Opština Stari grad

Blog / Upoznajte Beograd

  • Sadržaj
  • Opština Stari grad je najbolji primer autentičnosti ovog grada, a to je spoj istorije, ali i savremnosti Beograda. Na delu njene teritorije možete videti mnoge stare građevine, ali i i potpuno nova mesta urbane kulture. Upravo ove karakteristike Starog grada čine njegovu jedinstvenost i posebnost.

    Površina opštine Stari grad zauzima 698 ha i na njenoj teritoriji živi broj od oko 70.000 stanovnika. Stari grad je samo jedna od tri gradske opštine koje zauzimaju centralni deo Beograda. Stari grad zauzima teritoriju Skadarlije i Terazija, a formiran je 1961. godine spajanjem ovih rejona. Na teritoriji opštine Stari grada nalazi se Kancelarija za mlade, Dom zdravlja, kao i osam poštanskih objekata.

    Stari grad

    Opština Stari grad sadrži osam osnovnih, jedanaest srednjih škola i šesnaest fakulteta. Na ovom mestu se nalazi i najstarija gimnazija u Beogradu, tačnije Prva beogradska gimnazija. Naravno, tu je i veliki broj muzeja, pozorišta, galerija, zapravo svega što spada u kulturna mesta grada Beograda, a nalazi se na teritoriji opštine Stari grad.

    Dorćol kao opština se takođe vodi pod teritorijom Starog grada, tako da sve ono što Dorćol obuhvata, takođe pripada opštini Stari grad. Pored svih znamenitosti koje Stari grad ima, ovde je zaista zanimljivo živeti. Opština Stari grad redovno organizuje mnogo toga kako bi boravak svojim stanovnicima, ali i posetu mnogih turista učinila lepšim.

    Zbog svega ovoga smo se, između ostalog, trudili i da obezbedimo veliki broj apartmana, a apartmani Beograd Centar su svakako jedni od tih.

    Opština Stari grad - Najatraktivniji delovi Beograda

    Skadarlija

    Skadarlija koja je čuveno mesto u Beogradu i jedna od njegovih najpoznatijih ulica, nalazi se na Starom gradu. Na ovom mestu se svake godine u julu održava čuvena Šeširijada. Reč je o bogatom i kulturno umetničkom programu koji već prethodne četiri godine tradicionalno ulepšava ovu ulicu.

    Svi posetioci imaju priliku da uživaju u izložbi najlepših i najneverovatnijih šešira iz zemlje i inostranstva. Takođe svi prisutni mogu isprobati mnoga izložena vina, rakije, peciva, kolača i slatkiša. Pored toga, sama Skadarlija je priča za sebe i ovde uvek možete uživati u svemu što ona nudi. Autentična ulica na teritoriji opštine Stari grad, sigurno Vas neće ostaviti ravnodušnim.

    Kalemegdan

    Opština Stari grad prepoznatljiva je po svojoj baštini gde se ubraja i Kalemegdan. Ovaj park i Beogradska tvrđava se nikako ne mogu zaobići kada je reč o znamenitostima Beograda. Kalemegdan je čuveni park smešten na ulazu u Beogradsku tvrđavu i mnogi ga smatraju najlepšim beogradskim parkom.

    Pored zelenila i staza za šetnju u parku se mogu videti spomenici velikim srpskim umetnicima i poslanicima - Miloš Crnjanski, Đura Daničić, Jovan Gavrilović, Jovan Subotić, Simeon Roksandić, Bora Stanković, Đura Jakšić, Stevan Mokranjac, Aleksa Šantić i drugi spomenici srpskim velikanima.

    Opština Stari grad sačuvala je veliki deo istorije Beograda, koji nam govori o njegovom razvoju i kako se postepeno prilagođavao modernim evropskim tekovinama.  

    Beogradska tvrđava

    Beograd ne bi bio ono što jeste bez Beogradske tvrđave. Kada je reč o opštini Stari grad, dovoljno je da krenete od Terazija ka Knez Mihailovoj ulici i Kalemegdanu kako biste u potpunosti shvatili istorijsku vrednost i lepotu ove opštine.

    Beogradska tvrđava

    Da li ste znali da se Beogradska tvrđava ubraja među nastarija utvrđenja u Evropi?

