Vodič kroz sinhronizaciju kalendara zauzeća

Blog / Apartmandžije

  • Sadržaj
  • Sinhronizacija kalendara predstavlja jedan od osnovnih uslova uspešnog i kvalitetnog izdavanja smeštaja na više različitih buking platform. Kako uspešno obavljati ovaj izuzetno važan proces? Odgovori vas očekuju u nastavku teksta. Potrudićemo se da vam objasnimo sve što treba da znate i o čemu posebno treba da vodite računa kada je u pitanju: sinhronizacija kalendara! Od iCal-a, preko svih detalja funkcionisanja različitih platformi, pa do Channel Manager. Ostanite sa nama i saznajte kako da sprečite neprijatne situacije sa preklapanjem kalendara i stvaranjem nezadovoljnih gostiju.

    Šta je sinhronizacija kalendara?

    Sinhronizacija kalendara, najjednostavnije rečeno, predstavlja povezivanje jednog centralnog kalendara sa ostalim kalendarima sa platformi na kojima oglašavate vaše smeštajne jedinice (apartmane). Dakle, sinhronizacija kalendara namenjena je svim vlasnicima koji svoj apartman (ili više njih) oglašavaju preko više platformi ili agencija za izdavanje.Sinhronizacija kalendara daje vam mogućnost za automatsko usklađivanje kalendara čime ćete izbeći nepopularne dvostruke (duple) rezervacije! Da biste uspešno izvršavali sinhronizaciju, morate ispuniti određen tehničke uslove, a prvi i osnovni je ICal format.

    iCal - primarni uslov povezivanja kalendara

    iCal, odnosno iCalendar je kompjuterski format koji omogućava automatsko deljenje unetih informacija sa drugim formatima koji podržavaju iCal! Prosto rečeno, ukoliko na jednom portalu unesete informaciju u kalendar (u ovom slučaju -zauzeće), ta informacija će se prekopirati na ostale portale koje ste povezali sa centralnim kalendarom! iCal podržava veliki broj platformi, između ostalih Booking, Airbnb, Google, Apple, pa i Apartmani u Beogradu.

    Kako sinhronizovati kalendare?

    Sam proces povezivanja odnosno sinhronizacije kalendara je vrlo jednostavan. Za početak, oglasite vaše smeštajne jedinice na portalu Apartmani u Beogradu. Oglašavanje apartmana je vrlo jednostavan proces, koji zahteva da se registrujete na našem sajtu i pratite tražene korake. Sledeći važan korak jeste odabir centralnog kalendara sa kojim ćete povezati kalendare sa ostalih platformi. Naša preporuka je da to bude kalendar Airbnb-a, jer se pokazalo da najbolje funkcioniše sa ostalim kalendarima i da se zauzeća „povlače“ na povezane kalendare u roku od najviše 20 minuta, dok Booking sinhronizuje zauzeća za najkasnije 4 sata, a Tripadvisor za 3. Naravno, ukoliko ne oglašavate apartman na Airbnb-u, centralni kalendar može biti i sa neke druge platforme, a centralna platforma treba da bude ona tome na kojoj imate prosečno najčešći i najveći broj rezervacija.

    Kada ste odabrali centralnu platformu, potrebno je da se odlučite za način na koji ćete izvršiti proces. Postoje dva načina: import ili uvoz ili export ili izvoz kalendara. U nastavku ih detaljno opisujemo i navodimo njihova glavne prednosti i mane.

    Import (uvoz) kalendara

    Import kalendara, odnosno „uvoz“ podrazumeva da na odabrani kalendar treba da „uvezete“ link kalendara sa drugih portala i na taj način uradite sinhronizaciju. Mana ovog načina sinhronizacije je to što njena uspešnost zavisi od portala sa koga izvozimo kalendar. Ovaj korak podrazumeva znatno više vremena u povezivanju kalendara, te često dovodi do preklapanja i nepravilnosti u prebacivanju datuma sa jednog mesta na drugo.

    Export (izvoz) kalendara

    Export ili izvoz kalendara je opcija koja podrazumevada sa centralnog kalendara kopirate link na ostale portale sa kojima sarađujete. Export kalendara je znatno bolja opcija, jer u tom slučaju je jedino neophodno da na centralni kalendar unesete zauzeće, koje će se automatski prekopirati na ostale kalendare! Kada je u pitanju ova opcija, najvažnije je imati u vidu da je izvoz moguć samo u jednom smeru, dakle od centralnog ka ostalim kalendarima.

