Online oglašavanje apartmana- šta da očekujete?

Blog / Apartmandžije

  • Sadržaj
  • U doba moderne tehnologije, nemoguće je izbeći online poslovanje bilo koje vrste! Hteli mi to ili ne, internet je prisutan u većini oblasti našeg života, a u  većini situacija- život čini lakšim. Tu dolazimo do teme oglašavanja apartmana online. Dakle, želite da svoj apartman oglasite na internetu, odnosno na jednoj ili više platformi koja se bavi izdavanjem stanova na dan. Očekivanja su velika, jer ste sa više strana dobili informaciju kako je stan na dan savršena opcija za izdavanje apartmana. Tu može doći do problema, jer očekivanja su jedno, a realnost ume da bude sasvim drugačija. Međutim, ako nastavite čitati, naći ćete (a možda i usvojiti) par korisnih savete kako da budete zadovoljni kratkoročnim izdavanjem Vašeg apartmana!

    Posvetite se poslu izdavanja apartmana

    Ukoliko ste odlučili da se bavite poslom izdavanja apartmana na dan, to morate shvatiti krajnje ozbiljno. U prevodu, posvetite se online iznajmljivanju smeštaja kao bilo kom drugom poslu koji biste radili puno radno vreme. Oglasite svoj apartman preko svih ozbiljnijih agencija (i platformi)  koje se bavem izdavanjem na dan. Iskoristite moć koje imaju društvene mreže trenutno, odnoso reklamirajte svoj apartman preko instagrama, facebooka, twitera. Uložite u reklamu i vratiće Vam se višestruko.

    Mali procenat ljudi vidi baš Vaš oglas na velikim platformama za iznajmljivanje, tako da je vrlo važno da svoj apartman oglasite preko više platformi. Šanse za rezervaciju i veću popunjenost apartmana na taj način neminovno rastu. Svakako, Vaša obaveza biće da, kao savestan iznajmljivač, vodite računa i redovno popunjavate kalendar zauzeća kako ne bi dolazilo do duplih rezervacija!

    Savet- obratite pažnju na fotografije. Preporuka je da unajmite profesionalnog fotografa kako biste na sajtu imali savršene fotografije, jer, složićete se, gosta prvo privuče dobra fotografija kako bi nastavio da čita opis apartmana. To su neke sitnice u koje ulažete u početku, kako biste sa poslom krenuli ozbiljno i kako biste vratili uloženo.

    Budite dostupni! Uvek budite dostupni na telefon, preko maila, vibera, whatsapp-a. Nikada ne znate kada Vam može stići rezervacija, tako da, neka telefon bude uz Vas, kako ne biste gubili potencijalne goste. Ukoliko dođe do nepredviđenih okolnosti (nekog kvara u stanu, niste u gradu i tome slično), zatvorite datume u kalendaru, kako ne bi došlo do rezervacije koja ne može da se realizuje- deluje neprofesionalno.

    Konkurencija je velika, ali na to ne treba da se obazirete. Naravno, pratite konkurenciju, ali samo zbog dobrih ideja koje možete primeniti u svom poslovanju, jer jedini broj upita koji treba da Vas zanima je onaj koji se odnosi na VAŠ APARTMAN! Sve ostalo je gubljenje vremena i odvlačenje od zacrtanog cilja, a to je što bolja popunjenost Vašeg apartmana! 

    Budite "dobar domaćin"

    Kako biste bili uspešan iznajmljivač apartmana, prva i osvnovna stvar na koju treba da obratite pažnju jeste zadovoljstvo gostiju! Postoji razlika između domaćina i osobe koja iznajmljuje apartman. Ta razlika ogleda se upravo u odnosu vlasnika apartmana prema gostu. Kako bi gost poželeo da se vrati u Vaš apartman (ili da ga preporuči prijatelju), neophodno je da stvorite dobar odnos sa gostom. Šta to podrazumeva? Za početak, budite spremni da odgovorite na sva potencijlna pitanja koja gost može da Vam postavi. Na primer, gost Vas može pitati koji prevoz ide do apartmana, koji restorani se nalaze u blizini, šta preporučujete da vide za vreme svoje posete i još mnogo toga- bilo bi požejno da imate odgovor na sva ta pitanja. 

