Muzeji u Beogradu

Blog / Kultura

  • Sadržaj
  • Beograd je nadaleko poznat po najboljem noćnom provodu, kafanama i sličnim mestima gde se organizuje najbolji noćni provod. Ono što takođe krasi Beograd i čini ga jednim od najlepših gradova jesu njegova kulturna obeležja. 

    Mnogi spomenici, parkovi i muzeji su svedoci jednog vremena i čuvari istorije grada, ali i naše zemlje. Muzeji u Beogradu su svakako veoma značajna zdanja i pravo nacionalno blago koje Srbija ima. 

    Muzeji u Beogradu - Ključ upoznavanja tradicije i običaja

    Izložbe muzeja u Beogradu doprinose kulturnom životu grada, jer je bitno da svaki čovek što bolje upozna, svoju zemlju, a potom i običaje, kulturu i upozna način življenja u ostalim zemljama. Mnogi muzeji u Beogradu svedoče upravo o najznačajnijim događajima kroz koje je Srbija prolazila.

    Čak i ukoliko niste u mogućnosti da obilazite daleke predele i posećujete udaljena mesta, muzeji u Beogradu su tu da Vam svojim izložbama i kulturnim manifestacijama približe neke od tih krajeva. 

    Narodni muzej

    Među muzejima u Beogradu izdvaja se Narodni muzej. Narodni muzej je najstarija ustanova muzejskog tipa u Srbiji osnovana još 1844. godine ukazom tadašnjeg ministra prosvete Jovana Sterije Popovića. 

    Od kada je osnovan, Muzej je imao veliku ulogu u zaštiti srpske kulturne baštine. Sadašnja zgrada u kojoj se nalazi Muzej je podignuta 1903. godine i tek 1952. godine je zvanično postala dom Narodnog muzeja. Tokom poslednjih godina je Muzej bio zatvoren usled velikog renoviranja, a od 2018. godine je ponovo otvoren za posetioce.

    Eksponati Narodnog muzeja

    Delatnost Narodnog muzeja obuhvata prikupljanje i čuvanje nasleđa sa prostora centralnog Balkana i Evrope od praistorije pa sve do danas. 

    Na tri sprata zgrade posetioci mogu videti predmete iz perioda paleolita do XX veka. Zbirke Muzeja uključuju arheološke, umetničke i numizmatičke predmete podeljene u četiri zbirke:

    • Praistorija
    • Antika
    • Srednji vek
    • Novi vek

    U okviru Muzeja se nalazi nekoliko manjih muzeja u Beogradu, a to su Muzej Vuka i Dositeja, Galerija fresaka, Arheološki muzej Đerdapa u Kladovu, Muzej Lpenski vir, Spomen-muzej Nadežde i Rastka Petrovića.

    Lokacija Narodnog muzeja privlači najveći broj posetilaca - nalazi se u samom centru grada na samom Trgu Republike. Pre nego što je Muzej dobio svoju građevinu na njegovom mestu se nalazila čuvena kafana “Dardaneli”.

    Radno vreme Narodnog muzeja u Beogradu

    Utorak, sreda, petak i nedelja: 10-18 časova
    Četvrak i subota: 12-20 časova
    Nedeljom je ulaz besplatan.

    Ulaznice za Narodni muzej

    Cena ulaznica u Narodni muzej se plaćaju u zavisnosti od kategorije - da li je u pitanju individualni ili grupni ulazak, da li će poseta biti organizovana sa ili bez vodiča i u zavisnosti na kom jeziku će se tura organizovati. 

    Muzej savremene umetnosti

    Od svih muzeja u Beogradu ove godine je Muzej savremene umetnosti privukao najveći broj posetilaca zbog svoje interesantne izložbe. 

    Preteča Muzeja bila je Moderna galerija, koja je prikupljala i čuvala dela jugoslovenske savremene umetnosti. Skoro jednu deceniju kasnije 1965. godine je osnovan Muzej savremene umetnosti zahvaljujući slikaru Miodragu B. Protiću. 

