od obeležja Beograda, mnogi koji tokom sezone nemaju tu mogućnost da odu na more, biraju da svoj odmor provedu na "beogradskom moru". O Adi Ciganliji smo govorili više puta i svi vrlo dobro znaju koliko je ovo gradsko kupalište popularno među našim ljudima, ali i strancima. Mnogo toga smo rekli o Adi Ciganliji, ali ništa o jednom od njenih glavnih obeležja. Pored mnogih značajnih objekata, terena i delova Ade Ciganlije po kojima je ona poznata, upoznaćemo Vas sa čuvenim mestom koje služi mnogima kao tačka nalaženja na ogromnom prostoru koji ovo gradsko jezero obuhvata.

    SUDIJSKI TORANJ

    Ovaj toranj je jedan od obeležja Ade Ciganlije i najčešći orijentir svim posetiocima, nalazi se na početku šetališne staze. Tribine koje se nalaze ispred samog tornja, prostiru se do početka prve plaže. Na tribinama može da se smesti čak 2000 posetilaca, što je zaista veliki broj i nije retko da budu popunjene do poslednjeg mesta. Ove tribine su ograđene, te se otvaraju i koriste samo tokom održavanja takmičenja ili nekih drugih manifestacija. Toranj i ove tribine se pre svega koriste prilikom organizacije svih takmičenja u sportovima na vodi. U ovu kategoriju spadaju kajak, veslanje, jedriličarstvo, skijanje na vodi, skokovi u vodu, vaterpolo i mnogi drugi. U tim trenucima, toranj se koristi u svrhe pres službe, prijavne centre, suđenje, televizijske ekipe, komisije i tako dalje. Na tribinama ispred tornja se nalazi isključivo publika. Mnoge manifestacije su se do sada održale upravo na ovom tornju i tribinama. Ispod tribina se nalazi ogroman prostor koji pruža mogućnost postavljanja bina i organizovanje mnogih kulturno-umetničkih manifestacija, kao i sportsko rekreativnih dešavanja. Od tornja se pruža pogled na vodu i gejzir koji se nalazi na Adi Ciganliji i još jedan je od obeležja ovog kupališta. Sama lokacija Tornja doprinosi lepšem ambijentu i opuštajućoj atmosferi.

    POTONSKI BAZEN NA ADI CIGANLIJI

    Ovakav bazen se nalazi uz same tribine još od 2009. godine. Dimenzije potonskog bazena su 25x50m i njegova funkcija tokom sezone služi za škole plivanja i vaterpola, kao i obuku spasilaca, ali i za mnoge treninge, vaterpolo utakmice i drugo. Ovde su se održavale i čuvene "igre bez granica" koje su obuhvatale takmičenje u više disciplina. Nakon završetka sezone kupanja, ovaj bazen se prebacuje na desnu obalu kako bi takmičenja koja se održavaju na Savskom jezeru mogla neometano nastaviti. Uloga bazena je veoma značajna za sve one koji se bave nekim sportom, ima sasvim dovoljno dobro organizovanog prostora za sve potrebe. Ovde su takođe organizovani i neki koncerti, tačnije pravi spektakularni nastupi nekih izvođača, te prostor oko tornja ima višestruki značaj. Most na Adi je samo još jedan od njenih obeležja i aktuelan je tek neku godinu. Sve ovo čini celokupnu sliku Ade Ciganlije još lepšom.

    Sezona kupanja i mnogih dešavanja na Adi Ciganliji traje u punom jeku, tako da imate sasvim dovoljno vremena za obilazak svih značajnih mesta na savskom jezeru. Iznajmite apartman blizu Ade ili stan na dan Beograd ako nemate vremena za više, i posetite sve ono o čemu smo pisali pre, ali jedno je sigurno, toranj na Adi Ciganliji sigurno ne možete zaobići.

     

    15 Dec 2023
    Ako ste voljni da razvijete zaradu od izdavanja apartmana, pročitajte tekst - donosimo vam proverene taktike i savete iskusnih vlasnika u nastavku.
    08 May 2023
    Istražite najpopularnije porodične apartmane u Beogradu i rezervišite sebi smeštaj koji nudi sjajan odmor u porodičnom okruženju.