    Da, njen nastanak se vezuje još za doba Rima. U istoriji Beograda tvrđava je imala veliki značaj kao brana protiv strane vojske. Danas je Beogradska tvrđava simbol kako opštine Stari grad, tako i prestonice Srbije.

    Trg Republike

    Koliko puta Vas je neko pitao da se nađete “kod Trga”? Trg Republike je zaista jedno od najpoznatijih sastajališta u celom gradu. Davne 1882. godine postavljen je spomenik knezu Mihailu prema radu čuvenog Enrika Pacija. Spomenik predstavlja simbol starog Beograda i zaštićen je kao kulturno dobro. Turisti posebno vole ovaj deo grada, jer se na Trgu uvek nešto organizuje.

    Terazije

    Opština  Stari grad ima nekoliko trgova, a Terazije su jedan od njih. Na platou Terazija nalazi se Terazijska česma, spomen česma, koja sa jedne strane gleda na Knez Mihailovu ulicu, a sa druge na velelepnu građevinu hotela “Moskva”. 

    Palata Albanije

    Studentski trg na opštini Stari grad

    Opština Stari grad je mesto gde se nalazi najstariji beogradski trg - Studentski trg. Obuhvata prostor od ulice Vase Čarapića i Uzun-Mirkove. Mnogi smatraju da zauzima i najlepše građevine u Beogradu, jer se na adresi Studentskog trga nalazi Univerzitetski centar sa nekoliko fakulteta i zgradom Rektorata Univerziteta u Beogradu.

    Plato Studenstkog trga imao je tokom vekova različite namene. Tokom turske vladavine je služio kao groblje da bi početkom XIX veka postalo Velika pijaca ili Pazarište. Jedan deo pored Pazarišta je bio uređen kao park.

    Početkom XX veka je pijaca zatvorena i čitav prostor je pretvoren u park. Potom su se u Studentskom parku našli spomeniki Josifu Pančiću, Dositeju Obradoviću, Jovanu Cvijiću, a česma koja je bila posvećena Aleksandru Obrenoviću je sklonjena. Pre Prvog svetskog rata je Studentski trg izgledao poptpuno drugačije nego danas što je teško zamisliti. Na obodu parka se nalazio hotel “Makedonija” i hotel “Imperijal”, koji danas ne postoje.

    Umesto hotela je danas Studentski trg okružen fakultetima - Geografski, Filološkim, Filozofskim i Prirodno-matematičkim fakultetima. Univerzitetski park je u samom srcu Studentskog trga gde se tokom dana mogu sresti studenti na pauzi između predavanja i uveče kako večeri provode družeći se uz gitaru.

    Ne možemo da ne pomenemo i upečatljiva zdanja u ovom delu opštine Stari grad - Kapetan-Mišino zdanje, Kolarčev narodni univerzitet, Etnografski muzej i Biblioteka grada Beograda.

    Zgrada Kapetan Mišinog zdanja

    Opština Stari grad može se pohvaliti jednom od najpoznatijih i impozantnijih građevina iz XIX veka u Beogradu, a to je Kapetan-Mišino zdanje. Danas je u zgradi Kapetan-Mišinog zdanja smešten Rektorat Univerziteta u Beogradu, katedra Filološkog fakulteta i katedra Filozofskog fakulteta. U XIX veku, 1863. godine, ovde je bilo sedište Velike škole.

    Kosančićev venac - deo antičkog Singidunuma

    Opština Stari grad se prostire na teritoriji nekadašnjeg Singidunuma. Tako je prostor naselja Dorćol bilo deo centralnog gradskog života Rimljana, a Kosančićev venac se smatrao sakralnim mestom i velikim grobljem.

    O istoriji Kosančićevog venca danas nema mnogo podataka, jer se sačuvano svega nekoliko arheoloških iskopina. Pouzdano se zna da se gradski trg ili Forum nalazio iznad Kosančićevog venca i centralni deo Foruma je činio Jupiterov hram. Na ovom mestu je pronađeno nekoliko antičkih žrtvenika.