    Muzej se od osnivanja Moderne galerije nalazi na istom mestu - tačno preko puta Beogradske tvrđave na ušću reka Save i Dunava. Kolekcija Muzeja prati razvoj srpske i jugoslovenske umetnosti od 1900. godine do danas. 

    Postavke Muzeja

    Među muzejima u Beogradu se Muzej savremene umetnosti izdvaja zbog projekta “Muzej u pokretu”. Ovaj projekat podrazumeva da se izložbe iz fonda Muzeja savremene umetnosti mogu organizovati u ustanovama muzejskog tipa bilo gde u Srbiji i zemljama u regionu tokom rekonstrukcije ovog Muzeja. Na taj način se delatnost Muzeja nastavlja bez prekida, pospešuje se saradnja sa drugim muzejima i veliki broj građana ima priliku da se bolje upozna sa savremenom umetnošću. Do sada je organizovano 9 izložbi “u pokretu”:

    • Petar Laburda - Heroika vizije
    • Poetika i simboli Miodraga B. Protić
    • Ljuba Ivanović - Fragmenti zaustavljenog vremena
    • Skulptura u pokretu
    • Grad - Hronike urbanog prostora
    • Ivan Radović - Od apstrakcije do predela čulosti
    • Bez akta
    • Milena Pavlović Barili - Ključevi snova
    • Slikarstvo Beogradske grupe

    U Muzeju savremene umetnosti se pored stalne postavke organizuju i izložbe:

    • “Šta se dogodilo sa Muzejem savremene umetnosti?”
    • “Sekvence. Umetnost Jugoslavije i Srbije iz zbirki Muzeja savremene umetnosti”
    • “Akcione forme” - Retrospektivna izložba Ilije Šoškić
    • „Na putu oko sveta. Umetnost iz Nemačke. Umetnička dela iz kolekcije Instituta za međunarodne odnose u kulturi (ifa) od 1949. do danas"
    • Retrospektivna izložba Dragana Ilića “(Re)evolucija”
    • “U dodiru sa”
    • “Čistač” - Retrospektivna izložba Marine Abramović

    Umetnički fond Muzeja danas obuhvata više od 8.000 dela iz perioda 1900-1991. godine. Kolekcija je podeljena u nekoliko zbirki:

    • Zbirka slikarstva od 1900. do 1945. godine
    • Zbirka slikarstva posle 1945. godine
    • Zbirka skulpture
    • Zbirka grafike i crteža
    • Zbirka novih umetničkih medija

    Kao i ostali muzeji u Beogradu, Muzej savremene umetnosti organizuje edukativne programe za decu, školarce i studente, kao i da se bavi samostalnom izdavačkom delatnošću. Pod izdavaštvo Muzeja se ubrajaju knjige, publikacije i katalozi izložbi.

    Tokom ove godine Muzej savremene umetnosti je privukao veliki broj turista iz cele Srbije, regiona, pa i drugih evropskih država zbog izložbe čuvene umetnice Marine Abramović. 

    “Čistač”

    Izložba pod nazivom “Čistač” nalaziće se na repertoaru Muzeja od septembra 2019. godine do januara 2020. godine. Izložba prati dugogodišnje iskustvo ove umetnice i čine je slike, fotografije, crteži, objekti, filmovi, zvučni i video radovi. 

    Posetioci imaju priliku da vide i reperfomanse nekih njenih najvećih dostignuća. Najinteresantniji su oni delovi izložbe u kojima mogu učestvovati i sami posetioci.

    Informacije o Muzeju savremene umetnosti

    Radno vreme Muzeja:
    Nedelja, ponedeljak, utorak i sreda: 10-18 časova
    Četvrtak, petak i subota: 10-22 časova

    Ulaznice za Muzej

    Odrasli 600 dinara
    Grupne ulaznice 400 dinara
    Studenti, učenici osnovnih i srednjih škola, penzioneri  300 dinara
    Porodične ulaznice

    Roditelji: 600 dinara
    Deca od 7 do 17 godina: 150 dinara

    Ulazak u muzej je potpuno besplatan svake prve srede u mesecu.

