Koja su najlepša mesta u Beogradu?

Blog / Upoznajte Beograd

  • Sadržaj
  • Poslednjih godina je Beograd postao vrlo popularno odredište mnogih turista, kako domaćih tako iz celog sveta. Viševekovna zanimljiva istorija čini ga primamljivim za posetioce koji žele da saznaju više o istoriji, kulturi i tradiciji zemalja koje obilaze, a dobro poznati noćni život i provod koji obećava srpska prestonica, privlačan je za najveći broj turista. Svaki skriveni ugao u Beogradu, svaka zgrada, spomenik i ulica imaju svoju posebnu priču i zajedno čine Beograd kakvim jeste - autentičnim.

    Nije jednostavno odlučiti se za najlepša mesta u Beogradu, jer glavni grad obiluje najlepšim romantičnim mestima, najlepšim mestima za šetnju, najlepšim mestima za slikanje, najlepšim mestima za izlazak, pa čak i najlepšim mestima za venčanje i slikanje mladenaca.

    Najlepša romantična mesta u Beogradu

    Prednost Beograda jeste što leži na ušću dve reke. Upravo delovi oko ušća i sa pogledom na reke predstavljaju najlepša romantična mesta u Beogradu. Iako mnogi tvrde da je svako mesto uz pravu osobu romantično, najlepša romantična mesta u Beogradu očaraće svaki zaljubljeni par. Ovde se simpatije mogu uputiti na prvi izlazak, romantičnu šetnju, a bilo je slučajeva i prosidbi. 

    Kalemegdan park

    Kalemegdanski park je na vrhu liste kada su u pitanju najlepša romantična mesta u Beogradu. Ovaj park je najveći park u Beogradu i predstavlja vrlo romantično mesto sa nekoliko skrivenih kutaka i fantastičnim pogledom na reku. Parkom se može prošetati pored prirodnog zelenila, mirisnog cveća i istorijskih spomenika. Ipak, ono po čemu je Kalemegdanski park vrlo omiljen jesu klupe za odmor okrenute ka reci. Iako na Tvrđavi uvek ima velikog broja posetilaca, mesto za klupe se nalazi u apsolutnoj tišini. Nema ničeg romantičnijeg od posmatranja zalaska sunca sa voljenom osobom sa Kalemegdanskog parka.

    Na ulazu u Kalemegdanski park stoji nekoliko štandova, koji prodaju piće, kokice i sladoled tako da se možete na kratko osvežiti. Pored toga, Kalemegdasnki park se nalazi u blizini najpoznatijih restorana gde možete nastaviti svoje romantično veče poput Kalemegdanske terase ili se stazom možete spustiti do šetališta uz reku Savu.


    Gardoš kula

    Gardoš kula je jedan od prepoznatljivih simbola Zemuna. Osim toga, Zemun predstavlja sam po sebi vrlo jedinstvenu lokaciju, jer se po svojoj arhitekturi i uređenosti znatno razlikuje od drugih delova Beograda. Zemun podseća na mediteranske gradove na obali mora ili pored luka. Kada se tome doda i šetalište na Keju oslobođenja, Zemun se zasigurno može uvrtiti u najlepša romantična mesta u Beogradu.

    Gardoš kula specifična je po svojoj arhitekturi - uska kula jarke boje stoji kao glavno obeležje Zemuna. Gardoš može biti vrlo romantična lokacija zbog svog vidikovca. Sa vrha kula se može posmatrati kako sunce baca svoje poslednje zrake na reku i ceo grad. Pored toga, Gardoš kula uvek odaje neku misičnost što može biti dodatno zanimljivo za romantičan izlazak.

    Kalvarija

    Kalvarija je jedno od naselja u Zemunu. Ubraja je među najlepša romantična romantična mesta u Beogradu zbog specifične infrastrukture i parku Jelovac. Kalvarija je kao i ostatak Zemuna puna malih, sporednih uskih ulica, koje se nalaze između niskih zgrada. Kalvarija je nekada davno bilo mesto gde su se gradili najlepši letnjkovci, vinogradi i vile imućnijih Zemunaca. Glavne ulice su praćene krošnjama stabala i zelenilom, koji prave prirodan hlad.

    Park Jelovac se ubraja u zelene površine i prirodne oaze u u Zemunu. Jelovac je vrlo neobičan park, jer je trapezastog oblika i čini ga nekoliko siprepletanih uskih ulica za šetnju. Poznat po ukrasnom šiblju i šarenom cveću jarkih boja. 