    Primer:Vaš odabrani kalendar sa koga ste exportovali link na druge portale je kalendar Airbnb-a. Kada vam stigne rezervacija sa Airbnb-a, to zauzeće će se u roku od najviše 20 minuta prikazati na ostalim kalendarima. Međutim, ukoliko ste rezervaciju primili sa nekog drugog portala (npr. Apartmani u Beogradu), rezervacija se neće prekopirati na kalendar Airbnb-a. U tom slučaju, kako ne biste na ostale kalendare unosili zauzeće manuelno, jednostavno ga unesite na Airbnb, a ostali portali će povući zauzeće. U daljem tekstu ćemo objasniti kako funkcioniše export kalendara, jer se export sa jednog centralnog kalendara pokazao kao daleko najbolja opcija za sinhronizaciju.

    Najznačajniji primeri uvoza i izvoza kalendara

    Nastavak teksta donosi detaljne primere sa slikama i objašenjenjima koja prikazuju uvoz i izvoz kalendara sa platformi Airbnb i Booking, kao i sa Apartmana u Beogradu. Naši koraci će vam nesumnjivo pomoći da ovaj važan korak obavite bez greške!

    Izvoz kalendara sa Airbnb-a

    Export kalendar Airbnb-a, kako je iskustvo pokazalo, najbolje funkcioniše kada se poveže sa kalendarima ostalih portala! Iz tog razloga, detaljno ćemo objasniti kako da uspešno sinhronizujete kalendar Airbnb-a sa ostalima. Još jednom napominjemo da je potrebno da i kalendar na koji importujete centralni kalendar podržava iCal! Ukoliko je ovaj uslov ispunjen, potrebno je da ispratite sledeće korake:

    • Na stranici airbnb.com kliknite na „Host“ i odaberete opciju „Calendar“.
    • Na stranici s kalendarom kliknite na opciju „Availability“ .
    • Pod „Sync. Calendars“ odaberite „Export Calendar“.
    • Kopirajte i zalepite (importujte) link na odabrani kalendar koji podržava iCal.

    Važne napomene: Export link kalendara Airbnb-a funkcioniše sa neograničenim brojem portala. Kao što smo napomenuli u primeru za export kalendara, sinhronizacija ide u jednom smeru. Pored zauzeća, biće prikazano i kada dođe do otkaza rezervacije na airbnb-u. Iako sinhronizacija na ovaj način funkcioniše bez problema, kada su neki frekventni datumi u pitanju (kada je vikend ili neki važan događaj u Beogradu i očekuje se velika poseta) preporuka je da proveravate zauzeća na drugim portalima, odnosno da li se „povuklo“ zauzeće sa airbnb-a, kako se ne bi desilo da dođe do duple rezervacije.

    Naši vodiči kroz uvoz i izvoz na primeru Airbnb-a

    Ukoliko su vam potrebne dodatne i detaljnjije informacije i objašenjenja, možete pročitati na&scaron Vodič za vlasnike, koji u okviru kategorije Kalendar poseduje detaljno objašnjenje eksporta i importa, te u celosti iznosi kako se vrši: sinhronizacija kalendara. Još jednostavniji vodič pronaći ćete na videu koji vas očekuje ispod teksta. U njemu je po koracima naveden svaki deo procesa usklađivanja kalendara sa Airbnb platformom.

    Izvoz kalendara sa Booking-a

    Ukoliko ste odabrali da kalendar Booking.com-a bude centralni kalendar sa koga ćete „izvoziti“ link i “uvoziti“ na kalendar sa drugih platformi, potrebno je da ispratite sledeće korake:

    • Prijavite se u ekstranet i kliknite na opciju „cene i raspoloživost“ ili na „kalendar“ (u slučaju da imate više smeštajnih jedinica, odaberete ih po nazivu, kako biste pristupli njenom kalendaru).
    • Kliknite na kućicu "Sinhronizujte svoje kalendare" ispod kalendara.
    • Kliknite na plavi kvadrat u kome piše „export calendar“, odnosno „eksportujte svoj kalendar“.
    • U iskačućem prozoru koji se pojavi kliknite na 'Kopiraj link' i „zalepite“ (importujte)link u eksterni kalendar drugog portala (iCal, Google ili Outlook).
    • Na kraju, možete odabrati opciju sinhronizacije samo rezervacije ili rezervacija i datuma kada ste zatvoreni.