    Etnografski muzej 

    Prvi na listi muzeja je Etnografski muzej. Ovaj muzej je jedan od naših najstarijih muzeja u Beogradu i nalazi se na adresi Studentski trg broj 13. O dugoj tradiciji muzeja najbolje govori činjenica da je Etnografski muzej skoro proslavio stogodišnjicu svog postojanja. 

    U njemu se nalaze neka od naših najznačajnijih kulturnih blaga i vrednosti naše tradicije. Iako je muzej osnovan u februaru davne 1901. godine, njegovi koreni potiču iz mnogo dalje prošlosti. 

    Bogata kolekcija Etnografskog muzeja 

    Narodni muzej Srbije je još od 1844. godine u svojoj postavci imao određeni broj etnografskih predmeta.

    Na početku osnivanja ovog muzeja, kolekcija etnografskih predmeta je sadržala 909 eksponata, 32 knjige, nekoliko fotografija i veoma vredan istorijski album akvarela i crteža narodnih nošnji Nikole Arsenovića. 
    Već 1904. broj eksponata je dostigao broj od 8500 predmeta sakupljenih sa područja čitavog Balkanskog poluostrva. Muzej je tada imao kako predmete iz naše tradicionalne kulture, tako i mnogih drugih etničkih grupa sa tih prostora.

    Od dana otvaranja pa sve do danas kustosi muzeja su nastojali da sakupe što veći broj predmeta i uvećaju njegov fond.

    Delatnost Etnografskog muzeja nije ograničena samo na izložbenu, već je dopunjuju izdavačka i edukativna delatnost.

    Biblioteka Muzeja sadrži više od 30.000 knjiga i 27.000 časopisa iz oblasti etnologije, muzeologije, prirodnih i društvenih nauka. Veliki deo organizacije muzeja pored stalnih izložba čine povremene izložbe i međunarodna gostovanja. 

    Stalna postavka

    Stalna izložba nosi naziv “Narodna kultura Srba u XIX i XX veku”. Kao stalna postavka otvorena je 2001. godine kada je Etnografski muzej obeležavao 100 godina postojanja. Na prvom spratu se mogu videti narodne nošnje sa kraja XIX i početka XX veka. Fotografije sa sabora ispred srkava i manastira prikazuju građanski život na celom prostoru Balkana. 

    Na prvom spratu je prikazan način života na selu i u gradu. Tako su izdvojene posebne geografske zone - panonska, dinarska, primorje, moravsko-vardarska oblast. Za svaku zonu je izabrana po jedna kuća karakteristična za određenu oblast. Deo postavke čine predmeti koje su porodice koristile za Uskrs, slavu i Badnje veče. Deo sa alatima pokazuje koji predmeti su se koristili za zemljoradnju, pčelasrtvo, stočarstvo, voćasrtvo, vinogradarstvu, lovu i ribolovu.
    Muzeji u Beogradu često organizuju radionice za decu i odrasle gde mogu saznati nešto sasvim novo u različitim oblastima, baš kao što to radi i Etnografski muzej.

    Informacije o radu Muzeja

    Radno vreme Etnografskog muzeja u Beogradu je:
    Utorak - subota: 10-17 časova
    Nedelja: 09-14 časova

    Ulaznice Etnografskog muzeja u Beogradu:

    Odrasli 200 dinara
    Studenti univerziteta Srbije uz indeks 100 dinara
    Učenici osnovnih i srednjih škola (pojedinačna ili grupna poseta) 100 dinara
    Deca iz vrtića (grupna poseta) 100 dinara

    Učešće u radionicama za decu iznosi 100 dinara. a nedeljom je pojedinačan ulazak u muzej besplatan za sve posetioce.

    Muzej istorije Jugoslavije

    Muzeji u Beogradu obuhvataju listu od više od 35 muzeja od kojih su neki u rekonstrukciji, dok je većina otvorena za javnost. Među njima se nalazi Muzej istorije Jugoslavije koji ima veliku kulturnu vrednost, jer svedoči o istoriji i razvoju jedne epohe.