    Kosančićev venac

    Kosančićev venac je naselje u samom centru Beograda, koej se prostire od Beogradske tvrđave do Brankovog mosta. Ovaj deo Beograda se razlikuje od ostalih naselja, jer gleda na reku Savu i sačuvane su kaldrmisane i kamene ulice iz prethodnih vekova. Zgrade na Kosančićevom vencu su vrlo autentične i primamljive za oko. Jedan deo naselja okrenut je ka Savi i tu je postavljeno nekoliko bašta kafića. Uz romantičan pogled, mir i tišinu, privatnost je Vama i voljenoj osobi garantovana!

     

    Najlepša mesta u Beogradu za slikanje

    Beograd je bio i ostao inspiracija mnogim profesionalnim fotografima, slikarima, vajarima, muzičarima, glumcima, pevačima, rediteljima, pa i turistima koji rado fotografišu njegove neobične uglove, izlaske i zalaske sunca. Najlepša mesta u Beogradu čine svaku fotografiju neverovatnom, posebno jer se one često odnose na beogradska obeležja, znamenitosti, zelene parkove i šetališta pored reke.

    Trg Nikole Pašića

    Trg Nikole Pašića je jedan od nekoliko beogradskih trgova. Nalazi se između Narodne skupštine, Terazija i ulice Kralja Milana. Na platou na Trgu se nalazi fontana okružena krošnjama drveća i velikim impozantnim zgradama. Najlepša mesta u Beogradu za slikanje uvek imaju neku specifičnost, a za Trg Nikole Pašića je to što predstavlja mesto gde se održavaju najrazličitiji sajmovi, sportske i zimske manifestacije.

    Tokom zime Trg je okićen ukrasima crvene, zlatne ili srebrne boje i lampionima, koji bacaju prigušeno svetslo na ceo Trg.

     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     

    A post shared by Zoran Mesarović (@zoranmesarovic) on

     

    Terazije

    Kada govorimo o Trgu Nikola Pašića, ne možemo zaobići Terazije. Terazije su jedan od beogradskih trgova sa krajnje neobičnom istorijskom pozadinom. Danas su terazije na listi najlepših mesta u Beogradu za slikanje i obavezna stanica svih turista. Veliki broj turista stane da se slika pored Terazijske česme i čuvenog zdanja hotela Moskva.

     

    Beogradska tvrđava

    Najlepša mesta u Beogradu za slikanje ne mogu da prođu bez Beogradske tvrđave. Osim što ponosno stoji kao simbol burne beogradske istorije, Tvrđava je danas jedna od najposećenijih atarakcija. Zajedno sa Kalemegdanskim parkom čini celinu nezaobilaznu kada su dobre fotografije u pitanju. Beogradskva tvrđava ima nekoliko drvenih mostova, kapila, kula, skrivenih prolaza i platoa gde su nastale sjajne fotografije. Sama tvrđava je zaista fascinantna, jer na istom mestu stoji još od doba Rimljana. Moguće je posetiti i nekoliko podzemnih odaja i čuveni Rimski bunar. Najviše puta fotografisan motiv Tvrđave je spomenik Pobednika. Plato gde se Pobednik nalazi predstavlja odličnu lokaciju za slikanje, jer sa jedne strane gleda na reku, ušće Save i Dunava i Novi Beograd. Sa druge strane gleda na park, krošnje drveća i ostatak tvrđave. Beogradska tvrđava je popularna u za slikanje pomoću drona kada se najbolje može videti njena impozantnost. Sama Tvrđava odaje utisak najlepšeg mesta u Beogradu.

    Trg republike

    Najlepša mesta u Beogradu uključuju najpoznatije kulturološke spomenike glavnog grada. Jedno takvo mesto jei Trg republike. Prostrani plato u samom centru grada krasi statua i spomenik Mihailu Obrenoviću. Spomenik okružuju zgrade Narodnog muzeja i Narodnog pozorišta. Zdanje Nordnog pozorišta je verovatno najlepše zdanje u čitavom Beogradu. Na Trgu republike se svaki dan u bilo koje doba mogu sresti turisti iz celog sveta kako fotografišu spomenik ili svoje prijatelje. Osim toga, na Trgu se uvek nešo dešava i organizuje, što okuplja fotografe iz različitih krajeva na jedno mesto.

     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     

    A post shared by Apartmani u Beogradu (@apartmaniubeogradu) on

     

    Botanička bašta

    Botanička bašta klasifikuje se za najlepša romantična mesta u Beogradu, najlepša mesta u Beogradu za slikanje, ali i najlepša mesta u Beogradu za šetnju. Botanička bašta se nalazi u Takovskoj ulici, nedaleko od centra Beograda i predstavlja upečatljivu zelenu oazu. Inače, Botanička bašta “Jevremovac” se može pohvaliti da je jedina botanička bašta u Srbiji. Podeljena je u nekoliko delova, a svaki je posebniji i lepši od prethodnog. Pojedinačna stabla nekih vrsta drveća su starosti od 120 godina! Za sve ljubitelje prirode ovo je idealna lokacija za šetnju i sjajne fotografije. Pored prirodnog zelenila se u “Jevremovcu” nalaze retke i autentične biljke iz raznih krajeva sveta, staklenik, drveni mostići i nekoliko jezera.

