Topčiderski park

Blog / Upoznajte Beograd

  • Sadržaj
  • U ovim paklenim vrućinama, pored reka, bazena i mora, ostaju nam parkovi u kojima možemo potražiti prirodnu hladovinu. Nedelja koja je pred nama nosi talase toplote koji će se samo povećavati. Nadamo se se snalazite kada ste van svojih domova, a hlada nigde u blizini. Mnogi koji se u najtoplijem dobu dana nađu u gradu, spas potraže u obližnjim klimatizovanim kafićima i restoranima. Svako se snalazi na svoj način, a mi Vam preporučujemo najbolja rešenja.

    Klijenti agencije Apartmani u Beogradu se često pitaju da li su recimo, naši apartmani klimatizovani, a mi vam sa sigurnošću možemo reći da jesu, tako da ukoliko dolazite u Beograd, svakako možete računati na to da će vam smeštaj pružiti komfor i hladovinu koja će odgovarati svakome. Bilo da su kuće, stanovi ili garsonjere za izdavanje u Beogradu, svaki u svom sklopu ima funkcionalan klima uređaj za optimalnu temperaturu tokom boravka.

    Topčiderski park

    Pored velikog unosa vode u organizam i svih vidova rashlađivanja, od lepeza, mobilnih ventilatora i ostalih pomagala za osveženje, najbolje je skloniti se negde u hlad da malo odmorite. Na svu sreću, Beograd nije grad kom manjka zelenila. Pun je prelepih parkova i o većini smo Vam već pisali. Ono što treba da znate je to da su parkovi ovog grada jedni od najlepših gradskih parkova. Prelepo uređeni i bogati prelepom vegetacijom. Prava oaza u sred ovih saharskih vrućina koje su nas zadesile u čitavoj zemlji. 

    Jedna od oaza je sigurno i Topčiderski park.

    Kratka istorija Topčiderskog parka

    Topčiderski park ograđen je po nalogu kneza Miloša Obrenovića, koji je davne 1831. godine zamislio da se baš na teritoriji današnjeg parka izgradi dvorac prema njegovom uputstvu. Knez je zamislio dvor okružen zelenilom oko kog bi se nalazali spomenici i fontane, drveće, cveće i retke tropske biljke. Knez Miloš Obrenović je okupio najbolje graditelje i slikare tog doba kako bi sagradio svoj rezdencijalni kompleks, zbog čega mnogi umetnici smatraju da je Konak izgrađen prema modernim evropskim tokovima.

    Tako je polovinom XIX veka Topčiderski park već bio otvoren za javnost, gde su posetioci mogli da uživaju u javnim kulturnim i sportskim manifestacijama. Od 2015. godine Topčiderski park je postao važan spomenik prirode grada Beograda u kom se nalazi šest spomenika kulture i neke od veoma retskih vrsta drveća. 

    Pre početka rekonstrukcije parka ovde su se nalazili vinogradi i letnjikovci mnogih imučnih beogradskih porodica, a potom je ovd nikao prvi park u Beogradu.

    Smatra se da naziv parka i naselja “Topčider” potiče iz doba osmanske vladavina i da je preuzeta iz persijskoj jezika, a u prevodu znači tobdžijska dolina.

    Topčiderski park - najstariji park u Beogradu

    Topčiderski park je jedno od omiljenih izletišta Beograđana i svih turista, a ovo je ujedno i jedan od najstarijih parkova Beograda. Takođe je i jedan od najvažnijih kulturno-istorijskih primeraka nasleđa Srbije. Nalazi se na svega pet kilometara od samog centra Beograda i prostire se na površini od 12,8 hektara.

    Izgradnja ovog parka je započeta davne 1842. godine, po naredbi kneza Miloša Obrenović. Izgled parka je rađen u engleskom stilu i ukrašavan je velikim brojem statua i fontana. Konak Kneza Miloša je pretvoren u Muzej Prvog i Drugog srpskog ustanka.

    Topčider Beograd

    Pored toga, u parku se nalaze još tri važna spomenika. Jedan od najvećih i najlepših platana u celoj Evropi se nalazi upravo ovde, pred ulazom u Milošev konak. Starost ovog prirodnog dobra je procenjena na oko 150 godina, stablo je visoko 34 metra, dok njegova krošnja baca hlad na 1.400 kvadratnih metara, što svakako deluje primamljivo da se ovde sklonite od gradskih vrućina.

    Kruna ovog poznatog izletišta u Topčiderskom parku je pod zaštitom države kao spomenik prirode od 1979 godine. Na jugozapadnim padinama Topčiderskog brda se nalazi, takođe zaštićen deo, koji je bogat fosilnim ostacima. U ovom parku se nalazi asfaltirana staza gde je dozvoljeno i šetanje pasa.