    Istorijat Muzeja

    Muzej istorije Jugoslavije se nalazi na adresi Mihaila Mike Jankovića 6 na Dedinju, osnovan je 1996. godine odlukom Vlade Savezne Republike Jugoslavije. Nastao je spajanjem Memorijalnog centra "Josip Broz Tito" i Muzeja Revolucije, iako je mnogima danas poznat kao Titov muzej. Nešto kasnije, odlukom Vlade Republike Srbije 2001. godine je Muzej istorije Jugoslavije osnovan kao ustanova u oblasti kulture. 

    Memorijalni centar “Josif Broz Tito” osnovan je 1982. godine. Tada se “Muzej 25. maj” spojio sa Kućom cveća, Bilijarnicom, Rezidencijom, Lovačkom kućom, Spomen muzejem, Vilom “Mir”  Muzejem 4. april. Nakon smrti Josifa Broza Tita izloženi su njegovi lični predmeti, pokloni, darovi, odlikovanja, slike, fotografije, oružje i skulpture koje je Tito posedovao.

    Muzej Revolucije naroda i narodnosti Jugoslavije osnovan je 1960. godine sa ciljem da ljudima približi razvoj ideje jugoslovenstva. Muzej je 1996. godine zajedno sa Memorijalnim centrom uključen u Muzej istorije Jugoslavije.

    Stalna postavka i zbirke

    Postavka muzeja najvernije svedoči o periodu ujedinjenja zemalja regiona i nekom potpuno drugačijem duhu koji je tada preovladao među narodima. Svrha Muzeja jeste da na savremeni način prikaže dešavanja u prošlosti i da pokaže posetiocima na koje se sve načine može razumeti istorija. U sastavu ovog muzeja se nalaze i pojedinačni objekti kao što su Kuća cveća, Stari muzej i Muzej "25. maj". U okviru ovog kompleksa se nalazi i park čija površina zauzima 3,20 hektara.

    Od 2009. godine u Muzeju se radi na stalnoj postavci, koja uključuje eksponate koji govore o razvoju jugoslovenske ideje i epohe. Stalna postavka uključuje predmete, časopise, novinske isečke, plakate, numizmatiku, fotografije, likovna i književna dela nekadašnje Jugoslavije. 

    Stalnu postavku čini 7 različitih i interesantnih zbirki:

    1. Zbirka odlikovanja Josipa Broza Tita: Čini je 106 odlikovanja za dela učinjena u ratu i miru i sva jugoslovenska odlikovanja kao što je Orden narodnog heroja.
    2. Arhiv Josipa Broza Tita: Zbirka sadrži pisanu arhivsku građu podeljenu u nekoliko fondova poput Ličnog fonda Josipa Broza Tita ili Fond kabineta predsednika Republike.
    3. Zbirka primenjene umetnosti: Zbirku čini 4.000 raznolikih umetničkih predmeta - nameštaj, oružje zanatske proizvodnje, flandrijske tapiserije sa početka XVII veka, tepisi iz XX veka, kaminski satovi, zlatno i srebrno posuđe, nakit, predmeti od porcelana, stakla, slonovače, majolike, tekstila, plemenitih i neplemenitih materijala.
    4. Zbirka štafeta: Zbirku čini 20.000 štafetnih palica različitog oblika, veličine i materijala. Palice su posebne zbog pisanih poruka koje imaju na sebi, a potiču iz svih krajeva Jugoslavije.
    5. Etnološka zbirka: Zbirka sadrži predmete narodne umetnosti sa teritorije Jugoslavije i predmete iz drugih zemalja sveta. Fond etnološke zbirke čine narodne nošnje, ćilimi, muzički instrumenti i rukotvorine.
    6. Likovna zbirka: Likovna zbirka nastala je spajanjem Memorijalnog centra i Muzeja revolucije i danas broji više od 3.000 eksponata. Zbirku čine štafelajne slike, skulpture, grafike, crteži i akvareli iz XX veka. Dela su poznatih umetnika kao što su Paja Jovanović, Nadežde Petrović, Milana Konjovića, Ivana Meštrovića i drugih vrsnih umetnika.
    7. Arheološka zbirka: Eksponate iz arheološke zbirke čine predmeti starog Egipta, Grčke, Rima, Persije i indoazijske kulture. Opus zbirke čine antičke posude, mozaici, terakote, statue.

