8 saveta za uspešno izdavanje apartmana

Blog / Apartmandžije

  • Sadržaj
  • Kako ostaviti pozitivan utisak na goste? Kako povećati broj bukiranih dana? Koje su tehnike za stvaranje stalnih gostiju? Kako voditi sistem i izbeći duple rezervacije? Pitanja su koja je sebi postavio svaki vlasnik stana na dan. Kako bismo vam pomogli da dođete do ispravnih odgovora, kreirali smo neku vrstu vodiča kroz izdavanje apartmana. Naši saveti zasnovani su na dugogodišnjem iskustvu i praćenju najvažnijih parametara koji stvaraju rezervacije i ostavljaju pozitivne utiske na goste. Ispratite sve navedene korake i postanite super domaćin! Poboljšajte svoj biznis i od njega stvorite trajan i unosan posao! 

    Definišite biznis - Upoznajte se sa zakonom

    Zakonske regulative

    Prvi korak u bavljenju bilo kojim biznisom jeste definisanje pravnog statusa i upoznavanje sa pravnim regulativama koje važe u oblasti iz koje poslovanje potiče. Kada je u pitanju izdavanje stanova na dan, sve veći razvoj ponude i pojedinaca koji se bave ovim poslom doveli su do toga da su zakonske obaveze postale nezaobilazne. Stoga vam savetujemo da se pre uplovljavanja u dublje vode detaljno raspitate o tome kako se kategorizuje smeštaj, kako se vrši kategorizacija ukoliko ste fizičko lice, a kako ukoliko posedujete status pravnog lica, te koje su sve posledice poslovanja na crno. Ukoliko planirate da poslušate naš savet, posetite link: Zakonske regulative - on će vam najdetaljnije predočiti sve potrebne informacije.

    Vođenje kalendara - Najvažniji korak u poslovanju

    Kalendar

    Nakon postavljanja apartmana na sajt prva stvar koju treba organizovati je vođenje kalendara popunjenosti smeštaja. Odmah nakon oglašavanja počećete da primate prve rezervacije i ukoliko ne budete imali precizan plan ko i kako će da vodi evidenciju rezervacija i popunjava kalendar, bićete u ozbiljnom poslovnom ćorsokaku. Ovaj problem se dodatno povećava ukoliko se pored Apartmana u Beogradu oglašavate i na drugim buking sajtovima, te primate rezervacije sa različitih strana. Neodgovornost i nepreciznost u ovom segmentu dovodi do duplih rezervacija, lošeg odnosa sa gostima, gubljenja rezervacija i neprofesionalne saradnje sa platformama za oglašavanje. Kako biste uvideli važnost ovog koraka, te na najbolji način organizovali ovaj važan poslovni proces, posetite stranicu: Kalendar

    Postavite precizan i istinit opis 

    Prva i osnovna stavka prilikom oglašavanja na Apartmanima u Beograd svakako je detaljna, precizna i najvažnije istinita prezentacija vašeg smeštaja na sajtu. Gosti su se jednoglasno izjasnili da im je izuzetno važno da pre rezervacije smeštaja mogu da se detaljno upoznaju sa svim njegovim sadržajima, ali još bitnije i da je napisan opis istinit, te da ih po dolasku u apartman neće dočekati u potpunosti drugačija situacija od one koju su zatekli prilikom online razgledanja. 

    Tabla sa pitanjima

    Kada napravite korisnički nalog na sajtu, potrudite se da vrlo precizno odredite sadržaje koje vaš smeštaj poseduje i tako na najbolji način privučete određenu grupu gostiju. Precizno označavanje svih delova pokućstva i elemenata u apartmanu pomaže vašem smeštaju da se nađe u tačnoj kategoriji prilikom upotrebe filtera na sajtu. Ukoliko gost upotrebi filter: dvosoban, a vi niste označili ovu karakteristiku, izgubićete potencijalnu grupu gostiju. Tu treba da istaknute kategorije npr. luksuzni apartmaniapartmani sa đakuzijem, sobe, kuće, parking, pet friendly. Odvojite malo vremena, koje će vam se isplatiti na duge staze. Privucite goste istinom i brigom o njihovim interesima i željama.

    Kvalitetne fotografije - ključni element izdavanja

    S obzirom na to da se bavite biznisom koji klijente pridobija digitalnim putem, fotografije Vašeg smeštaja sigurno su najvažnija stavka vaše ponude. One su za nijansu bitnije čak i od opisa jer na osnovu njih gosti procenjuju da li apartman zadovoljava njihove kriterijume. U nastavku navodimo najvažnije stavke koje morate ispoštovati ili izbeći kada je reč o fotografijama smeštaja: 

    • Nemojte stavljati amaterske slike, površne i neobrađene slike napravljene telefonom
    • Ne postavljajte fotografije koje su snimci ekrana Vašeg telefona
    • Zato se potrudite, uložite u kvalitetne fotografije, angažujte profesionalnog fotografa koji će Vam napraviti sjajne fotke i doneti Vam znatno veći broj pregleda
    • Fotografije velike rezolucije doprineće utisku o apartmanu, te ovakvi apartmani poseduju čak 60% više rezervacija

