Srećan Božić

Blog / Upoznajte Beograd

Mesec januar je pun praznika, nekome možda i jedan od omiljenih meseci u godini. Počinje dočekom Nove godine, neko se na tu noć nadoveže i reprizom dočeka. Samo što malo odmorite od tog slavlja na red stigne i Badnje veče kada je sve u duhu priprema za proslavu Isusovog rođenja koje se slavi sutradan, odnosno na Božić.

Posle toga vrlo brzo na red dođe i Srpska pravoslavna Nova godina, zatim i tradicionalna manifestacija "Plivanje za časni krst" koja se održava devetnaestog januara na Bogojavljenje, a već sutradan jedna od velikih srpskih slava, Sveti Jovan, malo posle toga i školska slava, Sveti Sava, koja se proslavlja u školama širom Srbije i jedan je od najradosnijih praznika sve dece. Tako dođosmo do kraja januara i onda već nastupaju neki drugi meseci koji sa sobom donose nove događaje, nove proslave, ali januar svakako zauzima posebno mesto kod svih nas, jer odiše tim duhovnim vrednostima i okuplja sve članove porodice za veoma bogatu tradicionalnu trpezu. S obzirom na to da je danas Božić, opisaćemo Vam kako ga Srbi proslavljaju.

Iako svi znate vrednost ovog praznika, nije na odmet da za početak i mi nešto kažemo o njemu. Božić je jedan od najznačajnijih praznika kod svih hrišćana. Taj dan se slavi kao rođenje Isusa Hrista, sina Božijeg. Praznik kada je porodica na okupu, kada su svi veseli i srećni i dan provode u toplini porodičnog doma.

Jutro počinje tako što onaj koji je određen da bude takozvani položajnik ili polaženik, (u zavisnosti kako ko izgovara) dolazi kod domaćina i posipa ga žitom ili kukuruzom uz reči: "Hristos se rodi", dok domaćin odgovara "Vaistinu se rodi". Nakon toga položajnik “pozdravlja” badnjak džarajući ga grančicom. Varnice “prskaju” po kući, što položajnik prati rečima: “Koliko varnica, toliko u domu muških glava, toliko sreće, zdravlja i napretka...” Zatim se prvi omrsi i tako prekida Božićni post. U domu zatim sledi i jutarnja molitva, lomljenje tradicionalne česnice i nakon toga se doručkuje.
Veruje se da će onaj ko iz česnice izvuče novčić, tokom cele godine imati dosta novca i da će mu ta godina biti uspešna. Održavaju se razne liturgije u crkvama u slavu rođenja Isusa Hrista, na televiziji se emituje kulturni program uz najčešće filmove o ovom prazniku. Dan kada se ništa ne radi, već se uživa u blagodetima kućne trpeze i vesele atmosfere.

Naredna dva dana posle Božića se takođe praznuju i poštuju tako što se ne radi. U Beogradu se na Božić organizuje veliko tradicionalno lomljenje Božićne česnice. Građani se okupe kod čuvene Terazijske česme, ili na Trgu Republike i lome veliku česnicu koja bude dovoljno velika da većina onih koji su srećne ruke dobiju svoj deo. Pojedinci koji su još srećnije ruke, izvuku zlatnik koji se u njoj nalazi, čiju smo simboliku već naveli.

Apartmani Beograd Vam žele puno mira, sloge i zdravlja. Da poštujete jedni druge i da svake godine praznujete sa najmilijima, da negujete tradiciju, poklanjate osmehe, širite ljubav i veru, da činite dobro i dobrom se nadate. Odmorite i skupljajte snagu za predstojeće dane i praznike. Neka Vam svaki trenutak bude ispunjen vedrinom i radošću. Volite se i čuvajte. Da Vam današnji dan bude radostan i svaki sledeći još radosniji.  

Želimo Vam Srećan Božić, Hristos se rodi! 

 

 

15 Dec 2023
Ako ste voljni da razvijete zaradu od izdavanja apartmana, pročitajte tekst - donosimo vam proverene taktike i savete iskusnih vlasnika u nastavku.
08 May 2023
Istražite najpopularnije porodične apartmane u Beogradu i rezervišite sebi smeštaj koji nudi sjajan odmor u porodičnom okruženju.