    Edukativna delatnost čini važan deo rada Muzeja, jer organizuje tribine, edukacije, predavanja i debate o jugoslovneskim fenomenima sa sagovornicima iz različitih oblasti. Muzej poseduje zbirku od čak 150 hiljada fotografija. Ova zbirka je digitalizovana i postavljena na internet u novembru 2013. godine tako da je mogu videti ljudi širom sveta.

    Detalji o Muzeju

    Radno vreme Muzeja istorije Jugoslavije:
    Utorak - nedelja: 10-18 časova

    Ulaznice za Muzej:

    Odrasli 400 dinara
    Učenici i studenti 200 dinara
    Deca do 10 godina Besplatan ulaz

     

    Muzej primenjene umetnosti

    Muzeji u Beogradu obogaćuju kulturni život građana i turista u Beogradu i nude im mogućnost da se na kreativan način informišu i saznaju mnogo toga novog o najrazličitijim oblastima. Jedan od njih je i Muzej primenjene umetnosti, koji privlači veliku pažnju posetilaca. 

    Osnovan je šestog novembra 1950. godine i nalazi se u samom centru grada na adresi Vuka Karadžića broj 18. Pripada kategoriji umetničkih muzeja specijalizovanog tipa i sadrži sve ono što se može smatrati umetnošću. Umetnost ne poznaje jezičke barijere niti bilo kakve granice, ona govori posebnim jezikom i svako je doživljava na svoj način. 

    Ono što je jedna od osnovnih delatnosti ovog muzeja je čuvanje, proučavanje i izlaganje svih predmeta primenjene umetnosti. Pored toga što se u njemu nalazi materijal nacionalne umetnosti, takođe se prikuplja i prezentuje veliki broj dela primenjene umetnosti iz drugih delova Evrope, ali i sveta. 

    Eksponati Muzeja primenje umetnosti

    Zbirke koje se nalaze u Muzeju prate razvoj umetnosti u razdoblju od 2.400 godina. U kolekciji Muzeja se nalazi više od 37.000 predmeta primenjene umetnosti, a među njima su i dela od veoma velikog umetničkog i kulturnog značaja. Deo delatnosti Muzeja čini svakako izložbena aktivnost, ali i samostalna izdavačka delatnost.

    Stalna postavka Muzeja se naziva “Na prvi (p)ogled” i uključuje predmete iz nekoliko odseka:

    1. Odseka za drvo i stilski nameštaj
    2. Odseka za metal i nakit
    3. Odseka za tekstil i kostim
    4. Odseka za keramiku, porcelan i staklo
    5. Odseka za fotografiju, primenjenu grafiku i umetničku opremu knjige

    Muzej primenjenih umetnosti aktivno radi na edukaciji kroz Odsek za edukaciju. Često organizuje edukativne radionice za decu kao što je “Dečiji oktobarski salon”, ali i za odrasle. Izdavačka delatnost se najbolje može videti u zbirci digitalne biblioteka Muzeja.

    Trenutno je aktuelna izložba “Moda u modernoj Srbiji - Moda u Srbiji u XIX veku i početkom XX veka” gde je izloženo 80 modnih predmeta iz XIX i XX veka. Izložbu čine tekstili i kostimi, građanski portreti i delovi različitih javnih i privatnih zbirki. Cilj zložbe je da posetiocima prikaže kako su se modne navike društva u Srbiji menjale tokom XIX veka.

    Informacije o Muzeju

    Radno vreme Muzeja:

    • Utorak- subota: 11-19 časova

     

    Ulaznice za Muzej:

    Svi 200 dinara
    Penzioneri 100 dinara
    Grupe od 7 i više osoba

    100 dinara

    Muzej vazduhoplovstva

    Koliko muzeji u Beogradu mogu biti primamljivi posetiocima najbolje pokazuje Muzej vazduhoplovstva. Muzej vazduhoplovstva u Beogradu nalazi se u Surčinu odmah do beogradskog aerodroma. 

