Kalemegdan

Blog / Upoznajte Beograd

Beograd je grad sa bogatom i neverovatnom istorijom koja je redak dar nastao pod uticajem raznih kultura i zemalja koje su okupirale njegove prostore u prošlosti. Od Rimljana, preko austrougarske i otomanskog carstva, svaki od njih je ostavio veliki trag na Beograd i doprinelo stvaranju nečega što mi volimo da zovemo “Duh Beograda”. Kroz istoriju, Beograd je smatran mestom gde se zapadnjačka kultura sastaje sa istočnjačkom filozofijom, i za to je zaslučna lokacija osnivanja grada, koja je prirodna i socijalna raskrsnica čitavog Balkana. U ovom članku ćemo pričati o jednom od najstarijih i najčuvenijih kulturnih uporišta grada koji zagarantovano svima oduzima dah - tvrđava Kalemegdan.

Kalemegdan je sagrađen u prvom veku nove ere kao vojni kamp Rimljana, i činio je srpsko uporište čak do 13. veka. Međutim, početkom 15. veka, to mesto je odabrano kao novi dom Despota Stefana Lazarevića. Ovo mesto je pretrpelo mnogo istorijskih događaja; bilo je osvajano, napadnuto, okupirano, uništeno i obnovljeno iznova i iznova zbog svoje turbulentne i krvave istorije, što se može i videti uživo. Ali ipak, i dalje stoji ponosno i nepobedivo uprkos svemu, šireći svest o bogatoj srpskoj istoriji. U kasnom 19. veku, plato koji okružuje tvrđavu je preuređen u jedan od najvećih i najlepših parkova u Beogradu.

Unutar kompleksa, možete pronaći Vojni muzej, Zoološki Vrt, grobnice mnogih nacionalnih heroja, statuu “Pobednika” koja simboliše konačan trijumf i oslobađanje od otomanskog i austrougarskog carstva u Prvom Svetskom ratu. Plato gde se nalazi “Pobednik” nudi uzbudljiv pogled na jedinstvenu arhitekturu Novog Beograda iz doba socijalizma, kao i ušće reka Save i Dunava i njihove promenade. Unutar samog parka se nalazi mnoštvo drugih važnih istorijskih spomenika Beograda. Ukoliko se umorite ili ogladnite od razgledanja Kalemegdana, takođe na tom prostoru možete pronaći prestižne restorane koji će zadovoljiti i najizbirljivije posetioce. Za sve zaljubljenike u ovo mesto koji uživaju u jutarnjim kafama sa pogledom i šetnjama kroz predivan park, preporučujemo da iznajme neki od stanova iz ponude Apartmani Beograd Centar, blizu Kalemegdana koji će vam omogućiti da svaki dan bude kao u filmu.

Kalemegdan je najposećenije mesto u Beogradu, kako među turistima, tako i samih Beograđana. Sa izvrsnom mešavinom Istoka i Zapada, Beograd je jedno od posebnih mesta u Evropi koje mora biti posećeno bar jednom u životu. U njemu ima za svakoga po nešto - tako da ako planirate da posetite ovaj magični grad na Balkanu, i treba vam beogradski smeštaj, obavezno posetite naš sajt - garantujemo vam da ćete sigurno pronaći nešto što odgovara vašem ukusu i stilu života, po povoljnoj ceni.

15 Dec 2023
Ako ste voljni da razvijete zaradu od izdavanja apartmana, pročitajte tekst - donosimo vam proverene taktike i savete iskusnih vlasnika u nastavku.
08 May 2023
Istražite najpopularnije porodične apartmane u Beogradu i rezervišite sebi smeštaj koji nudi sjajan odmor u porodičnom okruženju.