Najveća imena džez scene na 33. Beogradskom džez festivalu

Blog / Kultura

  • Sadržaj
  • Da li džez u Srbiji zaista umire? Godine 2006. u izdanju PGP RTS-a izdat je samo jedan album Jovana Maljokovića pod nazivom Laver Men, dok u Italiji čak sto mladih džez umetnika godišnje izda album. U to vreme u Beogradu su postojala samo dva kluba koja su na svom programu imala džez večeri. Kada uzmemo u obzir samo ove dve činjenice, odgovor deluje vrlo očigledno. Međutim, može se reći da se situacija od tada poboljšala, barem što se tiče klubova u koje možete otići na džez svirku.

    Zato pozivamo obožavaoce ove muzike sa svih strana, koji žele da je očuvaju i podstaknu otvorenost naše sredine prema ovom nekada veoma popularnom pravcu, da posete 33. Beogradski džez festival. Ukoliko dolazite sa strane, apartmani u centru Beograda su veoma povoljni, a blizu su festa i svega što treba da posetite kada se nađete u Beogradu. Izdavanje stana na dan je još jedna od opcija koju imate, pa ako niste u mogućnosti da ostanete duže, idealan su smeštaj za kratka zadržavanja u gradu.

    "Džez vizije"

    Ljubitelji džez muzike će i ove godine biti u prilici da uživaju u predivnim zvucima klavira, gitare, saksofona i ostalih instrumenata, čija kombinacija stvara nadrealnu zabavu za dušu i telo. 33. Beogradski džez festival trajaće pet dana, od 26. do 30. oktobra 2017. godine, sa duplim koncertnim programom, i predstaviće najbolja današnja imena džez scene pod sloganom „Džez vizije“. Koncerti će se ovih pet dana održavati u prostorijama Doma omladine Beograda i Sava Centru, tako da su apartmani u centru Beograda savršen odabir, jer su locirani tu negde između.

    Učesnici ovogodišnjeg festa su Mark Ribo i The Young Philadelphians, Džošua Redman i Doni Mekaslin koji dolaze iz Amerike. Svoju muziku predstaviće i izvođači iz skandinavskih zemalja Jakob Bro, Jan Lundgren, Mats Ejlertsen sa grupom Rubikon i Marius Neset. Treći dan nastupiće Đovani Gvidi iz Italije i Emil Parizien iz Francuske. Ovo veče organizatori najavljuju kao „veče za provod uz tople emocije i delikatnu zabavu“, pa dođite ako želite da doživite tu emociju koju džez muzika budi i pokreće u ljudima širom sveta.

    Napredak domaće džez scene

    Poslednje večeri nastupiće i tri naša džez benda. Pre desetak godina naši muzičari su na Beogradskom džez festivalu najčešće učestvovali kao pratnja stranim gostima, što je onemogućavalo napredovanje srpske džez scene. Međutim, to se poslednjih nekoliko godina promenilo, tako da na ovogodišnjem festivalu možemo uživati i u delima naših džez stvaralaca.

    Dokaz da smo počeli da menjamo pristup prema domaćim džez muzičarima je i nastup naše grupe Eyot koja će otvoriti festival. „Njihova jedinstvena mešavina savremenog džeza, folka, roka i elektronike, svakako spada među trenutno najveća muzička dostignuća sa balkanskih prostora uopšte.“ Od svega ponešto, zato treba da dođu i oni koji nisu preterano zagrejani za džez. Možda će Vas baš ovi momci oduševiti i načiniti poštovaocem ili budućim fanom.

    Zašto da ne? Iznajmite stan na dan Beograd povoljno, malo prošetate Kalemegdanom, popijete piće i pojedete nešto u Skadarliji, svratite na fest da čujete nešto novo. Čar džeza je što je nastao kao potpuna improvizacija, i nekako nikada ne znate šta možete da očekujete.

    Status umetnosti i razvoj novih stilova

    Od samih njenih početaka koji datiraju od kraja 19. veka u Nju Orleansu, ova muzika je nastala kao narodna muzika robova u Americi. Džez muzičari su bili pretalentovani, ali muzički neobrazovani, pa su njihova izvođenja zapravo bile neobične i smele improvizacije. Vremenom je ovaj muzički pravac dobio status umetnosti, počeli su da se razvijaju različiti stilovi i zahvatio je ceo svet. Zato nemojte biti tako uvereni da Vam se ne može uvući u dušu.

    Gde kupitit karte

    Pa narode, karte su već u prodaji i možete ih kupiti na blagajnama Eventim-a. Cene ulaznica za pojedinačne dane kreću se od 500 do 1500 dinara, ali za neke dane se još uvek mogu naći po promotivnoj ceni, tako da su nešto jeftinije. Imate opciju da preko Eventim-a rezervišete ili kupite kartu. Ako rezervišete, znajte da je vreme za koje treba da dođete po karte ograničeno, ali to ćete i sami videti. Za sve one koji dolaze sa strane, ukoliko kupe karte mogu izabrati opciju da im stignu na kućnu adresu, tako da ste bez brige.

    Za obožavaoce džeza koji su u mogućnosti i žele da iskoriste svih pet dana kako bi uživali u svojim omiljenim tonovima, cena za sve dane je 4000 dinara. Zato brzo na net, pregledajte program i rezervišite svoje karte. Oni koji dolaze sa strane neka takođe pogledaju šta nude apartmani u centru Beograda, kako bi i pitanje boravka bilo sređeno na vreme.

    Moć dobre muzike

    Ne treba da dozvolimo da umre muzika koja je nakon perioda Velike krize, uticala na smirivanje rasizma, uvodeći sving za kojim su belci u Americi totalno poludeli. Može se reći da je to donekle bio jedan mali, ali bitan, početak prihvatanja nečega što potiče iz Afričke tradicionalne kulture, od strane belaca. To samo govori o moći koju ova muzika ima, da dotakne dušu i pokrene telo. Moć da okuplja ljude. Upravo zato treba je gajiti i stalno unapređivati, naročito u Srbiji.

    Već smo jednom napravili petnaestogodišnju pauzu u održavanju Beogradskog džez festivala, nemojte dozvoliti da se ponavljaju greške iz prošlosti.

    15 Dec 2023
    Ako ste voljni da razvijete zaradu od izdavanja apartmana, pročitajte tekst - donosimo vam proverene taktike i savete iskusnih vlasnika u nastavku.
    08 May 2023
    Istražite najpopularnije porodične apartmane u Beogradu i rezervišite sebi smeštaj koji nudi sjajan odmor u porodičnom okruženju.