    Na suprotnoj strani od Foruma su se nalazile gradske terme gde su pronađeni ostaci mozaika. Najstarija zdanja sačuvana na Kosančićevom vencu potiču sa početka XIX veka. Najznačajnije su svakako Saborna crkva i Konak Kneginje Ljubice, zgrade sa državnim i verskim značajem. U tom periodu je naselje i počelo da se razvija kada su u okolini Saborne crkve počele da se grade kuće, a kasnije i višespratnice.

    Zgrade na Kosančićevom vencu

    Od ovih kuća je do danas mali broj ostao sačuvan, jer u često pravljene od trošnog materijala. 

    Kosančićev venac danas predstavlja urbano beogradsko naselje, koje se prostire od Beogradske tvrđave do Brankovog mosta i ima pogled na Savu. Povezan je sa samim centrom grada - Knez Mihailovom ulicom, Obilićevim vencem i Beogradskom tvrđavom. Zanimljivo je da je Kosančićev venac bio prvi razvijeniji društveni, trgovinski, kulturni, duhovni, administrativni i ekonomski centar obnovljenog Beograda u XIX veku.

    Prva botanička bašta u Srbiji

    Prva botanička bašta u Srbiji pripada opštini Stari grad. Za njen nastanak i razvoj treba zahvaliti Josifu Pančiću, naučnika i ministra prosvete Kneževine Srbije. Kako je bio jedan od profesora na Liceju za potrebe predavanja je gajio malu botaničku baštu u njenom dvorištu. Na njegov predlog je 1874. osnovana Botanička bašta kao instutucija.

    Prva lokacija joj je bila na Dorćolu uz Dunav, ali je reka stalno plavila taj predeo. Kralj Milan Obrenović je Liceju poklonio zemljište za Botaničku baštu. Jedini uslov kralja je bio da Bašta nosi ime njegovog dede, jer je od njega nasledio isto zemljište. Tako je Botanička bašta dobila ime “Jevremovac” po Jevremu Obrenoviću.

    Sadržaj Botaničke bašte je zaista raznolik. Obuhvata Institut za botaniku i Herbarijum sa više od 150.000 listova sakupljenih sa prostra Balkana. Kada se pogleda mapa Botaničke bašte, posetioci mogu otići do staklene bašte i upoznati se više od 1.000 tropskih i mediteranskih zeljastih i drvenatsih biljaka. Staklena bašta spaja svet vode, prašume i pustinje pa se ovde mogu videti vodene biljke i biljni svet tropskih kišnih šuma. 

    vrt

    Otvoreni prostor obuhvata najveći deo Botaničke bašte i čini “pluća” Beograda i oazu čistog vazduha. Ovaj prostor čini bljni fond od 1.500 različitih vrsta od kojih su neke stare nekoliko desetina pa i stotina godina - brest, hrast, kesten, kedar, tuja, smrča, bor, sekvoja, Ginkgo biloba. Poseban deo pripada Pančićevoj omorici, vrsti koja je preživela i Ledeno doba. Najstarija biljka u Bašti je hrast lužnjak star 140 godina.

    Umetnost i kultura Japana prikazana su u Japanskom vrtu. Trešnjino drvo i listopadni javor sa lokvanjima u vodenim bazenima najbolje pokazuju harmoniju Japanskog vrta. U Evropskom vrtu su posađene pretežno zeljaste bilje sa evropskog područja i više od 500 vrsta cvetnica. Jedan deo Evropskog vrta čine skulpture pauna i leptira.

    Botanička bašta ima i dva kamenjara na kojima se gaje biljke karakteristične za prostor Balkana, kao što su biljke u pukotinama stena u Crnoj Gori ili Srpska Ramonda.

    Aktivnosti za sve generacije na opštini Stari grad

    Junior fest je pozorišni festival za svu decu sa teritorije opštine Starog grada. Ovde se izvode mnoge interaktivne i edukativne predstave koje su namenjene deci uzrasta između četiri i dvanaest godina. Održavaju se svake subote od 12 časova u svečanoj sali opštine Stari grad.

    Ove besplatne predstave su tu da decu uče osnovnim i pravim životnim vrednostima, kao i lepom ponašanju, a sve ovo na jedan veoma zabavan način. Naravno, predstavama mogu prisustvovati i roditelji kako bi zajedno sa decom provodili kvalitetno vreme vikendom.

