Skriveni dragulji Zlatibora

Blog / Ugostiteljstvo

  • Sadržaj
  • Zlatibor, jedna od najpopularnijih planinskih turističkih destinacija i park prirode, nalazi se u jugozapadnom delu Srbije. Prostire se na površini od oko 1000 kvadratnih kilometara, a teritorijalno je ograničen Kremanskom kotlinom na zapadu, planinom Murtenicom na istoku, rekom Uvac na jugu i dolinom reke Sušice na severu. Najviši vrh Zlatibora je Tornik, na 1496m nadmorske visine, a slede ga Čigota (1422m), kao i Brijač na Murtenici (1480m), sa kojih se pruža predivan pogled na celu zlatiborsku visoravan.

    Zlatibor ima alpsku i subalpsku klimu. Tokom leta, dnevne temperature su izuzetno visoke i potreban je oprez, kako ne biste zadobili opekotine prilikom izlaganja suncu. Letnje noći su sveže i prohladne, i predstavljaju pravo utočište i odmor nakon dnevne žege. Zime su duge i hladne. Sneg pada od oktobra do maja, sa kraćim ili dužim pauzama, što je doprinelo da Zlatibor postane jedan od najposećenijih zimskih ski centara, naročito od kad je izgrađen moderni ski kompleks na vrhu Torniku.

    Zlatibor pleni širokim spektrom atrakcija koje će zadovoljiti i najistančaniji ukus posetilaca. Bez obzira da li pripadate mlađoj ili nešto starijoj generaciji, sigurni smo da ćete na ovoj planini naći sadržaj po svom ukusu. Bilo da preferirate izlete u prirodi, te volite da obilazite vidikovce s kojih se pruža zapanjujući pogled na reke i jezera, ili pak uživate da se upoznajete sa istorijom kroz posete manastirima i muzejima – Zlatibor je pravo mesto za Vas. Ako ste pak fan sportskih aktivnosti – skijanja, planinarenja, brzog hodanja, biciklizma, plivanja – na pravom ste mestu. Iscrpljujuće aktivnosti u prirodi otvaraju apetit, a sigurni smo da ste ljubitelj dobrog zalogaja i još bolje kapljice, te preporučujemo da probate nadaleko čuvene zlatiborske specijalitete. Najmlađe će, pored sankanja, oduševiti Dino park i Park avantura, gde će provesti kvalitetno vreme u igri i edukaciji.

    Kada je u pitanju smeštaj na Zlatiboru, ponuda je raznovrsna. Bilo da preferirate hotele, koji pružaju vrhunsku uslugu i luksuzne sadržaje, ili ste više ljubitelj komfornih apartmana u nekoj od privatnih vila – bez problema ćete naći mesto koji je po Vašem ukusu, jer je ponuda apatmana i više nego bogata. Ako volite rustiku i želite da osetite duh planine u Vašem konačištu, predlažemo da smeštaj na Zlatiboru potražite u jednoj od mnogobrojnih brvnara koje se iznajmljuju u zlatiborskim seoskim domaćinstvima.

    Zlatibor, kao i većinu planina, ma koliko često da posećujete, nikada do kraja ne možete upoznati. Uvek će ostati neki kutak koji niste videli, neki rukavac rečice, proplanak, izletište, crkvica, koji ostaju skriveni od očiju, hteli mi to ili ne. Kako se to Vama ne bi desilo, u nastavku teksta otkrićemo Vam lokacije koje su skrivena blaga Zlatibora, za koja možda niste čuli, a koja svakako treba da vidite:

    Stopića pećina

    Stopića pećina je od turističkog centra Zlatibora udaljena 19km, nalazi se u zaseoku Stopići i predstavlja čudo prirode ovog kraja. Duga je 1690m i jedna je od dvadeset najvećih pećina u Evropi. Podeljena je u pet speleomorfoloških celina od kojih je svaka zapanjujuće lepa i specifična. Posetioci najčešće ostaju fascinirani salom sa kadama, posebno kada su napunjene vodom, kao i dvoranom u kojoj se nalazi vodopad. Pećina je turistički uređena, osvetljena i izbetonirana, otvorena za posetioce. Cena ulaznice je 250 rsd.

