Kako odgovoriti na negativne recenzije apartmana

Blog / Apartmandžije

  • Sadržaj
  • Kakvim god poslom da se bavite, uvek ćete nailaziti na kritike, pozitivne ali i negativne komentare, što je i normalno, posebno ako se Vaš posao bazira na kontakt sa ljudima. Kada dobijete negativnu recenziju, ne radi se o tome kako će na Vas ta recenzija u datom trenutku da deluje, već kako ćete Vi da odgovorite na nju. Bilo da dobijate pozitivne ili negativne recenzije, uvek treba ostati profesionalan i na takav način odreagovati.

    Takođe, nekada i negativna recenzija može biti pozitivna, zapravo, sve zavisi od toga kako ćete se postaviti u svom odgovoru. Ukoliko uvažite svaki komentar, kasnije možete baš od te osobe koja Vam je dala negativnu recenziju da dobijete i reči hvale. Postoje neke kompanije, velike firme, ali čak i manji poslodavci, kojima negativne recenzije vređaju ego, pa umesto da rade na tome da preokrenu to negativno u svoju korist, često pokreću rasprave i naprave sebi veći problem. Zato za sve one koji se bave izdavanjem stanova na kraći period u Beogradu, imamo nekoliko saveta kako se nositi sa negativnim recenzijama apartmana, odnosno šta raditi da biste ih sprečili.

    Iskrenost pri opisu smeštaja

    Ukoliko na sajtu pišete netačne informacije ili polu-tačne, nemojte se čuditi kada Vas iznerviran gost "počasti" gomilom uvreda u delu za komentare. Nema poente u laganju, jer će svako biti razočaran i nezadovoljan, često i besan ako zatekne nešto što nije očekivao, a za šta je Vaš sajt garantovao. Gosti će čak i na najmanju grešku reagovati negativno, pa se potrudite da te greške svedete na minimum.

    Verodostojne fotografije smeštaja

    To spada i u prethodnu kategoriju, ako ne želite da Vas gosti ocene negativno, nemojte im prodavati idealnu priču o apartmanu koji izdajete. Lako je na fotografijama ukloniti mnogo nedostataka, ali šta time dobijate kada nezadovoljan gost napiše lošu recenziju na taj račun. Izgubićete poverenje i nekih drugih, potencijalnih gostiju, nekada na osnovu i samo jednog takvog komentara. Potrudite se da slike budu što kvalitetnije, ali ne tako što ćete koristiti brdo efekata, filtera i fotošopa, ili ne daj bože potpuno lažne fotografije, već unajmite nekoga ko se iole razume da fotografiše apartmane.

    Higijena smeštaja

    Potrudite se da ozbiljno vodite računa o higijeni, odnosno, da u apartmanima nema prašine, mrva, da prozori ne budu prljavi, da se kupatilo, kuhinja i spavaća soba blistaju. Svaki gost će najpre na ovo obratiti pažnju, a verujte, u ovakvim slučajevima se ide i do najsitnijeg detalja kada se pišu recenzije. Ukoliko je gost iznajmio stan na mesec dana u Beogradu, znači da će Vaš apartman biti zakupljen na duže, pa se obavezno pobrinite da neko dolazi redovno (na tri do pet dana) da brine o higijeni apartmana. Gost će ceniti ako Vi preuzmete brigu o tome, radije nego da sam mora to da radi.

    Profesionalni odgovori

    Za sam kraj na ovu ostavljamo upravo odgovor na pitanje kako odgovoriti na negativne recenzije apartmana? Pre svega, osobe u firmi koje su zadužene za odnose sa javnošću, saradnju sa klijentima i marketing, ne smeju dozvoliti sebi da reaguju impulsivno. Pre svega, treba imati i strpljenja za naporne i nerazumne goste, pa ne smete dozvoliti sebi da Vas takve osobe izbace iz takta. Odgovori moraju biti smisleni i pismeni, sa uvažavanjem čak i kada Vas neko vređa. Mušterija je uvek u pravu, tako da čak i kada nije tako, morate se voditi ovom parolom. Ukoliko taj gost neutemeljeno kritikuje, ton Vašeg odgovora ne sme da pokaže Vašu netrpeljivost.

    Za što bolje poslovanje, uvek se trudite da posmatrate iz oba ugla i znaćete šta da radite. Samo mirno i staloženo, ako gost vidi da ste Vi prijatni, cela komunikacija se može odvijati mnogo bolje, a da krajnji rezultat bude dobar po obe strane. Više o recenzijama pročitajte na našem novom vodiču za vlasnike.

    15 Dec 2023
    Ako ste voljni da razvijete zaradu od izdavanja apartmana, pročitajte tekst - donosimo vam proverene taktike i savete iskusnih vlasnika u nastavku.
    08 May 2023
    Istražite najpopularnije porodične apartmane u Beogradu i rezervišite sebi smeštaj koji nudi sjajan odmor u porodičnom okruženju.