    Osnovan je 1957. godine, a od 1989. je smešten u najmoderniju zgradu od stakla i betona, koja se nalazi na aerodromu. Nedavno, 2013. godine Muzej je proglašen spomenikom kulture. Bogata kolekcija sadrži više od 200 letelica u svojoj zbirci. 

    Letelice - Izložbene postavke

    Posetioci mogu videti pedeset letelica koje se nalaze u zgradi i desetak koje se nalaze napolju i okružuju zgradu. Jedan od najznačajnijih eksponata je svakako Fijat G-50, koji je jedini sačuvani ovakav primerak na svetu, a italijanske je proizvodnje. 

    U zbirci se nalazi veliki broj aviona iz Drugog svetskog rata različitog porekla i iz više zemalja koje su bile učesnice.
    U Muzeju se nalazi i veliki broj dokumenata, kao i tekstova o vazduhoplovnim ustanovama i jedinicama. Fond Muzeja čini 7 zbirki:

    1. Avioni sa klipnim motorom
    2. Avioni sa mlaznim motorom
    3. Motori
    4. Jedrilice
    5. Helikopteri
    6. Trenažeri leta
    7. Oprema i uređaji

    Na dva nivoa Muzeja i na prostoru oko zgrade posetioci mogu videti neke retke primere letelica. Na prvom spratu se tako može videti letelica Sarić Br. 1 - prva leteća mašina sa ovih prostora, koju je konstruisao Ivan Sarić po uzoru na francuske modele. Fizir FN se smatra letelicom najboljom i najpopularnijom za obuku pilota, ali je i prvi domaći model koji je proizveden u nekoliko serija. Engleski lovac Spitfajter, transportni helikopter S-55, lovac-bombarder RF-84G, bespilotne letelice Dženeral Atomkis Predator i Sažem Kreserle su samo deo fascinantne postavke Muzeja na prvom spratu.

    Na drugom nivou posetioce dočekuju “klizači” - vrste jedrilice za obuku pilota jedriličara, lovački avion Njepor XI, dvosedna jugoslovenska jedrilica “Jastreb Roda”, akrobatska jedrilica “Mačka”, jugoslovenska raketa “Vulkan”, avion za prelaznu i borbenu obuku “Utva”. Spoljna postavka uključuje letelice kao što su transportni kelikopter Mi-4A, PUTNIČKI AVION “Iljušin II-14S”, nadzorni radar “Kosor 787”, izviđačka verzija aviona MiG 21R i mlazni putnički avion “Karavela” rađen po uzoru na francuske avione.

    Mnogi turisti koji u Beograd dolaze avionom, vrlo rado svrate do Muzeja vazduhoplovstva koji se nalazi u blizini, tako da je ovo zasigurno jedan od posećenijih muzeja u Beogradu. To najbolje govori o činjenici koliko su muzeji u Beogradu važan deo turističkoe organizacije našeg grada.

    U muzeju je moguže iznajmiti određeni prostor za sastanke, edukacije, seminare, konferencije i druge vrste događaja. 

    Osnovne informacije

    Radno vreme Muzeja:
    Utorak-nedelja: 09-17 časova
    Poslednji ulazak je moguć u 16:30 časova
    Prijem grupnih poseta: ponedeljak-subota između 09-15 časova

    Cene ulaznica:

    Odrasli  Rezidenti: 350 dinara
    Nerezidentima: 800 dinara
    Porodična ulaznica Rezidenti: 1.000 dinara
    Deca školskog uzrasta 300 dinara
    Grupne posete Odrasli nerezidenti: 700 dinara
    Odrasli i deca rezidenti: 300 dinara

     

    Posebne usluge:

    Individualno vođenje do 5 osoba 2.500 dinara
    Simulacija informativnog leta do 15 minuta 2.000 dinara
    Simulacija obuke letača do 60 minuta 8 000 dinara

    Muzej Nikole Tesle

    Muzeji u Beogradu imaju veliku vrednost, jer nas uče o značajnim ličnostima naše istorije poput velikana kakav je bio Nikola Tesla. Muzej Nikole Tesle je svakako nešto što je veoma značajno za našu zemlju.