    Napomena: Iako sinhronizacija sa Bookingom funkcioniše, kako smo već napomenuli, zauzeća se povlače tek nakon par sati, tako da Booking.com nije najsigurnija opcija za sinhronizovanje. Drugim rečima:iako dobijete rezervaciju na Booking, u većini slučajeva biste ipak morali da manuelno unosite zauzeća na druge portale, što svakako nije najbolja opcija sinhronizacije!

    Sinhronizacija kalendara na portalu Apartmani u Beogradu

    Kao i na ostalim portalima, tako i na portalu Apartmani u Beogradu postoji opcija za import i export kalendara! Ovaj proces na sajtu Apartmani u Beogradu obavićete ukoliko ispratite sledeće korake:

    • Ukoliko je Airbnb izabran kao vaš centralni kalendar, prekopirajte eksport link sa ove platfrome, 
    • Ulogujte se na svoj nalog na portalu Apartmani u Beogradu,
    • U gornjem desnom kliknite na opciju "Moji apartmani".
    • Odaberite opciju "Kalendar".
    • Ispod prikaza kalendara postoje opcije za "Import" i "Export" kalendara
    • Importujte prekopirani link na kalendar AuB.
    • Povežite kalendare!

    Napomena: Morate se ulogovati na Airbnb sa racunara, sa mobilnog tu opciju ne možete videti. Isto tako, kalendar AuB možete exportovati na ostale platforme, ali ponovo napominjemo da je najbolja opcija da centralni kalendar sa koga ćete izvoziti link bude kalendar Airbnb-a.

    Detaljna objašnjena za sinhronizaciju sa Apartmanima u Beogradu

    Kako biste u potpunosti ispratili objašenjeni proces, savetujemo da pročitate naš Vodič za vlasnike, gde je u kategoriji Kalendar detaljnije objašnjen import kalendara na sajtu Apartmani u Beogradu. Takođe, za vas smo pripremili i detaljan video sa svim uputstvima koja će vas voditi do uspešnog uvoza kalendara.

    Channel manager sistem - manje ekonomična, a daleko najbolja opcija

    Channel manager sistem omogućava vlasnicima smeštaja da na jednostavan način upravljaju platformama na kojim oglašavaju svoje smeštajne jedinice! Pored toga što su efikasan način za usklađivanje kalendara zauzeća na portalima, channel manageri su jedan od načina da uštedite vreme i sprečite duplerezervacije! Neki od channel managera koji se koriste jesu: smoobu.com, cubilis.com, siteminder.com i mnogi drugi.

    Mana ovakvog načina vođenja kalendara jeste to što se ovaj vid usluge plaća! Iz tog razloga, želimo da vam na najbolji mogući način objasnimo kako da bez ikakvih dodatnih troškova povežete kalendare i na taj način uštedite i vreme i novac. Channel manageri namenjeni su, pre svega, velikim lancima hotela ili vlasnicima koji imaju veliki broj apartmana, te koji se oglašavaju na velikom broju portala! Ukoliko to nije vaš slučaj, nema razloga da stvarate bespotrebne troškove za posao koji možete da uradite sami potpuno besplatno!

    Sinhronizacija - osnovni uslov uspešnog poslovanja

    Sve navedeno u našem tekstu bez sumnje pokazuje koliko je važan proces usklađivanja kalendara, njihovog stalnog i besprekornog vođenja. Time omogućavate gostima i saradnicima na platformama da nesmetano koriste vaše usluge i dobro posluju, te svoj biznis dovodite na viši nivo, a sebi omogućavate veću i dugotrajniju zaradu. Sinhronizacija kalendara je krucijalan korak u unapređenju vašeg poslovanja i osnovni uslov dobre komunikacije između vas, platformi sa kojima sarađujete i gostiju.Ovakav tip ulaganje energije i vremena je savršen pokazatelj da se svako pravo zalaganje svesredno isplati i donosi višestruku korist. Zato, radite svoj posao najbolje što možete i ubirajte plodove svog rada!

    15 Dec 2023
    Ako ste voljni da razvijete zaradu od izdavanja apartmana, pročitajte tekst - donosimo vam proverene taktike i savete iskusnih vlasnika u nastavku.
    08 May 2023
    Istražite najpopularnije porodične apartmane u Beogradu i rezervišite sebi smeštaj koji nudi sjajan odmor u porodičnom okruženju.