Ljubavna šetnja Beogradom

Blog / Kultura Upoznajte Beograd

Pločnici prestonice Srbije i dan danas odzvanjaju burnim emotivnim pričama koje ovaj grad pamti. Neke od priča koje se i danas prepričavaju su kako je Crnjanski voleo Vidu ili Ivo Andrić čekao Jelenu, ženu koje nema, a sve ovo nam je pripovedlala Sanja Đaković. Dama koja je radeći kao turistički vodič stekla iskustvo, povezala najlepše ljubavne priče ove varoši i ispripovedala ih iz svog ugla. Beograd je oduvek bio grad velikih ljubavi. Momo Kapor je opisao Beograd jednom moćnom mišlju koja kaže : " Beograd nije sav u Beogradu! Mnogo veći deo Beograda jeste u čežnji za Beogradom, koja ga čini većim i lepšim nego što u stvari jeste. Beograd nije u Beogradu, jer Beograd i nije samo grad - on je metafora, poseban način života, ugao gledanja na stvari." Tako je ona inspirisana ovim rečima osmislila turističku šetnju koju je nazvala "Ljubavna šetnja Beogradom".

Ovo zaista predstavlja jednu gradsku "turneju" koja pruža saznanja o ljudima koji su obeležili trajanje i smisao ovog grada. Ako se posle svih ovih divnih priča odlučite da i Vi budete romantični i iznenadite svoju lepšu polovinu, naša preporuka su romantični apartmani u Beogradu. Jedna od najstarijih priča je je o srpsko - turskoj romansi između Jagle i Badze, turske bule i našeg junaka. Nisu mogli da budu u kontaktu jer je ona bila u kući kojoj on nije imao pristup. Tako su izdresirali kuče koje je nosilo cveće ovom zaljubljenom paru i svaki cvet je imao svoju simboliku. Zatim je tu i priča o Jelelni, ženi koje nema, i o tome kako je naš nobelovac tri decenije čekao svoju suđenu. 

Na početku Knez Mihailove ulice Sanja nas uvodi u još jednu neobičnu priču. Kod "Ruskog cara" je priča o ljubavi dvoje mladih iz najbogatijih beogradskih porodica s kraja 19. i početka 20. veka. Radi se o porodicama Krsmanović i Antonijević. Prva žena arhitekta u Srbiji bila je Jelisaveta Načić. Ona je ostavila pečat u prestonici Srbije a poznata je i po svojoj potresnoj životnoj priči. U to doba nije bila praksa da se devojke školuju i njen otac je bio protiv toga da ona studira, naročito arhitekturu, i nije joj dao novac. Ona je onda unovčila novac koji je bio namenjen kao njen miraz i upisala fakultet. Danas je poznata kao dama koja je u svojoj profesiji radila svega 14 godina, ali je za to vreme ostavila neke od najlepših zgrada u našem gradu. Neke od njih su Osnovna škola "Kralj Petar Prvi", Male stepenice na Kalemegdanu, Crkva Aleksandra Nevskog itd. Na kraju je svoju karijeru napustila kako bi se posvetila svojoj porodici. 

Ove godine Miholjsko leto se produžilo , pa su temperature idealne za šetnje po gradu, a šta ćete bolje nego da u toj šetnji slušate priču o ljubavima poznatih i značajnih ličnosti iz istorije grada. Osim ovih navedenih čućete još neke ljubavne priče u šetnji Beogradom, nakon toga možete uživati u nekom od romantičnih beogradskih restorana. Ovo je zaista pravi način da upoznate istoriju Beograda, na ljubavni način. Mesto polaska je kod fontane "Devojka sa krčagom" u Pionirskom parku. Obilazak traje dva sata i ovog vikenda će se odžati 28.oktobra 2018. od 16.00. Cena karte košta 500 rsd.

 

15 Dec 2023
Ako ste voljni da razvijete zaradu od izdavanja apartmana, pročitajte tekst - donosimo vam proverene taktike i savete iskusnih vlasnika u nastavku.
08 May 2023
Istražite najpopularnije porodične apartmane u Beogradu i rezervišite sebi smeštaj koji nudi sjajan odmor u porodičnom okruženju.