Kako da najbolje uredite kućnu biblioteku

Blog / Apartmani

  • Sadržaj
  • Svaki dom koji drži do stila ili njegovi ukućani jednostavno vole umetnost i kulturu, u okviru svojih prostorija imaće neko od umetničkih dela. Bilo da ste kolekcionar slika ili gipsanih figura, pa čak i skulptura u zavisnosti od prostora, verujemo da je kućna biblioteka još nešto što ćete svakako imati u svom domu.  

    Knjige su naši prijatelji koji nas nikada neće izneveriti. Prijatelji koji nam daju savete, vode nas kroz mnoga mesta i pružaju nam osećaj kao da se lično nalazimo u svim ti pričama i avanturama o kojima čitamo. Mnogi u knjigama pronalaze mir i sklanjaju se u svet koji se nalazi na tim papirnim stranicama, to su naši filozofi i vodiči. Kako mnogi pisci navode, knjige nas podržavaju i podstiču kada smo tužni i obeshrabreni. U poslednje vreme smo u prilici da vidimo toliko knjiga oko nas. Društvene mreže su često pune mnogih fotografija najaktuelnijih knjiga, kao i mišljenja čitalaca o određenom štivu. Nikada nije bilo toliko divnih i različitih knjiga, kao ni veće potrebe čoveka da se više posveti čitanju i duhovnom bogaćenju. Oduvek važi pravilo da što ste više knjiga pročitali, to ste bogatiji iznutra. Sve su češće situacije da ljudi grade ili dodaju sobu više gde mogu ostaviti i sačuvati sve svoje knjige. Dodavanje biblioteke donosi luksuzni pečat Vašem domu, bilo da je u pitanju mali kutak ili veliki prostor pun raznih knjiga. Dostupnost knjiga po najpovoljnijim cenama je u današnje vreme sve veća, postoje mnoge akcijske cene, sniženja, ponude izdavačkih kuća, tako da je do željene knjige lako doći. Mnogi će radije kupovati knjige i praviti ličnu biblioteku, nego uzimati knjige iz biblioteke, koje će nakon čitanja morati da vrate.

    Mnogi enterijeristi i dizajneri su uvideli da zbog nedostatka prostora u mnogim domovima je potrebno prilagoditi kućnu biblioteku veličini stana ili kuće. Razmišljanjima kako da naprave takozvano "smart mesto" i poboljšaju skladištenje knjiga došli su do nekoliko predloga. Za sve ljubitelje knjiga, uputićemo Vas kako da se stvori dizajn i što je najvažnije kako se koristi prostor na najbolji način za skladištenje knjiga.

    Bogata crvena

    Ovo je tradicionalna biblioteka rađena za muške kolekcionare. Ispunjena kombinacijom bogatih boja kožnog i drvenog nameštaja. Prostorija u kojoj se ne nalaze samo police sa knjigama, već i nameštaj koji upotpunjuje celokupnu sliku. Na plafonu se može nalaziti antička geografska karta u obliku tapeta, koja će dati doprinos vizuelnom utisku. Zidovi mogu biti crveni u stilu Venecijanskih gipsanih zidova, kako bi dodali teksturu. Sofisticirano osvetljenje ostavlja miran osećaj u sobi, ali treba uklopiti i tepih u skladu sa bojama. Na policama se uglavnom nalaze svetski klasici, ali to ne mora uvek biti slučaj, svako raspoređuje knjige po svom ličnom rasporedu.

    Nekonvencionalni regali

    Ovo je takozvana prelazna biblioteka, rađena sa kombinacijom savremenih dezena i boja, sa tradicionalnim nameštajem. U regale su ugrađene otvorene police, a na obe bočne strane se nalaze francuska vrata, što pruža obilje prostora za Vaše knjige. Regale možete staviti u bilo koji deo Vašeg stana, ukoliko nemate posebnu prostoriju za kućnu biblioteku.

    Tropikal biblioteka

    Ovo je stil dizajniranja biblioteke koja zauzima čitavu prostoriju, odnosno sobu u kojoj će svaki boravak biti veoma prijatan. Ova soba može biti i Vaše odmaralište, kako za duh, tako i za telo. Sve što je potrebno za stvaranje udobnog osećaja je nekoliko zidnih polica koje se nalaze na više mesta u Vašoj sobi. Police su drvene, ukrašene dezenima plaže, okeana i svega umirujućeg. Do ideje za stvaranje ovakve biblioteke je došlo tako što je zaključeno da veliki broj dama voli na svoje putovanje da ponese knjigu omiljenog pisca i uživa u čitanju na plaži dok ispija neki koktel. Zašto se onda ta atmosfera ne bi prenela i na Vaš apartman. Prostorija treba da ima udobnu stolicu, nalik ležaljkama sa plaže, mali stočić od trske, kao i slike sa motivima tropske atmosfere.

    Biblioteka u zidovima

    Ova prostorija može postati Vaše omiljeno mesto u kući. U zavisnosti od veličine prostorije, a i broja Vaših knjiga, možete urediti ovu biblioteku. Sastoji se od polica koje se prostiru dužinom svih zidova, vertikalno, ali i horizontalno. Neće Vam biti potrebno da se bavite razmišljanjem oko odabira boje zidova, jer će Vaši zidovi biti zapravo police ispunjene knjigama. Sve što će Vam biti potrebno od nameštaja u ovoj prostoriji je jedan omanji sto i nekoliko lejzibegova postavljenih po sobi. Takođe možete ubaciti i stonu lampu koja će Vam pružati savršenu količinu osvetljenja. Zid knjiga deluje kao jedini dekor u prostoriji, što izaziva miran osećaj.

    Klasik biblioteka

    Ovo se odnosi na sve one koji ne mogu sebi priuštiti velike police i koji nemaju previše prostora za držanje knjiga na vidnom mestu. Vašu ličnu biblioteku možete postaviti gde god želite jer se sastoji od manjih zidnih polica, koje možete i sami da napravite ukoliko imate i najmanje majstorskih veština. Sami određujete veličinu polica, kao i mesto gde će one stajati. Možete ih rasporediti na više prostorija u domu, tako da će svaka soba sadržati jednu mini biblioteku.

    Bili su to samo neki od saveta koje smo podelili sa Vama. U bilo kom trenutku možete i lično angažovati nekog enterijeristu koji će u skladu sa Vašim rasporedom stvari u stanu na dan napraviti najbolji deo za Vašu biblioteku. Ideja je nebrojano, a ako više volite da budete sami svoj majstor, možda je poslednja opcija sređivanja biblioteke najbolja za Vas. Na kraju krajeva, biblioteke su tu da prvenstveno oplemene našu dušu, a potom i dom.

    15 Dec 2023
    Ako ste voljni da razvijete zaradu od izdavanja apartmana, pročitajte tekst - donosimo vam proverene taktike i savete iskusnih vlasnika u nastavku.
    08 May 2023
    Istražite najpopularnije porodične apartmane u Beogradu i rezervišite sebi smeštaj koji nudi sjajan odmor u porodičnom okruženju.