    Ulica otvorenog srca se takođe organizuje u Starom gradu i svake godine njom prošeta veliki broj građana koji žele da pokažu svoju humanost.

    Dokaz koliko opština Stari grad vodi računa o svojim žiteljima je i ta da postoji broj mnogih popravki kvarova u Vašim stanovima koje se ne naplaćuju. Takođe u letnjim periodima postoji veliki broj rekreativnih aktivnosti koje se ne naplaćuju na teritoriji ove opštine.

    Edukativne i rekreativne, besplatne aktivnosti za sve generacije. Svakog leta je obezbeđen veliki broj zanimljivih sadržaja. Tu su časovi joge, kao i akvafitnes, besplatan ulaz određenim danima na bazen SRCP "Milan Gale Muškatirović". Besplatne filmske projekcije za penzionere, čuveni "Senior fest" su takođe na programu i ovog leta u svečanoj sali opštine. Opština Stari grad brine o svojim stanovnicima i rado gosti domaće i strane turiste.

    Pored svih prednosti koje život na teritoriji opštine Stari grad nudi, turisti takođe imaju mnogo toga zanimljivog da obiđu. Pored pomenute Skadarlije i čuvenih Terazija, mnogi muzeji na ovom mestu su jedni od najposećenijih, kao i čuveno Narodno pozorište. Ulica Knez Mihailova govori sama za sebe i dovoljno je da jednom prođete njenim pločnikom kako biste osetili energiju kojom zrači.

    Opština Stari grad nije najstarija opština u Beogradu, ali je svakako jedna od najlepših, zato ne propustite da jeftino boravite na ovoj tako popularnoj lokaciji. Makar to bio stan na dan Beograd i samo jednodnevni boravak, verujte da ćete osetiti taj duh centra grada.

    Cetinjska ulica - urbani deo opštine Stari grad

    Opština Stari grad ima mnogo delova gde turisti i mladi vole da odlaze u potrazi za dobrim provodom. U Cetinjskoj ulici na opštini Stari grad se danas nalazi centar noćnog provoda. Na mestu gde se nekada nalazila pivnica Đorđa Vajferta danas se nalazi nekoliko noćnih klubova. U kafićima i noćnim klubovima se mogu probati kvalitetna domaća i strana pića, ali i mnoga kraft piva.

    Ko god želi da popije dobru i jaku šolju kafe, obavezno će se uputiti u Cetinjsku ulicu na opštini Stari grad. Ono što kafiće, restorane i klubove u Cetinjskoj čini jedinstvenim jeste umetnički deo. Lokali u Cetinjskoj postaju pravi kulturno-umetnički centar gde se puštaju projekcije nemih i crno-belih filmova, organizuju poetske večeri i koncerti ekperimentalnog zvuka.

    Najpoznatiji klubovi u Cetinjskoj ulici:

    • Polet
    • Bašta craft & draft
    • Dvorištance
    • Zokret
    • Pivara
    • Lift Bar

    A kada je reč i o drugim opštinama Beograda, svaka od njih ima svoju priču. Mnoge smo Vam do sada ispričali, neke ćete tek čuti, ali ono što je bitno reći, Beograd kao grad, ima mnogo toga da ponudi svojim stanovnicima i svim njegovim posetiocima.

    Smeštaj na opštini Stari Grad

    Opština Stari grad je beogradska opština koja privuče najveći broj turista godišnje. Pored parkova, znamenitosti, restorana i muzeja u centru grada se nalaze kongresne sale i sale gde se održavaju seminari. Zbog toga se u centru Beograda mogu naći luskuzni hoteli, hosteli, ali i veoma povoljni stanovi na dan. Dobra vest za sve turiste jeste da je moguće pronaći vrhunski smeštaj po veoma povoljnim cenama u samom srcu Beograda.

    15 Dec 2023
    Ako ste voljni da razvijete zaradu od izdavanja apartmana, pročitajte tekst - donosimo vam proverene taktike i savete iskusnih vlasnika u nastavku.
    08 May 2023
    Istražite najpopularnije porodične apartmane u Beogradu i rezervišite sebi smeštaj koji nudi sjajan odmor u porodičnom okruženju.