Skadarlija - Boemski dragulj Beograda

Blog / Ugostiteljstvo Upoznajte Beograd

  • Sadržaj
  • Ono što je Baščaršija za Sarajevo, to je Skadarlija za Beograd. Ulica koja odiše duhom starog Beograda, nosi uspomene i čuva jedan značajan deo prošlih vremena. O njoj su pevane pesme i pričane priče, Skadarlija je jedna od značajnih znamenitosti ovoga grada. Ova ulica nosi duh boemskog života, ulica kojom teče čuvena srpska rakija, prolama zvuk tamburaša i čuje samo pesma i veselje. Sve što se dešava u Skadarskoj ulici je deo nekadašnjeg kafanskog i boemskog duha. Dugačka je skoro 400 metara i svojim izgledom je uspela da održi autentičan izled kakav je oduvek imala - kaldrma, karakteristična za ovaj deo grada. Ne mogu se zaobići kafane, koje svojim izgledom upotpunjavaju sliku Skadarlije, a neke su na ovom mestu već više od 150 godina. 

    Skadarlija je oduvek važila za mesto na kom su se okupljale velike i ugledne ličnosti iz sveta umetnosti, ovde su dolazili mnogi slikari, pisci, pesnici, novinari, političari. Ljudi svih vera, izgleda, uverenja i godina su se nalazili u kafanam i nije bilo nikakvih podela - tu u Skadarliji, svi su bili jednaki. Raspredale su se mnoge priče, osnivalne prve novine i političke partije. Dolazak u neku od ovdašnjih kafana je bio pravo rasterećenje, mesto za razmišljanje i inspiraciju. Danas je Skadarska ulica prava atrakcija i privlači veliki broj turista svih zemalja sveta. 

    Koračajući Skadarskom ulicom… 

    Skadarlija je prepoznatljiva znamenitost i simbol Beograda, popularna turistička atrakcija i čuvar uspomena. Duga skoro 500 metara i smeštena između Bulevara despota Stefana i ulice Strahinjića Bana, najpoznatija je ulica u centru glavnog grada. Skadarskom ulicom nativa se od 1872. godine, dok je pre toga nosila naziv Ciganska mala. Autentičan izgled, očuvan sve do danas, daju kaldrma, progušeno osveteljenje i zgrade sa starim fasadama, koje se protežu duž ulice. Ipak, najveća atrakcija su kafane i restorani, a neki od njih spadaju u najstarije kafana otvorene u Beogradu.

    Poznato je da je Skadarska ulica bila centar društvenog, kulturnog i političkog života nekadašnjeg Beograda. Glumcima, piscima, pevačima, muzičarima, slikarima i pesnicima je Skadarlija bila obavezna stanica kako i pre tako i nakon pozorišnih predstava. Poznato je da su među stalnim gostima bili Branislav Nušić, Bora Stanković, Momo Kapor, Đura Jakšić, Jovan Jovanović Zmaj, a mnogima je bila i dom. U ovoj ulici su održane prve igranke i predstave beogradske opere 1908. godine, kao i prve svadbe. U restoranima sa dugom tradicijom osnivale su sve prve političke partije i novine. Kako se nalazi u blizini Narodnog pozorišta, glumci i umetnici su često ovde dočekivali zore uz pesmu, igru i piće.

    Koliko je Skadarlija bila i ostala primamljiva turistička atrakcija najbolje govori činjenica da je tokom turističke sezone poseti nekoliko desetina hiljada ljudi! Posetiocima iz inostranstva se uvek preporučuje Skadarlija, a poznato je da su se među posetiocima našli veliki državnici, glumci, umetnici i pripadnici kraljevskih porodica. Tradiciju Skadarske ulic ne održavaju samo kafane, već i priče o prvoj pivari, industrijskom naselju i Bajlonijevoj pijaci. Prva pivara izgrađena je u XIX veku, 1892. godine, kada je najavila početak nastajanja prve industrijske sredine.

    Prve pivare u Skadarliji

    Prvu pivaru u XIX veku ili “Malu pivaru”  izgradio je Filip Đorđević 1850. godine. Nekoliko decenija kasnije, pivara je prešla u vlasništvo porodice Bajloniji, porodicu uglednih srpskih preduzetnika i trgovaca. Nova pivara je među prvim obejktima u Beogradu koristila električnu energiju i parnu mašnu. U blizini je otvorena i mala gostionica “Kod male pivare”.  Interesantno je da su prilikom iskopavanja temelja za potrebe nove Bajlonijeve pivare pronađene slonovske kosti i ljudska lobanja, koja ne nazvana “prvi Beograđanin”. U pivari se proizvodilo svetlo pivo “Prvenac” i “Plzen”, kao i tamno pivo “Salvator” i “Prvenac”. Pivo je odlikovano sa nekoliko priznanja na svetskim izložbama.

