Otvaranje letnje pozornice Topčiderska noć

Blog / Kultura

Konačno imamo češće sunčane intervale, temperature su gotovo letnje, a i raspoloženje nam je u skladu sa vremenom mnogo vedrije. Kako je posle duge sumorne zime konačno došao period kada se priroda budi, kada je sve ozelenelo i dan je znatno duži, taj isti dan želimo što više da iskoristimo u prirodi. Beograd je na svu sreću grad koji ima dosta parkova, dosta pravih malih oaza u jezgru užarene gradske vreve. Kao što je oaza prirode spas za naše telo, mesto gde ćemo se rekreirati i opuštati, tako su predstave i kulturne manifestacije oaza za našu dušu. Posebno u vreme rijaliti programa, dosadnih i dugih predizbornih kampanja i nekulturnih sadržaja koji nas okružuju na televiziji i drugim pisanim i elektronskim medijima.

Podizanje Letnje pozornice u Topčideru je bilo jedna od prvih aktivnosti javnog karaktera u Beogradu. Podignuta je u starom napuštenom majdanu koji se nalazio između Topčiderskog parka na jugu i rezidencijalne četvrti na severu. Pozornica je sagrađena na tlu nekadašnjeg kamenoloma. Ovaj kamenolom je spomenik geološkog nasleđa i tvrdi se da je na tom delu veliki broj ostataka Panonskog mora, starosti oko 50 miliona godina. Svedoci tome su mnogi fosilni ostaci školjki, riba ili korala koji služe kao dokaz i jasno pokazuju da je tlo Beograda nekada bilo pod morskom vodom. Možda i nije slučajnost što će nakon toliko godina Beograd postati "Beograd na vodi", ali o tome ćemo kada za to dođe vreme. Tvrdi se da je tadašnji kamenolom bio korišćen za izgradnju konaka Kneza Mihajla, popločavanje puteva, ali i za izgradnju prvih čuvenih vila na Dedinju, kao i topčiderskih vila. Pozornica koja se tada nalazila na mestu kamenoloma je odavno obrasla u korov i danas služi uglavnom za alpiniste i sve one koji vole avanturizam i penjane po stenama koje su ostale od kamenoloma. U neposrednoj blizini sagrađena je pozornica u okviru restorana Topčiderska noć.

Svečano otvaranje ove pozornice biće obeleženo 20. maja 2016 s početkom od 21:30 časova.  Na otvaranju će nastupiti legendarna hor grupa po imenu Viva Vox. Ovaj hor postoji od maja 2005. godine, ali od 2009. uvode inovaciju u svoje nastupe tako što koriste ritmičku podršku bitboksa. Ovo je vokalna tehnika kojom se imitiraju zvuci bubnjeva i drugih instrumenata i pomoću toga se izvodi popularna muzika, isključivo glasovima, takozvana a cappella. Zahvaljujući ovom načinu izvođenja jedinstveni su u našoj zemlji. Imali su turneju u Poljskoj, Češkoj, Austriji, Belorusiji i još mnogim drugim zemljama. Takođe su učestvovali na mnogim našim festivalima poput BeerFest-a i Exit festivala.

Ova grupa će biti idealna za otvaranje letnje pozornice i otvaranje sezone Topčidarskih noći. Pored njih, na otvaranju će nastupati i gosti iznenađenja. Cene ulaznica iznose 1.000.00, 1.500.00 i 4.000.00 dinara. Zato na vreme kupite ili rezervišite svoju kartu, i iznajmite stan na dan svi vi koji planirate da dođete na svečano otvaranje, jer dobar provod je zagarantovan.

 

 

15 Dec 2023
Ako ste voljni da razvijete zaradu od izdavanja apartmana, pročitajte tekst - donosimo vam proverene taktike i savete iskusnih vlasnika u nastavku.
08 May 2023
Istražite najpopularnije porodične apartmane u Beogradu i rezervišite sebi smeštaj koji nudi sjajan odmor u porodičnom okruženju.