    Budite kreativni. Neka se Vaša ponuda po nečemu razlikuje od ostalih. Ukoliko je Vaš apartman pet-friendly, obezbedite kutak za ljubimca- gosti će znati to da cene. Ukoliko imate goste koji dolaze sa bebom, imajte na raspolaganju dečji krevetac. U apartmanu možete ostaviti neke sitnice kao što je činija sa voćem, kafa, čaj- to ne predstavlja veliki trošak, a gosti će prepoznati Vaš trud. Neka ih sačeka mapa grada, sa mestima koje bi trebalo da posete. Vodite računa o detaljima, to Vas može izdvojiti iz mora ponuda.

    Preporuka je da vodite i svoju evidenciju gostiju. Memorišite broj telefona, napravite beleške šta je gost očekivao, da li je imao posebnih zahteva, tako da, kada naredni put pozove, biće prijatno iznenađen kada ga oslovite po imenu i kažete da pamtite njegov boravak u apartmanu. Ovo može biti korisno i kada imate tzv. "loše goste", kako biste bili bili pripremljeni i/ili eventualno odbili rezervaciju!

    Na kraju svog boravka, gosti smeštaj ocenjuju kao celinu- odnosno, prostor u kome su boravili, ali i domaćina! Dobre recenzije su svakako jedan od ciljeva poslovanja! 

    U našem novom Vodiču za vlasnike možete pročitati više na temu Kako biti dobar domaćin kao i šta sve treba da uradite kako bi se gosti stalno vraćali kod Vas.

    (Ne)realna očekivanja

    U svakom trenutku, morate biti svesni prostora koji izdajete, na kojoj se lokaciji nalazi i koja mu je cena po danu. Navešćemo prost primer- stan se nalazi u centru, pristojno je opremljen, ali mu je cena previsoka u odnosu na konkurenciju (slične stanove na sličnoj lokaciji). U tom slučaju, popunjenost apartmana neće biti velika, što je Vaš primarni cilj. Dakle, morate pronaći savršen balans između cene, lokacije i uređenosti stana. Gore navedeni primer, recimo, ne važi, ukoliko je pomenut apartman luksuzno uređen, sa detaljima kao što su djakuza ili sauna. Visoka cena tada je opravdana, što neće uticati na popunjenost.

    Budite svesni da će naići i "dobar" i "loš" mesec! Vremenom ćete i sami shvatiti koji meseci su najpovoljniji za izdavanje, odnosno kad ima najviše gostiju. Pratite događaje u gradu- utakmice, sajmove, koncerte, kako biste znali da tada možete da očekujete rezervacije. U zavisnosti od "sezone", ažurirajte i cene apartmana na platformama. Kada vidite da je mesec nešto slabiji sa rezervacijama, spustite cene, kako biste i dalje imali veliku popunjenost. Preporuka je da na svim sajtovima gde oglašavate svoj apartman, cena bude ista. 

    Zaključak

    Izdavanje stanova na dan doživljava svoj pun procvat poslednjih godina. Ukoliko ste odlučili da se bavite ovim poslom, uradite to na krajnje ozbiljan način. Niko Vam ne može garantovati da ćete biti najbolji, međutim, uz dosta truda i ulaganja, možete biti vrlo uspešni. Dakle, nije dovoljno da samo oglasite svoj apartman na nekom sajtu, već je potrebno da i Vi svakodnevno radite svoj deo posla. Iznajmljivanje apartmana shvatite kao posao i rezultati će doći!

     

    15 Dec 2023
    Ako ste voljni da razvijete zaradu od izdavanja apartmana, pročitajte tekst - donosimo vam proverene taktike i savete iskusnih vlasnika u nastavku.
    08 May 2023
    Istražite najpopularnije porodične apartmane u Beogradu i rezervišite sebi smeštaj koji nudi sjajan odmor u porodičnom okruženju.