    Budite konkurentni - odredite realnu cenu

    Računanje cene

    Pored izgleda apartmana i lokacije, cena je definitivno još jedna vrlo važna stavka prilikom odlučivanja gostiju za određen smeštaj. Ovaj podatak ukazuje na to da treba da budete vrlo pažljivi i objektivni kada je u pitanju određivanje cene apartmana. Kriterijumi koje morate uzeti u obzir su: lokacija smeštaja, uređenost i opremljenost, struktura apartmana, dodatne pogodnosti koje su gostima na raspolaganju. Osim kriterijuma koji se tiču smeštaja, posebno treba obratiti pažnju i na konkurenciju, te shodno njoj odrediti realnu cenu. Previsoka cena u odnosu na druge vam neće doneti mnogo benefita jer će gosti pre izabrati smeštaj koji je pristupačniji, a koji nudi slične pogodnosti. Preniska cena, sa druge strane, u startu pokazuje gostima da je u pitanju smeštaj u koji se ne ulaže. Stoga se posvetite analizi i budite dovoljno konkurentni, te na taj način privucite veliki broj gostiju.

    Ukoliko želite da pronađete najdetaljniji vodič za formiranje cena apartmana, posetite link: Kako odrediti cenu

    Vodite računa o čistoći apartmana

    Čišćenje površina

    Čist apartman je možda i najvažnija stvar kada je u pitanju pozitivan utisak gostiju. Mnogi gosti dožive negativno iznenađenje površnim pristupom nekih vlasnika čistoći stana koji izdaju. Recenzije koje gosti ostavljaju na našem sajtu uglavnom su skoncentrisane na komentarisanje čistoće apartmana, što pokazuje da ništa ne može da utiče tako negativno na boravak kao neurednost. Stoga, preporučujemo da se detaljno posvetite čišćenju smeštaja posle svakog izlaska gostiju, te da im obezbedite čisto posuđe, posteljinu i peškire. Ukoliko ne možete sami da se bavite ovim poslom, iznajmite agenciju koja se bavi ovim poslovima i nude povoljne cene za profesionalno čišćenje. Održavajte svoj smeštaj na vrhunskom nivou i učinite da posetioci postanu stalni gosti.

    Izgradite odnos sa gostima

    Žena dočekuje gosta

    Iako imate malo prilike da komunicirate sa gostima, postoje određene situacije i pojedinosti koji su jako bitni za stvaranje odnosa sa posetiocima, te koje će vam doneti ogormne benefite. Reč je o važnosti prvog utiska - dočekivanju gostiju pri ulasku u apartmana. Prvi utisak koji ostavljate na goste ima najveći uticaj na to da vam se gosti vrate ili preporuče vaš apartmana. Stoga, budite tačni, srdačni i otvoreni prema gostima koje uvodite u apartmana.

    Osim prvog utiska, na odnos sa gostima utiču i sledeće pojedinosti: odgovori na njihove zahteve, izbegavanje odbijanja gostiju bez razloga, iznenadne promene u uslovima po kojima su gosti rezervisali apartman, pristojno odgovaranje na pozitivne, a posebno negativne recenzije koje gosti ostavljaju na sajtu o vašem apartmanu. Ispratite ove korake i zagarantovan je uspeh kada je reč o pozitivnom utisku gostiju, a samim tim i održavanju posećenosti. Za sve dodatne korake o ovoj temi posetite naš vodič i link: Gosti.

    Opremanje apartmana - Učinite da se gosti osećaju prijatno

    Uređena kuhinja u apartmanu

    Jedan od razloga zbog kojeg se većina gostiju odlučuje da svoj odmor provede u apartmanu jeste osećaj boravka u domu, posedovanje svih potrebnih elemenata pokućstva i tehnička opremljenost koja je postala deo svakodnevice svih nas. Ovo pokazuje da je posvećivanje pažnje opremanju apartmana itekako bitan korak, te da ga treba dobro isplanirati i sprovesti u delo. Ono što iskustvo govori jeste da vaš apartman mora posedovati: televizor sa kablovskim kanalima; brzu i stabilnu internet konekciju, udobne krevete sa dušekom, raznovrsno posuđe. Ono što će posebno oduševiti goste jesu sitnice koje ćete ostaviti u toaletu: pribor za kupanje, dezodorans, fen za kosu; osvežite prostor mirišljavim svećama, napravite lepu atmosferu neobičnim lampama sa prigušenim svetlom. Ovo su sitnice koje će vas nesumnjivo istaći i učiniti da gosti pamte boravak u vašem apartmanu. 

    Za više korisnih saveta o ovo temi posetite link: Kako urediti stan za dnevni najam.

    Izdvojili smo za vas 8 saveta koji će sigurno unaprediti vaše poslovanje i vaše privremene goste pretvoriti u stalne posetioce. Ispoštujte navedene korake i pretvorite izdavanje stanova na dan u ozbiljan, isplativ biznis. Neka besprekorno poslovanje bude vaša najbolja preporuka! Kako biste unapredili Vaš biznis na najbolji način, posetite stranicu: Stan na dan iskustva, na kojoj vas očekuju sjajni saveti najuspešniji vlasnika, koji su svoj biznis doveli do perfekcije!

    15 Dec 2023
    Ako ste voljni da razvijete zaradu od izdavanja apartmana, pročitajte tekst - donosimo vam proverene taktike i savete iskusnih vlasnika u nastavku.
    08 May 2023
    Istražite najpopularnije porodične apartmane u Beogradu i rezervišite sebi smeštaj koji nudi sjajan odmor u porodičnom okruženju.