    Nakon Drugog svetskog rata pivara je nacionalizovana i postala je Beogradska industrija piva i bezalkoholnih pića ili BIP. Tradicija pivare nastavila se nakon više od jednog veka sa uspešnim poslovanjem, koje nam je i danas poznato. Mnogi istoričari smatraju da se ispod pivare protežu brojni hodnici i katakombe, koje su ostale neistražene.

    Bajlonijeva pijaca

    Bajlonijeva ili Bajloni pijaca otvorena je 1927. godine. Zajedno sa čuvenom pijacom Zeleni venac važila je za mesto gde prodavci mogu izlagati svoju robu. Šarene tezge su bile prepune domaćeg voća i povrća, po čemu je pijaca i danas poznata. Nakon Drugog svetskog rata naziv pijace je promenjen u pijaca Skadarlija, iako je mnogi i danas nazivaju Bajlonijevom pijacom. Nedaleko odavde se nalazila i istoimena pivara. 

    Kuća Đure Jakšića

    Nije moguće prošetati Skadarskom ulicom i zaobići kuću našeg velikana Đure Jakšića. Poznati stanovnik Skadarlije živeo je na ovoj adresi sa suprogom i ćerkama sve do svoje smrti. Skromni dom srpskog slikara, pesnika, pripovedača i dramskog pisca na samom ulazu u kuću čuva njegov spomenik. 

    Pod pokroviteljstvom Gradske opštine Stari grad kuća je pretvorena u muzej i postala je mesto okupljanja slikara, književnika, muzičara, glumaca i drugih umetnika sa zadatkom da čuva zaostavštinu Đure Jakšića i da podstiče mlade talente da se otisnu u svet umetnosti. Ovde se u njegovu čast često održavaju koncerti, književne večeri i izložbe, a ulaz je uvek slobodan. 

    Skadarlija - Restorani

    Ono što će mnogima privući najveću pažnju su upravo čuvene kafane i restorani sa još čuvenijom tradicionalnom srpskom kuhinjom, pićem i muzikom. Ne postoji bolje mesto u glavnom gradu, koje će Vam bolje predstaviti gostoprimstvo, veselje i srdačnost našeg naroda. Za samo jedno veče provedeno u Skadarskoj ulici posetioci mogu da upoznaju magiju doborg ukusa, domaće srpske rakije i vina, ali i da nauče najstarije kafanske pesme. Svakom posetiocu brzo postaje jasno zbog čega Skadarlija nosi epitet čuvene boemske četvrti.

    Restoran Velika Skadarlija

    Restoran “Velika Skadarlija” se nalazi pri dnu Skadarske ulice. Objekat je poznat po bogatom meniju nacionalne i internacionalne kuhinje. Poseban šarm restorana čine prijatna usluga, gotovo domaćinska, staro domaće vino i topla atmosfera. Godine nisu nikakva prepreka za dobar provod, pa se ovde sreću posetioci svih uzrasta. Zvuk harmonike i tambure uz poznate kafanske pesme je neizostavan deo večeri. Tokom sunčanih dana gosti restorana vole da ručavaju u prelepoj bašti okruženoj zelenilom i umirujućim  zvukom fonatne.

    Skadarlija - Kafane 

    Još 1909. godine se u Skadarskoj ulici nalazilo 14 kafana, 14 centara društvenog i kulturnog života i utočišta mnogim umetnicima. Tradiciju nekadašnjeg boemskog života čuvaju kafane “Tri šešira”, “Zlatni bokal” i “Dva jelena”, koje se ubrajaju među najstarija zdanja u Skadarliji. Kroz ulicu su koračali i poznate svetske ličnosti kao što je kralj Huan Karlos i kraljica Sofija, kraljica Elizabeta, Vili Brant, Džordž Buš, Margaret Tačer, Đina Lolobriđida i mnogi drugi. Kafane u Skadarliji poznate su po tradiciji dugoj više od 150 godina i svaki put nas iznova podsete na čari boemskih vremena.

    Tri Šešira 

    Restoran “Tri Šešira” se nalazi u samom srcu Skadarske ulice i jedna je od najstarijih kafana u Beogradu. Sa radom je počeo 1864. godine na mestu gde se pre toga nalazila zanatska radionica. Zanimljivo je da je i naziv kafana dobila po radionici, koja je u logotipu imala tri šešira. Pored uglednih svetskih državnika, pripadnika kraljevske porodice, glumaca, književnika i slikara, stalni gosti “Tri Šešira” bili su Tin Ujević, Branislav Nušić i Đura Jakšić, a Stevan Raičković upoznao svoju suprugu Bojanu. Verovali ili ne, za jedni od stolova u kafani je čuvena skadarlijska gatara prorekla Margaret Tačer da će biti velika državnica.

