• Sadržaj
  • Svaki grad ima neko svoje urbano mesto gde se uglavnom okuplja odabrana ekipa i održavaju samo određene manifestacije. Neki bi za Savamalu rekli kako je postalo hipstersko mesto, ali zapravo je deo grada koji pruža odmor od rutine u koju nekada svi pomalo upadnemo. Ovaj deo grada do skoro nije bio toliko popularan kao mesto dobrog provoda i vrhunskih klubova. No, u poslednje vreme se sve više pažnje usmerava na ovaj sve popularniji i razvijeniji deo grada.

    Za početak nešto o položaju i nastanku ove gradske četvrti: Savamala se nalazi na desnoj obali reke Save i podignuta je u osamnaestom veku izvan Kalemegdanske tvrđave, a rađena je po uzoru na evropske gradove. Od samog centra grada, Savamala je udaljena samo jedan kilometar, a opet sa svojom autentičnošću odudara od sve te gradske vreve. Na ovoj lokaciji se i danas mogu videti građevine iz devetnaestog i ranog dvadesetog veka. Čak su sačuvane i neke zgrade koje datiraju još iz turskog doba. U neposrednoj blizini se nalazi i glavna železnička stanica, kao i autobuska stanica, a sa Novim Beogradom je povezana sa dva mosta. Mnoge zgrade na Savamali su u lošem stanju, oronule i napuštene, ali to takođe na neki svojstven način doprinosi celokupnom izgledu ovog mesta. Upravo zbog ovoga će neki reći kako je Savamala najružniji, dok će drugi reći da je najlepši deo grada, ali je svakako najneobičniji i nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Najpoynatije ulice ovog dela Beograda su Karađorđeva ulica, Brankov most i Ulica Gavrila principa. Tu su takođe smešteni i mnogi luksuzni stanovi u Beogradu koje mi takođe imamo u ponudi za izdavanje.

    Jedan od najboljih kvartova u Evropi

    Karađorđeva ulica, koja je ujedno i glavna ulica Savamale je puna otmenih i prelepih restorana čiji pogled se pruža na ušće. Građevine koje se nalaze u ovoj ulici, danas imaju ogroman kulturno-umetnički značaj. Na Savamali se nalaze i neke od katakombi, ali taj deo nije još uvek dostupan znatiželjnim posetiocima. Činjenica koja govori koliko je Savamala značajna za Beograd je to da je proglašena za jedan od 12 najboljih kvartova u Evropi. Ovo istraživanje je sproveo američki magazin Biznis Insajder, koji je Savamalu svrstao među dvanaest najboljih i najuzbudljivijih kvartova u Evropi, koji podstiču na urbanu kulturu jednog mesta. Takođe je dodao činjenicu da Savamala nastavlja da se razvija i ima sve tendencije da postane jedan od glavnih kulturnih centara u Srbiji. Zahvaljujući Savamali, Beograd je stavljen rame uz rame sa svetskim gradovima, kao što su Amsterdam, Berlin, London, Madrid, Pariz, Rim... Na ovom spisku, Beograd je zauzeo drugo mesto.

    Mikser House

    Sve ovo je započelo velikim angažovanjem Mikser House-a, organizovanjem radionice koja je podsticala na razvoj kreativnosti. Mikser House se nalazi u gorepomenutoj Karađorđevoj ulici. Mikser festival je postao već tradicija ove kuće, a tada mnogi kreativni ljudi imaju priliku da se predstave i pokažu svoje talente. U Mikseru takođe nastupaju bendovi svih muzičkih pravaca. Rock, hip-hop, punk, jazz i alternativna muzika prednjače na ovom mestu. Takođe se održavaju mnoge žurke gde nastupaju poznati Di-džejevi. A od petka, 26og juna, Mikser House dobija svoju baštu. Bašta će svakog vikenda posetiocima pružati originalan koncept druženja i zabave. Mikser Garden je samo produžetak onoga što Mikser House inače nudi svojim posetiocima, a to je originalnost i dobra zabava.

    Pored Miksera kao začetnika razvijanja ovog dela Beograda, na Savamali se nalazi i veliki broj popularnih klubova i splavova moderne muzike. Neka od tih mesta su čuveni splav Lasta, gde dominiraju zvuci hip-hop i r'n'b muzike, klub Peron, Brankow i mnogi drugi.

    Obavezno posetite Savamalu

    Duh ove četvrti Vam ne možemo približiti pisanom formom na pravi način, ali Vam svakako moramo ukazati na ovo nezaobilazno mesto u Beogradu. Bilo da ste deo hipster kulture ili ne pripadate nijednoj određenoj subkulturi, Savamala će na Vas svakako ostaviti dobar utisak.

    Zbog toga ukoliko gostujete u Beogradu, obavezno obiđite sva mesta iz "Apartmani Beograd" vodiča, jer želimo da osetite duh Beograda onako kako zaslužujete. A za potpuni ugođaj, naši luksuzni apartmani u centru Beograda su tu, spremni za rezervacije. Ovde se naša priča o Savamali ne završava, biće tu mnogo događaja koje nećete smeti da propustite, a mi ćemo Vam na vreme javiti datume održavanja svakog od njih.

    Dobrodošli u novu dimenziju grada, dobrodošli u Savamalu. 

     

     

     

    15 Dec 2023
    Ako ste voljni da razvijete zaradu od izdavanja apartmana, pročitajte tekst - donosimo vam proverene taktike i savete iskusnih vlasnika u nastavku.
    08 May 2023
    Istražite najpopularnije porodične apartmane u Beogradu i rezervišite sebi smeštaj koji nudi sjajan odmor u porodičnom okruženju.