Plivanje za časni krst, zanimljivost u Beogradu

Blog / Kultura

Koliko god da imamo godina neke stvari se nikada neće promeniti, posebno kada se radi o praznicima. Bez obzira na godine, praznike i običaje volimo jer su oni deo naše tradicije i kulturnog nasleđa. Plivanje za Časni krst je nešto što svakako izaziva veliku pažnju, kako medijsku, tako i svih koji tog dana dođu u velikom broju kao posmatrači ove tradicionalne manifestacije. Kao i svake godine 19. januara na Bogojavljenje biće organizovano plivanje za Časni krst u Zemunu u prepodnevnim časovima. 

Mnogima je hladno pri samoj pomisli da po ovako niskim temperatura napuste svoje domove bez kaputa, a kamoli da zakorače u hladnu reku i preplivaju nekoliko metara, kako bi doplivali do Časnog krsta. Neki ovaj tradicionalni običaj smatraju ludošću, a neki podržavaju plivanje u ledenoj vodi zarad vere. Kako bilo, ova tradicija privlači veliki broj učesnika koji su zainteresovani da okušaju sreću i ovim gestom, kako oni kažu, budu bliže Bogu.

Pripreme za plivanje po ovako ledenom vremenu nisu nimalo naivne i svaki od učesnika mora da prođe lekarske preglede i analize kako bi se ustanovilo da li može da učestvuje ili ne. Podrazumeva se da samo zdrave i snažne osobe mogu da podnesu plivanje po ekstremno niskim temperaturama, koje vladaju ovih dana, zato dobro razmislite da li ste spremni, psihički, fizički, ali i duhovno da se upustite u ovaj poduhvat ili kako bi neki rekli, misiju. 

Samo plivanje za Časni krst na Bogojavljenje vezuje se za Isusovo krštenje na ovaj veliki praznik. Naime prema verovanju hrišćana, odmah po krštenju Isusa Hrista koje je obavljeno njegovim porinjanjem u vodu, tri puta, otvorilo se nebo i začuo glas Boga Oca koji je tada objavio da je Isus njegov sin. Krštenjem je označen početak Isusove misije i propovedi.

Bogojavljenje je praznik kada se i završava božićno svetkovanje i kada počinje radni deo godine. Veruje se da je noć između osamnaestog i devetnaestog januara vreme kada se nebo otvara i "Bog se javlja". Prema tom verovanju, ako pogledate u nebo i poželite želju, legenda kaže da će Vam se ta želja ostvariti. Takođe vlada verovanje da se na Bogojavljenje može predskazati kakvo će vreme biti tokom cele godine. Ukoliko tog dana bude jak mraz ili pada sneg, godina će biti rodna, ukoliko bude vedro, biće sušna godina. Ukoliko 19. januar bude kišovit, cele godine će biti dosta padavina i poplava. Bilo je uobičajeno da se ujutru, onaj ko je zdrav, pre izlaska sunca okupa u reci. Upravo odavde potiče i današnje plivanje za Časni, Bogojavljenski krst. Veruje se da će osobu koja ga prva dohvati tokom cele godine pratiti posebna sreća.

Za samo nekoliko dana svi će moći da prisustvuju ovom događaju, a posebno oni koje zanima neustrašivost naših plivača na ovako niskim temperaturama. Svake godine nam dolaze gosti iz drugih gradova kako bi učestvovali u ovom velikom okupljanju, pa oni koji žele da dođu i planiraju dnevni boravak u Beogradu, agencije za kratkoročno izdavanje stanova pružaju mogućnost da se iznajme apartmani u Zemunu ili na bilo kojoj drugoj lokaciji, na nekoliko sati. Taman da se ugrejete i kasnije krenete kući.

15 Dec 2023
Ako ste voljni da razvijete zaradu od izdavanja apartmana, pročitajte tekst - donosimo vam proverene taktike i savete iskusnih vlasnika u nastavku.
08 May 2023
Istražite najpopularnije porodične apartmane u Beogradu i rezervišite sebi smeštaj koji nudi sjajan odmor u porodičnom okruženju.