Jazz festival u Beogradu

Blog / Kultura

  • Sadržaj
  • „Bez muzike, život bi bio jedna velika greška.“- Fridrih Niče

    34. Beogradski džez festival biće održan u periodu od 25.-29. oktobra, pod sloganom "No Limits"/"Bez granica", u Domu Omladine Beograda

    I ove godine, festival će trajati 5 dana, sa već tradicionalnim, duplim programom svake večeri. Učestvovaće preko 20 sastava i solista iz celog sveta. Ovogodišnji slogan na najbolji mogući način nam predstavlja džez muziku 21. veka. Umetnici koji stvaraju džez su nikada smeliji i slobodniji u svom stvaranju, kombinujući  već postojeće ili stvarajući potpuno nove žanrove. Muzika nije ograničena ni geografski ni žanrovski- muzika je bez granica. Iz tog razloga, ove godine, na Beogradskom džez festivalu , nastupaće najintrigantniji umetnici kako sa svetske tako i sa domaće scene.

    Kao prva zvezda festivala, nastupaće Kurt Eling- vodeći džez pevač u poslednje 2 decenije! Beogradska publika imaće čast da uživa u pesmama sa njegovog novog albuma "The Questions"- koji predstavlja mešavinu džeza, muzike brodveja, ali i obrada nekih od besmrtnih pesama Boba Dilena, Pitera Gebrijela i Pola Sajmona. Publiku će sasvim sigurno razgaliti nastup umetnika na klaviru- kubanskog majstora džeza Čuča Valdesa i njegovog Jazz Bata projekta.

    Najveće otkriće i potpuni  hit na evropskoj sceni ove godine predstavlja super sastav dve dokazane džez legende: Enriko Rava kvintet sa specijalnim gostom Džoom Lovanom. Rava je jedno od najistaknutijih imena u istoriji evropskog džeza i mentor velikom broju italijanskih umetnika, dok se Lovano se može pohvaliti brojnim nagradama američke kritike za najboljeg tenor saksofonistu i muzičara godine (u apsolutnoj kategoriji).

    Ove godine čekaju nas nastupni mnogobrojnih džez legendi koji će sasvim sigurno pronaći put do srca publike. Međutim, ono što beogradska publika takođe nestrpljivo očekuje, jeste nastup nekog srpskog sastava. Čast da otvore ovogodišnji festival pripašće našem sastavu Fish in Oil kao predstavnicima savremenog zvuka u našoj zemlji.  Njihov četvrti studijski album će biti objavljen neposredno pred koncert, tako da će beogradska publika moći premijerno da uživa u novim pesmama ovog sastava koji je nadaleko poznat po svojim nastupima.

    GLAVNI PROGRAM FESTIVALA:

    ČETVRTAK 25.10.                                                               

    VELIKA SALA DOB 19h

    Fish in Oil, special guest Marc Ribot (Srbija/SAD)                       
    Ben Wendel Seasons Band (SAD)
    DOB AMERIKANA 22:30h
    Jensen Sisters: Infinitude (Kanada)
    LAN Trio (Portugal / Norveška / Velika Britanija)

    PETAK 26.10.

    VELIKA SALA DOB 19h
    Marco Mezquida (Španija)
    Omer Avital Qantar (Izrael)
    DOB AMERIKANA 22:30h
    Miklós Lukács Trió – Cimbiózis (Mađarska)
    The Necks (Australija)

    SUBOTA 27.10.

    VELIKA SALA DOB 19h
    Julia Hülsmann Octet (Nemačka)
    Big Band RTS feat. Bobby Shew (Srbija/SAD)
    DOB AMERIKANA 22:30h
    Jimi Tenor & Band (Finska)
    Kompost 3 (Austrija)

    NEDELJA 28.10.

    KOMBANK DVORANA 19h
    Youn Sun Nah Quintet (Južna Koreja)
    Chucho Valdés Jazz Batá (Kuba)
    DOB AMERIKANA 22:30h
    Cortex (Norveška)
    The Thing (Švedska/Norveška)


    PONEDELJAK 29.10.

    KOMBANK DVORANA 19h
    Kurt Elling Quintet (SAD)
    Enrico Rava Quintet feat. Joe Lovano (Italija/SAD)
    DOB AMERIKANA 22:30h
    Uglješa Novaković Quintet (Srbija)
    Uroš Spasojević Project (Srbija)
    Irina Karamarković (Srbija)

    Posetite ovogodišnji džez festival u Beogradu, otvorenog srca i širom otvorenih ušiju. Ne zaboravite, muzika je hrana za dušu i večita inspiracija. Muzika nas spaja. Muzika nas vodi u neki drugi, magični svet. Svaka nota je čarolija koju ćete dugo nositi u sebi. Stvarajte nove uspomene u Beogradu. Ulaznice možete nabaviti na blagajnama Doma Omladine, Kombank dvorane kako i preko Eventim mreže. Kada je smeštaj u Beogradu u pitanju, nećete naići na bolju opciju nego što je to stan na dan. Pronađite svoj idealni stan u centru neposredno od mesta održavanja festivala i uživajte u svih 5 dana koji su posvećeni džez muzici.

     

     

    15 Dec 2023
    Ako ste voljni da razvijete zaradu od izdavanja apartmana, pročitajte tekst - donosimo vam proverene taktike i savete iskusnih vlasnika u nastavku.
    08 May 2023
    Istražite najpopularnije porodične apartmane u Beogradu i rezervišite sebi smeštaj koji nudi sjajan odmor u porodičnom okruženju.