    Spomenici kulture

    U Topčiderskom parku se nalazi šest spomenika kulture, koji imau veliku istorijsku vrednost o istoriji grada Beograda i Srbije od pre dva veka. Konak kneza Miloša, Topčiderska crkva, Crkveni konak, Skulptura Žetelica, Obelisk i spomenik Arčibaldu Rajsu krase ovaj park. Konak kneza Miloša izgrađen je kao kneževa zvanična rezidencija, a danas predstavlja kulturno dobro od izuzetnog značaja.

    Skulptura Žetelica predstavlja ženu sa žitom, koja je simbol plodnosti i rađanja. Spomenik Arčibaldu Rajsu napravljen je 1931. godine, čoveku koji je učinio mnogo za Srbiju tokom Prvog svetskog rata. Obelisk je podignut u čast povratka dinastije Obrenović na mesto vladara.

    U Topčiderskom parku se nalaze važni spomenici naše kulture. Konak kneza Miloša ili Milošev konak izgrađen je između 1831-1834. godine. Knez Miloš je ovom prilikom uposlio najbolje zidare, graditelje i slikare kako bi uredili njegovu rezidenciju u srpskom maniru uz evropski uticaj na arhitekturu. Topčiderska crkva nosi pun naziv Topčiderska crkva steih apostola Petra i Pavla. Sagrađena je u isto vreme kada i Konak i izgrađena je u istom srpskom i evropskom maniru kao i Milošev konak. 

    Crkveni konak je podignut nekoliko godina pre izgradnje Konaka i Topčiderske crkve. Poznato je da je ovaj konak bio sedište prvih mitropolita Kneževine Srbije Milentija Popovića i Petra Jovanovića. Sredinom XIX veka napravljena je i skulptura Žetelica. Livena je u Beču prema evropskim standardima odakle je kasniej stigla u Beograd. Spomenik Obelisk je jedan od prvih javnih spomenika koji je postavljen u Beogradu. Napravljen je u čast povratka porodice Obrenović na presto.

    Poslednje, spomenik Arčibaldu Rajsu napravljen je u čast ovog publiciste, koji se zalagao za istraživanje zločina nad srpskim narodom tokom Prvog svetskog rata.

    Topčiderski park - omiljeno izletište mnogih

    Park je opremljen i sa svim spravama koje su nameštene upravo za najmlađe. Tu se nalaze ljuljaške, klackalice, penjalice i vrteške. Muzej Prvog i Drugog srpskog ustanka je otvoren svakoga dana u periodu od devet do sedamnaest časova i ulaz se naplaćuje.

    U samom parku imate i nekoliko restorana i kafića gde možete odmarati od šetnje ili jednostavno uživati u ispijanju pića u prirodi. Ovde se nalaze i tri jezerceta. Najveće je u obliku osmice i preko njega postoji mostić, dok srednje ima malo kameno ostrvce.

    U svakom smislu idealan park gde u jutarnjim časovima možete dovesti svoje mališane da uživaju u prirodi dok ne počne topliji deo dana. Svež vazduh i prelepo mirno okruženje će Vam svakako prijati. Jezerca i reka koja se nalazi ovde će uticati na Vaše opuštanje i osećaj kao da se nalazite daleko od Beograda, a zapravo ste nedaleko od samog centra grada.

    Priuštite sebi i svojim najbližima pravi raj u prirodi, prilikom dolaska u Beograd, obavezno posetite ovaj park. Za to vreme mi ćemo vam pružiti potpuni ugođaj sa našim apartmanima - a ukoliko biste voleli privatnu oazu u sred usijalog grada, možete proveriti kakvi su naši apartmani sa đakuzijem Beograd. Topčiderski park je u svakom slučaju pravo mesto za osveženje i opuštanje, još jedan razlog da se sklonite od vrelog beogradskog asfalta.

    Platan ispred Miloševog konaka - Simbol Topčiderskog parka

    Platani su posađeni oko Konaka kneza Miloša u periodu oko 1833. godine i sačuvani su sve do danas. Platani su stari više od 170 godina zbog čega su nekima podmetnute metalne šipke kako bi ih održale u vazduhu. Platan podseća na starog zaštitnika Konaka, ali i nekoga ko je toliko dugo na istom mestu da je pustio svoje granje po čitavom Topčiderskom parku.

    Konak u Topčiderskom parku

    Osim platana ovde su posađeni i bukva, jova, jasen, crna topola, javor, glog, hrast lužnjak, lipa, bor i smrča, kao i veliki broj žbunastih vrsta. Kroz park protiču Topčiderska reka i Topčiderski potočić što podseća na zaista mirnu zelenu oazu u ovom užurbanom gradu. 

    Tramvaj zvani Beograd

    Topčiderski park je veoma prijatan ambijent za različite manifestacije. Osim što predstavlja popularno mesto za fotografisanje venčanja, matura i krštenja, mnoge besplatne i humanitarne manifestacije se održavaju upravo u Topčiderskom parku. Jedna od njih je i akcija “Tramvaj zvani Beograd”.

