Sarajevski ćevapi u Beogradu

Blog / Ugostiteljstvo

Prva asocijacija na Sarajevo, pored Baščaršije, su definitivno čuveni sarajevski ćevapi. Svako ko je barem jednom u životu prošetao ulicama Sarajeva morao je isprobati njihov najveći brend. Mnogi će reći da ukoliko nisi probao sarajevski ćevap, isto je kao da nisi ni bio u Sarajevu. Naravno, ne može se uvek otići tako daleko zarad jednog obroka, ali to ne znači da obrok ne može doći Vama. Zbog toga postoje sarajevski ćevapi u Beogradu i mesto gde možete isprobati ovaj specijalitet po originalnom receptu.

Ćevapi kao hrana se pojavljuju u svim krajevima Balkana, a posebno u mestima bivše Jugoslavije u kojima su vladali Turci. Vrste mesa od kojih se ćevapi spremaju variraju od mesta do mesta i često se razlikuju i od veroispovesti koja preovladava u nekim krajevima. Ćevapi se najčešće mogu naći kao vrsta brze hrane u lepinji sa mnogim prilozima. 

Ćevapi se u Beogradu, prema nekim statističkim podacima, prvi put služe šezdesetih godina devetnaestog veka u kafani koja se nalazila na današnjem Studentskom trgu. Ćevapi su se tada toliko dobro prodavali da se vlasnik za jako kratko vreme veoma obogatio. U novijem dobu. ćevap se još naziva i šišćevap koji potiče delom od arapske reči i označava meso sa roštilja.

Tvrdi se da je još uvek najbolji način pripreme mesa za ćevape ručno usitnjavanje mesa, kao što se to nekada radilo seckanjem na najsitnije delove. Tako je meso ostajalo sočnije i nije moglo da zagori prilikom pripreme. Danas se najčešće za obradu mesa koriste mašine za mlevenje mesa, što verovali ili ne može da utiče i na sam ukus ćevapa. Prilikom pripreme mesa, dodaju se mnogi začini koji doprinose što boljem ukusu ćevapa, a zatim se ta smesa istiskuje kroz levak kako bi se dobio dobro poznat oblik ovog jela sa roštilja. 

Beograd i Sarajevo imaju dosta toga zajedničkog, poznato je da mnogi naši sugrađani vrlo rado vole da odlaze u Sarajevo, a isto tako i da su gosti iz Sarajeva veoma česti srpske prestonice i tada su najčešće naši jeftini stanovi za izdavanje u Beogradu njihov izbor. A kada i jedne i druge uhvati nostalgija za ovim prelepim gradom, uvek mogu otići na sarajevski ćevap u Beogradu. Kako ne biste lutali, mi ćemo Vam preporučiti najbolje mesto u Beogradu gde možete pojesti najlepša jela sa roštilja.

Restoran Walter je, na primer, idealan kada želite da osetite duh Sarajeva u Beogradu. Ovaj restoran sa odličnim ćevapima u Beogradu postoji već deset godina i otvoren je kako bi Beograđanima pokazao nešto novo i neobično u njihovom gradu. Sam naziv restorana je inspirisan čuvenim filmom "Valter brani Sarajevo" i još poznatijim glavnim akterom ovog filma Velimirom Batom Živojinovićem. Kada se spoji Sarajevo sa Beogradom, to izgleda upravo onako kakvu ćete atmosferu zateći u restoranu Walter. Prijatan ambijent i utisak da ste zaista u nekom od sarajevskih restorana, posebno kada se radi o hrani koja je ovde bez konkurencije.

Osetićete ambijent nekih prošlih vremena kojih se mnogi vrlo rado i sa dozom nostalgije prisećaju. Detalji koji se nalaze u ovom restoranu su tu baš zbog doprinosa celokupnoj priči ovog mesta. Uživaćete u specijalitetima sa roštilja u potpuno prelepom i opuštajućem ambijentu. Sarajevski ćevapi nikada nisu bili bliži nego sada, a restoran Walter se nalazi na čak tri lokacije u Beogradu i to u ulici Strahinjića Bana br. 57; 27 Marta br. 31 - u centru i Darinke Radović br. 35 u Železniku. Restoran radi od petka do subote u terminu od 09h-01h, a nedeljom od 12 do 17 časova. Tako da i u slučaju da niste odabrali centar, već su stanovi u Žarkovu Vaš kratkoročni smeštaj.

Ne znamo za Vas, ali mi smo od samog pisanja o sarajevskim ćevapima u Beogradu ogladneli, stoga odlazimo na jednu porciju najboljih jela sa roštilja u gradu, a isto preporučujemo i Vama. Prijatno!

15 Dec 2023
Ako ste voljni da razvijete zaradu od izdavanja apartmana, pročitajte tekst - donosimo vam proverene taktike i savete iskusnih vlasnika u nastavku.
08 May 2023
Istražite najpopularnije porodične apartmane u Beogradu i rezervišite sebi smeštaj koji nudi sjajan odmor u porodičnom okruženju.