    Topčider

    Beogradski parkovi su vrlo pogodno mesto za sjajne fotografije. Topčiderski park predstavlja jedno od omiljenih izletišta mnogih Beograđana. Pored toga, Topčiderski park je omiljena lokacija za slikanje mladenaca, svatova, matura, apsolventskih večeri, krštenja i svih velikih proslava. Zbog velikog zelenila, nekoliko fontana, jezera, kratkih drvenih mostova i čuvenih platana nikoga ne čudi popularnost parka. Platani su posađeni još početkom XVIII veka i predstavljaju čuvare Topčiderskog parka. Ono što je nesvakidašnje, u parku se možete voziti fijakerom i na jedinstven način obići celinu.

    Hram Svetoga Save

    Beogradska tvrđava, Kalemegdanski park i Hram Svetog Save su definitivno najlepša mesta u Beogradu. Hram je ujedno i najposećenija turistička atrakcija. Možemo se pohvaliti da je Hram najveća pravoslavna bogomolja na Balkanu, ali i ovom delu Evrope. Turiste ne sprečava da se slikaju činjenica da unutrašnjost Hrama još uvek oslikana. Naprotiv, turisti uživaju da slikaju radove, kao i Kriptu hrama. Kripta je završeni deo i danas se tu organizuju venčanja, kulturne i umetničke manifestacije. Na vrhu Hrama se nalazi vidikovac sa fantastičnim pogledom na ceo Beograd, ali on nije uvek otvoren za posetioce. 

    Hram Svetog Save se vidi sa svih prilaza Beogradu zbog svoje impozantne veličine. Međutim, kada god pogledate ka Hramu, on izgleda toliko veličanstveno i nekima se uvek čini kao da ga je neko ubacio u kadar pomoću Fotošopa. 

    Savamala

    Naselje koje se prostire uz reku Savu brzo je postalo popučarno mesto za život, izlazak, šetnju i slikanje. Šetajući Karađorđevom ulicom mogu se uočiti delovi starog Beograda sa kaldrmisanim delovima, velikim kamenim stepenicama i autentičnim zgradama, kakva je zgrada Geozavoda. Šetalište pored reke Save ili Sava promendana je tokom toplijih dana uvek puno dece, roditelja, zaljubljenih parova i turista. 

    Tokom večeri celu pešačku stazu obasjavaju svetiljke, koje bacaju romantično svetlo na ceo kadar. Najlepše i najpopularnije fotografije su nastale upravo na Sava promenadi i muralu koji se tu nalazi.

    Najlepša mesta za šetnju u Beogradu

    Knez Mihailova ulica

    Među prvim mestima na koje se turisti upućuju kada se nađu u Beogradu je Knez Mihailova ulica. Kao najlepša pešačka i šoping zona od Terazija do Kalemegdana, sa mnoštvom najstarijih i najznačajnijih istorijskih i kulturnih znamenitosti, Knez Mihailova je atraktivna svima, kako Beograđanima i Beograđankama, tako i svih onih koji dolaze sa strane. Iz tog razloga, ali i brojnih drugih, ubrajamo Knez Mihailovu ulicu u najlepša mesta u Beogradu. 

    Kada su temperature u plusu, a sunce na pomolu, Knez Mihailova postaje najprometiji deo grada. Na svakom koraku se mogu videti ulični svirači, umetnici, slikari, štandovi sa ručno izrađenim nakitom, kokicama, sladoledom i suvenirima. Tokom zime Knez Mihailova postaje mesto gde se lokali nadmeću čiji će izlog biti bolje ukrašen, a čitava ulica bude ukrašena raznim dekoracijama. Mnoštvo kafića koji rade do pola noći i klubova koji su u neposrednoj blizini, čine ovaj uži centar daleko najposećenijim tokom čitave godine. Knez Mihailova na najbolji način oslikava jedinstven spoj istorije i modernih trendova - zdanja od velikog značaja danas upotpunjuju moderne prodavnice svetskih poznatih brendova.

    Tašmajdan

    Od Knez Mihailove ulice preko Terazija i Trga Nikole Pašića se do Tašmajdanskog parka stiže za svega nekoliko minuta laganim hodom. Pri tome, put do Tašmajdana vodi pored nekih velelepnih zdanja na koje su svi stanovnici Beograda izuzetno ponosni. To su, na primer, Dom Narodne skupštine, Andrićev venac i Novi dvor. 

