Opština Zvezdara

Blog / Upoznajte Beograd

  • Sadržaj
  • Zvezdara je opština Beograda sa bogatom i veoma zanimljivom istorijom. Ova opština je poseban deo grada koji predstavlja njegovu urbanost i sadrži apsolutno sve što je potrebno svakom njenom stanovniku. Kada je 1887 godine otvorena Astronomska opservatorija sa zvezdarnicom, brdo na kom se nalazila je bilo znano kao Zvezdara, nakon toga je i cela opština dobila zvanično to ime. O opservatoriji na Zvezdari smo već govorili, ali Vas podsećamo u slučaju da ste zaboravili. Ova opservatorija je samostalna i neprofitna naučno-istraživačka ustanova. Bavi se pasivnim posmatranjem neposredne i dalje vasione. Sve ovo se vrši s ciljem izučavanja i istraživanja nebeskih tela izvan planete Zemlje. Tačan datum osnivanja opservatorije je 26. mart, kada je osnovana i Meteorološka opservatorija.

    Zvezdara Teatar

    Nekada je ovaj kraj grada nazivan i periferijom, dok je danas to potpuno drugačije, Zvezdara je veoma popularna gradska opština i na njenoj teritoriji se nalaze mnoge čuvene građevine, kao i šoping centri. Ovde se nalazi poznata Zvezdarska šuma, mesto koje je pogodno za šetnju kroz prirodu i rekreaciju. Na Zvezdari postoji četrnaest osnovnih i devet srednjih škola, kao i dva studentska doma. Kada je reč o kulturi, čuveni Zvezdara teatar se nalazi upravo ovde. Zvezdara teatar je otvoren 8. oktobra 1984. godine. Ovde su premijerno izvođene mnoge predstave, velikani naše glumačke scene su odigrali mnogobrojne uloge upravo na daskama ovog teatra. Neka od glumačkih imena koja su učestvovala u napredovanju i radu Zvezdara teatra su čuveni Bata Stojković, Petar Kralj, Seka Sablić, Milena Dravić, Dragan Nikolić, Lane Gutović i mnogi drugi. Opština Zvezdara se svakako ponosi time što je na njenoj teritoriji sagrađen upravo ovaj teatar i što godinama drži reputaciju jednog od najboljih u gradu. 

    KBC  Zvezdara

    Na teritoriji opštine Zvezdara, nalazi se i Kliničko bolnički centar - KBC Zvezdara. Ovaj centar je izgrađen davne 1935. godine. Danas je KBC Zvezdara bazni centar Medicinskog fakulteta, Više medicinske škole, kao i Stomatološkog fakulteta. Ovde radi veliki broj stručnjaka i eminentnih lekara, hirurga, kardiologa, tako da je KBC Zvezdara na dobrom glasu kada se radi o odličnoj medicinskoj nezi i usluzi.

    Vukov spomenik

    Vukov spomenik je jedno od obeležja opštine Zvezdara, kao i poznati metro. Sportski centar Olimp koji sadrži nekoliko bazena, teniskih terena i ostalih sportskih hala, smešten je na ovoj teritoriji. U Bulevaru kralja Aleksandra na Zvezdari se nalaze mnoge zanatske radnje, kafići, butici, restorani i mnoge radnje različitih sadržaja. Poznate gradske kafane pozicionirane su na teritoriji opštine Zvezdara. Ne nalazi se daleko od centra grada, tako da je još jedna od idealnih opština za život u Beogradu.

    Aviv park

    Za ljubitelje šopinga, opština Zvezdara ima pravo mesto, čuveni AVIV park, koji se nalazi na adresi Živka Davidovića 86, 11000 Beograd. Radno vreme ovog šoping centra je svakog dana od 10 do 22 časa. Ono što Vam AVIV park nudi je veliki broj butika i radnji, kao i mesta za opuštanje, hranu i piće, a tu su i mnoge organizovane manifestacije. Sve što Vam je potrebno možete pronaći na ovom mestu, a da ne morate napuštati opštinu. Zvezdara ima apsolutno sve što Vam je potrebno i mnogi se upravo zbog toga odlučuju za život na teritoriji ove opštine. 

    Mnogi takođe iznajmljuju smeštaj na ovoj opštini, i to iz ponude Apartmani Beograd Zvezdara, jer nije puno udaljena od strogog centra, a apartmani mogu biti dosta jeftiniji nego u Knezu ili Terazijama. Ali ne samo zbog toga, već i zbog svega ste prethodno čitali. Zato je Zvezdara samo još jedna od opština koje morate posetiti i iskusiti sve ono što ima da Vam ponudi. Kraj koji odiše posebnom energijom i koji Vas neće ostaviti ravnodušnim. Beograd je lep grad onoliko koliko su njegove opštine uređene, a Zvezdara je bez sumnje opština koja ima veliki ugled kod svih građana, ali i turista.

    15 Dec 2023
    Ako ste voljni da razvijete zaradu od izdavanja apartmana, pročitajte tekst - donosimo vam proverene taktike i savete iskusnih vlasnika u nastavku.
    08 May 2023
    Istražite najpopularnije porodične apartmane u Beogradu i rezervišite sebi smeštaj koji nudi sjajan odmor u porodičnom okruženju.