    Gostiljski vodopad

    Gostiljski vodopad nalazi se u selu Gostilju, tačnije oko 300m van sela, a od turističkog centra Zlatibora udaljen je 20km. Gostiljski vodopad se formira na reci Vrelo, uzvodno od ušća u reku Katušnicu. Visok je 20m i jedan je od deset najvećih vodopada u Srbiji. Ukoliko ne želite da pokvasite odeću, nemojte mu prilaziti suviše blizu, sem ukoliko je vreo letnji dan, a Vama je potrebno osveženje J  Zimi, kada se temperature spuste, vodopad se zaledi i izgleda čarobno. To je prizor koji ne smete propustiti!

    Ribničko jezero

    Ribničko jezero je najveće jezero na Zlatiboru. Nalazi se u podnožju Tornika, u turističkom naselju Ribnici, a od turističkog centra je udaljeno 10km. Ovo prelepo jezero je nastalo pregrađivanjem reke Crni Rzav. Okruženo borovom šumom i brdima, jezero je kristalno čisto (toliko da se providi tamno kamenje na dnu) i izuzetno bogato ribom, te je pravi raj za ljubitelje ribolova. Kupanje na Ribničkom jezeru je zabranjeno.

    Dobroselički Prerast

    Dobroselički Prerast se nalazi u selu Dobroselica, a od turističkog centra Zlatibora je udaljen 15km. Prerasti su prirodno formirani kameni mostovi i predstavljaju geomorfološka čuda prirode. Dobroselički prerast je jedan od šest najvećih u celoj Srbiji, zbog svojih velelepnih dimenzija. Naseljavaju ga mnoge vrste ptica i slepih miševa, a zaljubljenicima u prirodu i avanturistima, poseta ovom spomeniku prirode biće poslastica za sva čula.

    Rezervat „Uvac“

    Rezervat „Uvac“ čiju najveću atrakciju predstavljaju beloglavi supovi, orlovi lešinari čiji raspon krila dostiže i do 3 metra! U ovom predelu je jedino gnezdilište beloglavog supa u Srbiji. Uvačko jezero je neobične lepote, vijugavo je i dugačko 25km, te Vam savetujemo da se otisnete u krstarenje turističkim brodićem i upoznate zapanjujuće prirodne lepote ovog kraja.


     
    Ako planirate posetu Zlatiboru (a i ako ne – trebalo bi), veliki je broj turističkih atrakcija i prirodnih lepota koje morate videti – Drvengrad, Višegrad, muzej na otvorenom Sirogojno, Tornik, Tara, Drinska regata, Šarganska osmica, Uvačko jezero – samo su deo ponude i razloga zašto se odlučiti za boravak na ovoj čudesnoj planini.

    Smestaj na Zlatiboru 

    Prirodne lepote Zlatibora su nadeleko poznate i pored toga sto se iz godine u godinu povecava borj turista koji posetu ovu jednu od najpoznatijih vazduznih banja u Srbiji uspeva da sacuva svoju prirodne lepote kao i tradiciju. Zlatibor je jedna od planina koja nudi veliki broj kvalitetnih smestaja koji se mogu  iznajmiti po kao apartmani Zlatibor na kraci period. 

    15 Dec 2023
    Ako ste voljni da razvijete zaradu od izdavanja apartmana, pročitajte tekst - donosimo vam proverene taktike i savete iskusnih vlasnika u nastavku.
    08 May 2023
    Istražite najpopularnije porodične apartmane u Beogradu i rezervišite sebi smeštaj koji nudi sjajan odmor u porodičnom okruženju.