Kako da pomoću biljaka osvežite i dekorišete apartman

Blog / Apartmandžije

Vrlo dobro znamo kako zelenilo, ali i raznobojno cveće utiče na nas u prvim danima proleća. Nakon duge i sumorne zime svi se radujemo prelepim slikama prirode u proleće. Pored toga što sve izgleda mnogo lepše, tako šareno i ukrašeno biljkama, isto tako nam i sve mnogo lepše miriše.

Biljke prečišćavaju vazduh i eliminišu štetne gasove. Pored toga, biljke mogu veoma pozitivno uticati na naše raspoloženje, opuštaju nas i čine mnogo smirenijim ako im se i makar jednom dnevno posvetimo. Postoji i ona druga grupa ljudi kojoj neke biljke izazivaju određene alergijske reakcije, ali je zato i veliki broj onih biljaka koje su lekovitog svojstva. Tako imamo razne čajeve i meleme od mnogih biljaka koje se godinama prenose s generacije na generaciju. Postoji verovanje da neke od biljaka mogu uticati i na energiju doma u kom se nalaze, za to su vezane i neke od Feng Šui metoda.

Svi naši apartmani su uređeni tako da nude maksimalnu udobnost i prižaju jedno krajnje opuštajuće iskustvo, više nego bilo koji hotel u Beogradu

Kada je reč o prečišćavanju vazduha u stanu, samo neke kućne biljke filtriraju toksine i obezbeđuju svežiji i čistiji vazduh. Pored toga, Vaš apartman će dobiti mnogo lepši izgled uz svo to zelenilo. Filtriranje vazduha je puno posla za male biljke, zbog toga će Vam sigurno biti potreban veći broj istih. Za najbolje rezultate trebalo bi da svaki deo apartmana bude obezbeđen nekom biljkom. One su najkorisnije upravo za one osobe koje najveći deo dana provode u stanu, ukoliko svoj posao obavljaju od kuće, u tom slučaju, malo više kiseonika bi svakome dobrodošlo.

Preporučljivo je da biljke ne stavljate jednu do druge, već ih rasporedite tako da svojim razmakom pokrivaju veći deo stana, taman onoliko koliko je potrebno. Današnje vreme je takvo da je sve užurbano, da se svaki slobodan trenutak koristi za odmor i uživanje, a mnogi te trenutke ne žele provesti u prevelikom poslu oko biljaka. Zbog toga postoje one biljke koje ne zahtevaju previše Vašeg slobodnog vremena, ni pažnje, a sasvim odlično napreduju u svim uslovima.

Jedna od tih biljaka je i filadendron, koji spada u puzavice i često se koristi za dekoraciju apartmana. Idealan je za stanove i kancelarije, ukoliko ga do sada negde niste zapazili, obratite pažnju, češći su od drugih biljaka, barem kod nas, ako izuzmemo fikus kao najrasprostranjeniju biljku. Filadendron zalivate isključivo kada je njegova zemlja potpuno suva, što znači da taj posao obavljate na svakih nekoliko dana. Čak mu nije potrebno ni previše svetla, tako da ga možete smestiti u bilo koji deo Vašeg apartmana. Ne zahteva nikakvu dodatnu pažnju, tako da oko ove biljke nećete imati nekog dodatnog posla, a doprinosi prijatnoj i opuštajućoj atmosferi u vašem domu.

Još jedna od biljaka koja može opstati i u najekstremnijim uslovima je zlatni pothos. Ova biljka je veoma dekorativna i svakako će upotpuniti Vaš životni i poslovni prostor. Zlatni pothos se veoma brzo razmnožava, ako želite nove izdanke ove biljke, dovoljno je da odsečete nekoliko centimetara ispod lista i tu stabljiku stavite u vodu kako bi pustila korenje. Nakon kratkog vremena je već možete presaditi u drugu saksiju, a odlična je i za poklon dragim osobama, zbog svog izgleda. Ovo je jedna od biljaka koja se koristi i za Feng Šui metode, jer važi za biljku koja iz prostora u kom se nalazi otklanja negativnu energiju.

Kada je reč o samoj dekoraciji, pravila gotovo da nema. Ono što prija vašem oku, prijaće i drugima. Pored toga što za svaki vid dekorisanja apartmana, to zavisi od osobe do osobe, uz male smernice mnogih enterijerista, pravila kada se radi o biljkama su ta da visoke biljke mogu najlepše izgledati u uglu stana, a male na radnom stolu. Naravno, pored biljaka, još nešto što doprinosi dekorisanju apartmana ili kancelarije su svakako i saksije u kojima se biljke nalaze. Imate ih svih veličina, boja i oblika, a za one najkreativnije, čak i stari lonac može da posluži kao odlična saksija ukrašena po Vašem ukusu. Tu su još i viseće saksije koje se mogu okačiti o vaše police, a možete kupiti i određene stalke, specijalno namenjene za stavljanje biljaka.

Kada odlučite da boravite u nekom od naših apartmana, dobijate mnogo više od samo prostora u kome ćete prespavati. Apsolutno svaki stan na dan iz naše ponude nudi jednistveno iskustvo koje sigurno nećete doživeti u hotelu ili hostelu. 

Ako se odlučite na to da u svom stanu gajite određeno cveće, svakako se posavetujte sa stručnim osobama koje će vas najbolje posavetovati i uputiti u carstvo flore. 

15 Dec 2023
Ako ste voljni da razvijete zaradu od izdavanja apartmana, pročitajte tekst - donosimo vam proverene taktike i savete iskusnih vlasnika u nastavku.
08 May 2023
Istražite najpopularnije porodične apartmane u Beogradu i rezervišite sebi smeštaj koji nudi sjajan odmor u porodičnom okruženju.