    Nikola Tesla je najpoznatiji naučnik na svetu srpskog porekla, stoga je zasluženo dobio svoj muzej, koji je osnovan još 1952. godine. Zgrada Muzeja je 1987. godine proglašena za spomenik kulture.

    Stalna postavka Muzeja 

    Muzej sadrži svoju stalnu postavku koja se sastoji iz dva dela, jedan je posvećen životu i radu Nikole Tesle, dok je drugi posvećen predstavljanju razvoja nauke o elektricitetu i magnetizmu. Najzanimljiviji deo je sigurno onaj koji sadrži autentičnu dokumentaciju i radne modele izuma Nikole Tesle. Veliki deo čini zbirka ličnih predemeta velikog naučnika - rukopisi, naučne beleške, šeme, crteži, proračuni. Lična arhiva Nikole Tesle se sastoji iz ceduljica pisanih rukom, računa, čekovi, diplome, povelje, pohvalnice, crteži, poštanske marke i tekstovi kucani na pisaćoj mašini. 

    U 9 zbirki Muzeja se nalazi 1.200 predmeta. Kolekcije uključuju originalne tehniške predmete iz oblasti mašinstva, , hemijske tehnologije, elektrotehnike, odevni predmeti ovog naučnika, njegovo medalje i ordenje. U kolekciji mašinstva se nalaze eksponati poput turbomašine, opruge, žice za opruge, pribor za tehničko pisanje i crtanje, mašinski pribor i alat. Kolekcija elektrotehnike ima 109 predmeta. U odeljku gde su izloženi lični premdeti Nikole Tesle nalazi se čak 75 sačuvanih Teslinih kravata i 51 par rukavica. Memorijalni predmeti se izdvajaju kao veoma važan deo postavke. Ovaj memorijalni deo čine posmrtne maske Nikole Tesle, posmrtni otisak njegove desne ruke i urna sa posmrtnim pepelom. 

    Muzej sadrži veoma bogatu kolekciju od preko 160.000 originalnih dokumenata, 2000 časopisa i knjiga, 1200 istorijskih i tehničkih predmeta, 100 planova i crteža, kao i 1500 fotografija i drugih uređaja. Mnogi posetioci iz svih krajeva sveta često izraze želju da posete baš ovaj Muzej, što i ne čudi s obzirom da je naš naučnik jedan od najpoznatijih na svetu. Tokom 2018. godine ovaj muzej je posetilo čak 140.000 ljudi.

    Informacije

    Radno vreme Muzejau Krunskoj ulici broj 51:
    Utorak-nedelja: 09.45-20 časova

    Ulaznice za Muzej:

    Tura sa vodičem na srpskom jeziku 250 dinara
    Grupna uliznica za 10 i više osoba sa vodičem na srpskom jeziku 150 dinara
    Ulaznica za studente sa vodičem na srpskom jeziku 150 dinara
    Deca do 7 godina Besplatan ulaz

    Ovo su samo neki od muzeja koje Beograd ima i koje svako treba u nekom trenutku svog života posetiti, posebno ako ste odavde. 

    Šta sve čini Beograd...

    Beograd ne čine posebnim samo gradski klubovi i bogat noćni život, već su to i mnogi istorijski i kulturni spomenici, a muzeji u Beogradu su čuvari svega vrednog što jedna država poseduje, naročito muzeji u Beogradu.

    Zato se pri svojoj poseti Beogradu prvo pobrinite za komforan i veoma povoljan stan na dan i posetite barem jedan od muzeja u Beogradu.

    15 Dec 2023
    Ako ste voljni da razvijete zaradu od izdavanja apartmana, pročitajte tekst - donosimo vam proverene taktike i savete iskusnih vlasnika u nastavku.
    08 May 2023
    Istražite najpopularnije porodične apartmane u Beogradu i rezervišite sebi smeštaj koji nudi sjajan odmor u porodičnom okruženju.