    Tašmajdanski park je jedan od većih beogradskih parkova i predstavlja pravu oazu svežeg vazduha i sklonište od gradske buke. Šetnjom kroz park mogu se videti spomenici značajnim srpskim ličnostima, kao što je Desanka Maksimović, klupe za odmor, fontane i igrališta za decu. Veliku atrakciju predstavlja crkva Svetog Marka, koja se ubraja u jednu od najlepših crkvi u Beogradu.

    Zemunski kej

    Stanovnicima Beograda nikada nije mrsko da pronalaze nova mesta za šetnju i putuju do njih ako je potrebno. Zemunski kej sa šetalištem pored Dunava čini jedno od zaista omiljenih i vrlo posećenih šetališta u Beogradu. Zemunski kej je zabava za celu porodicu i svaki uzrast. Za najmlađe je postavljen luna park sa nekoliko zabavnih stanica, a za starije uzraste su postavljene klupe za odmor, veliki broj kafića i najčuvenijih ribljih restorana.

    Šetalište vodi posetioce ka Gardoš kuli. Baš na tom putu se nalaze najpoznatiji stanovnici Zemunskog keja - beli labudovi. Izuzetno su mirni i pitomi, rado prilaze do obale, dopuštaju ljudima da ih hrane i poziraju za fotografije.

    Avala

    Planina Avala je simbol Voždovca, ali i Beograda. Šetnja po Avali sigurno će biti interesantno i deci i starijima. Na Avali postoji nekoliko spomenika podignutim u čast borcima u Prvom i Drugom svetskom ratu, planinarska kuća, hotel, restoran i igrališta za decu. Najviše poseta ima Avalski toranj. Toranj je visok 205 metara, a za posetioce je otvorena letnja terasa ili vidikovac na 122. metru. Pogled saletnje terase je zasita fascinantan, jer se vide svi udaljeni delovi Beograd. Posetioci mogu popiti piće u kafe-baru samo 3 sprata niže od vidikovca.

    Ada Ciganlija

    Ada Ciganlija je najpopularnije beogradsko kupalište. Ali ne samo kupalište, već i najpopularnije šetalište i sportsko-rekreativni centar. Šetnja oko jezera umiruje i rešava svaki stres, zbog čega je šetalište uvek puno posetilaca. Ukoliko do sada niste imali prilike da probate skijanje na vodi, Ada Ciganlija je pravo mesto za Vas! 

    Na Adi se nalaze tereni za odbojku na pesku, fudbal, košarku i golf. Leti je posebno atraktivan skok bandžijem u vodu. Duž šetališta postoji nekoliko mesta gde se mogu iznajmiti bicikle i roleri. Adom kruži i čuveni vozić, koji prolazi celim šetalištem.

     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     

    A post shared by Ada Ciganlija (@adaciganlijaofficial) on

     

    Košutnjak

    Najlepša mesta u Beogradu je lako prepoznati. Stanovnici ih vole i rado posećuju, jer im pružaju zaklon od buke i svakodnevnog užurbanog života. Košutnjak je jedno takvo mesto. Park-šuma je postalo popularno izletište, a nedavno je završena trim staza sa vežbaonicom na otvorenom. U Košutnjaku možete sresti ljubitelje sporta, rekreativce, decu kako se igraju na igralištu, ljude sa kućnim ljubimcima i sve one koji rado provode vreme na svežem vazduhu. Moguće je napraviti piknik u Košutnjaku od kada je postavljeno nekoliko drvenih kućica. Nekoliko časova provedenih među zelenilom pomoći će svakome da napuni baterije za novi dan!

    Najlepša mesta u Beogradu - Šta se nalazi u blizini?

    U blizini najlepših mesta u Beogradu se nalaze Apartmani Beograd. Smeštaj iz naše ponude se nalazi u neprosednoj blizini svih lokacija koje smo ovde opisali. Zbog odlične uređenosti i visokog kvaliteta, apartmani Beograd mogu da budu i Vaše najlepše romantično mesto u Beogradu gde ćete sa voljenom osobom provesti odmor, a potom proštati do najlepših lokacija sa naše liste koju odaberete.

    15 Dec 2023
    Ako ste voljni da razvijete zaradu od izdavanja apartmana, pročitajte tekst - donosimo vam proverene taktike i savete iskusnih vlasnika u nastavku.
    08 May 2023
    Istražite najpopularnije porodične apartmane u Beogradu i rezervišite sebi smeštaj koji nudi sjajan odmor u porodičnom okruženju.