    List “Politika” je prve zaposlene našla upravo ovde. U kafani se gaji tradicija dobre atmosfere i domaćinskog odnosa prema gostima, ljubav prema violini, tamburašima i izuzetnoj hrani. Na meniju se nalaze tradicionalni srpski specijaliteti pripremljeni na jedinstven način, kao i zalogaji iz celog sveta. “Tri Šešira” je restoran poznat po vinskoj karti na kojoj drugi objekti mogu samo da pozavide!

    Dva Jelena

    Kafana “Dva Jelena” otvorena je nekoliko godina pre “Tri Šešira”. Danas je najpoznatija atrakcija i čuvar tradicije, a nekada je bila utočište Đuri Jakšiću, Lazi Kostiću, Milovanu Glišiću i Tomi Zdravkoviću. Čarima restorana nije odolevao ni Josip Broz Tito, ali ni Džimi Karter, Pirs Brosnan, Žerar Depardje i kulinarski tim Džejmija Olivera. Restoran jedinstvenog izgleda podeljen je na nekoliko sala i salona od kojih je teško izdvojiti najlepši. Eneterijer je uređen pomoću drvenih elemenata, prekrasnih lustera, kariranih stoljnjaka i detalja kao što je nekadašnji radio. 

    Tokom ručka i večere sve goste prati muzika hramonike i tamburaša kako bi doživljaj bio što autentičniji. Na meniju se nalaze domaći specijaliteti iz svih srpskih krajeva, kao što su prušta i mladi sir, kao i najukusnija internacionalna jela. U restoranu “Dva Jelena” obavezno poručite domaću rakiju ili neko od najkvalitetnijih domaćih i svetskih vina.

    U blizini čuvene boemske četvrti

    U Skadarliji uvek možete naići na trubače i druge muzičare kako obučeni u narodnu nošnju predstavljaju srpsku tradiciju i izvode tradicionalnu narodnu i starogradsku muziku. Zbog toga je zvuk tamburica veoma čest i jedan od obeležja ove ulice. Danas Skadarlija podjednako privlači i stare i mlade turiste, starosedeoce grada i posetioce drugih krajeva Srbije. Ko god je dolazio u Beograd, morao je proći ovom ulicom kako bi mogao da kaže da je bio u Beogradu. Beograd i Skadarlija, ne možete da razdvojite jedno od drugog, jer upravo Skadarlija čuva temelje jednog grada i koliko god se Beograd menjao i napredovao, Skadarlija će uvek ostati ista. Ona je svedok jednog vremena kog se mi ne sećamo, ali je tu da nam stvori sliku na način kojim samo ona ume da prikaže i objasni deo prošlosti.  Prođite Skadarlijom i uvešće Vas u svet kakav niste videli. 

    Među zgradama sa očuvanim starim fasadama i stanovima sa visokim plafonima se nalazi i stan na dan Skadarlija, popularan izbor mnogih gostiju iz inostranstva. Izdvojili smo za Vas dva apartmana za prijatan boravak i nezaboravan odmor u Beogradu.

    Dvosoban apartman Azzuro

    Apartman Azzuro se nalazi u ulici Venizelosova 3 nedaleko od Skadarske ulice. Dvosoban apartman namenjen je prijatnom boravku za najviše 4 osobe. Moderno je dekorisan i opremljen nameštajem u sivim i belim tonovima. Gostima je na raspolaganju sve što je potrebno da se osećaju kao kod svoje kuće. Sa prozora i terase se pruža pogled na zelenilo, a u blizini se nalaze Skadarlija, Kalemegdan i Knez Mihailova ulica. 

    Dvosoban apartman Balkon

    Ukoliko Vam se dopao apartman Azzuro, dvosoban apartman Balkon će Vam se dopasti još više. Smešten je na Dorćolu u Knez Miletinoj ulici. Moderno je opremljen u belim, sivim i narandžastim tonovima i ukrašen umetničkim detaljima. Namenjen je prijatnog boravku za najviše 4 osobe. Velika prednost predstavlja terasa, koja gleda na ulicu i krošnje drveća. U blizini apartmana se nalazi Bajlonijeva pijaca, Skadarlija, Dunavski kej i Bitef teatar. Laganim hodom se brzo stiže do Trga republike i čuvene Beogradske tvrđave. Dobrodošli u stan na dan Beograd!

    15 Dec 2023
    Ako ste voljni da razvijete zaradu od izdavanja apartmana, pročitajte tekst - donosimo vam proverene taktike i savete iskusnih vlasnika u nastavku.
    08 May 2023
    Istražite najpopularnije porodične apartmane u Beogradu i rezervišite sebi smeštaj koji nudi sjajan odmor u porodičnom okruženju.