    Turistička organizacija Beograda je obezbedila građanima besplatnu vožnju tramvajem 12. jula. Vožnja tramvajem traja je 3 sata od Crkve svetog Marka pa sve do Topčiderskog parka. Putnike je za vreme vožnje zabavljao turistički vodič pričama o istoriji i zanimljivostima našeg grada. Ova akcija se održava jednom mesečno tokom proleća i leta, a jul mesec 2018. godine je bio rezervisan za obilazak Topčiderskog parka.

    Pod krošnjama Topčiderskog platana

    Topčiderski park je svake godine domaćin kulturno-umetničke manifestacije “Pod krošnjama Topčiderskog platana”. Ispred Konaka kneza Miloša se održavaju predstave i muzički program. Naši poznati glumci našli su se u ulogama srpskih istorijskih ličnosti iz XIX veka, pa  kenza Miloša i kneginje Ljubice. Kroz predsatave je prikazano građansko gruštvo toga doba i njihov način života, a publika je imala priliku i da nauči nešto o srpskoj istoriji XIX veka.

    Predstave je upotpunila i interpretacija starogradske muzike XIX veka, kao i izvedbe građanskih igara XIX veka. Ceo program je potpuno besplatan i otvoren za sve zainteresovane posetioce, a tokom manifestacije se ulazak i obilazak Konaka kneza Miloša ne naplaćuje.

    Topčiderski park je svake godine domaćin “Petrovdanskog sabora” u okviru kojeg se realizuju manifestacije “Tramvaj zvani Beograd” i “Pod krošnjama topčiderskog platana”. Poseban deo programa je namenjen deci gde se ispred Konaka organizuju dečije predstave i igraonice sa klovnovima i animatorima, kako bi se i najmlađi članovi zabavili.

    Enter festival

    Topčiderski park je mesto i gde se održavaju moderni muzički festivali. Prvi “Enter festival” održan je 2018. godine u Topčiderskom parku. Tokom tri dana festivala publika ima priliku da čuje nastupe domaćih i stranih aktuelnih pevača. Među njima su se našle zvezde kao što su Inna, Akcent, Seeya, Mortal Combat i Ničim izazvan. Prošlogodišnje koncerte posetilo je više od 35.000 ljudi, a ulaz je bio besplatan.

    Enter festival u Topčiderskom parku

    Ovogodišnji “Enter festival” održan je u perosu od 27-29. juna u Topčderskom parku. Prvi dan su obeležile pesme pop, dance i elektronske muzike. Festival je otvorila slavna britanska pevačica Sonique i otpevala hitove “Sky” i “It Feels So Good”. Na otvaranju je nastupila i rumunska pop zvezda Alexandra Stan, koja je izvela svoj poznati hit “Mr Saxobeat”.

    Drugi dan Festivala obeležila je rok muzika. Ljubitelji roka su uživali u nastupima poznatih bendova kao što je Generacija 5. Nešto kasnije te večeri mogli su se čuti i zvukovi hard roka  hevi metala uz Mortal Combat i Iskaz.

    Poslednji dan Festivala je bio posvećen rep muzici. Akutelni domaći izvođači zabavljali su publiku do kasno u noć - Fox, Coby, Gazda Paja i drugi.

    Uskršnji karneval na Topčideru

    Tokom uskršnjih praznika se u Beogradu na nekoliko mesta organizuju događaji za decu i odrasle kako bi se obeležio veliki hrišćanski praznik. Topčiderski park je zajedno sa Tašmajdanom, opštinom Vračar i Dečijim kulturnim centrom Beograd priredio dvodnevnu manifestaciju.

    U Topčiderskom parku je organizovan događaj “Vaskršnje čarolije” od 07. do 08. aprila u ulici Patrijarha Pavla bb. Program obuhvata kulturno-umetničke i zabavne priredbe, a najveći broj je namenjen deci. 

    Decu su zabavljali animatori, mađioničari, klovnovi i Diznijevi junaci. Za odrasle su bile organizovane besplatne sportske, rekreativne i plesne radionice. U dvorištu restorana “Knežev lad” bilo je organizovano dečije takmičenje za najlepše oslikano uskršnje jaje. U subotu se biraju najlepše oslikano jaje, a u nedelju najjače uskršnje jaje.

    Pobednici su osvojili bickil, a svi učesnici su zaslužili slatki paketić, balone i druge poklone. Ulaz, takmičenja i radionice su besplatne za sve posetioce.

    15 Dec 2023
    Ako ste voljni da razvijete zaradu od izdavanja apartmana, pročitajte tekst - donosimo vam proverene taktike i savete iskusnih vlasnika u nastavku.
    08 May 2023
    Istražite najpopularnije porodične apartmane u Beogradu i rezervišite sebi smeštaj koji nudi sjajan odmor u porodičnom okruženju.