Green Fest 2018

Blog / Kultura

Green Fest je međunarodni festival zelene kulture, osnovan je 2010. godine, i postao je najveći festival u regionu koji povezuje aktivnosti u oblasti životne sredine i kulture kroz filmske projekcije, radionice, predavanja, debate izložbe i inovacije, i povezuje ljude svih profesija i uzrasta. Ove godine održava se u Domu omladine od 13. do 16. novembra pod sloganom "Plastika nije igračka. Promeni igru!". Festival je podeljen na tri dela: Green Screen Fest - filmski program, Green Field - međunarodni obrazovni program, mesto otvaranja novih pristupa obrazovanju kroz program vršnjačke i ekspertske edukacije, Green Square - međunarodni izložbeni program, gde se predstavljaju kompanije, organizacije, socijalna preduzeća i učeničke kompanije koje razvijaju "zelene" proizvode i inicijative. A kada ste već u Beogradu ne sumnjamo da ćete iskoristiti priliku i za neki mini obilazak.

 

Ove godine biće deveto izdanje festivala koje donosi sedam dokumentarnih filmova iz ove i prethodne godine, od kojih će šest imati premijeru u Srbiji, a pored njih biće prikazano i 54 filma kratkog i srednjeg metra od ukupno prijavljenih 1486. Svečano otvaranje je zakazano za 13. novembar u 20.00 časova u velikoj sali Doma omladine. Odmah posle otvaranja vreme je rezervisano za premijernu projekciju višestruko nagrađivanog filma "Riverblue: Da li moda može da spase Planetu?", reditelja Dejvida Ilvrajda i Rodzera Vilijamsa. Autori nam omogućuju uvid u to kako modna industrija zagađuje reke i kakve to posledice ima i po zdravlje ljudi, takođe predstaviće iupotrebu novih tehnologija u cilju stvaranja novog pravca u modnoj industriji - etičke i održive mode. Film je u kratkom periodu osvojio već 11 nagrada. Ulaznice za filmove možete kupiti na blagajni Eventima, cene za pojedinačne ulaznice su 200 rsd a za grupne i školske posete 150 rsd, što priznaćete nije mnogo, ostane Vam još i da u pauzi između filmova skoknete u neki od kafića u Beogradu i opustite se uz kaficu.

 

 

Kada su u pitanju autori iz Srbije, posetioci će imati priliku da obiđu postavke mladih i afirmisanih autora iz Srbije kao što je akademski umetnik Ivan Kocić dizajnerke Milica Marinković i Jana Blue. Biće predstavljeni i ekološki i reciklirani proizvodi, a ono što će biti posebno interesantno jeste da će posetioci kroz tehnologiju virtuelne realnosti, video i foto izložbe moći da se zabave ali i da nauče nešto novo. Neki od zanimljivih sadržaja jeste i predavanje " Kako napraviti uspešan zeleni startap u Srbiji" zatim panel diskusija "Plastika nije igračka" i "Gluvo proleće" o zaštiti ptica i crvenoj listi ovih ugroženih vrsta. Kada su u pitanju radionice i obuke biće održan i program obuke za mlade novinare "Ekološki otisak medija - trendovi i tendencije" za koji potrebna prethodna prijava. Lista sadržaja je zaista dugačka, biće  i oko 20 radionica za učenike srednjih i osnovnih škola.

Zanimljiva, edukativna i veoma aktivna manifestacija koja će Vas oduševiti, a ako ste bili i nekih prethodnih godina sigurni smo da ste povratnik Green Fest-a. Naša preporuka je da ukoliko želite do kraja da ispratite ovu manifestaciju obezbedite sebi smeštaj u Beogradu - stan na dan u Centru u blizini Doma omladine i opustite se u potpunosti u našoj prelepoj prestonici. Uživajte i dobrodošli!!!

 

 

 

15 Dec 2023
Ako ste voljni da razvijete zaradu od izdavanja apartmana, pročitajte tekst - donosimo vam proverene taktike i savete iskusnih vlasnika u nastavku.
08 May 2023
Istražite najpopularnije porodične apartmane u Beogradu i rezervišite sebi smeštaj koji nudi sjajan odmor u porodičnom okruženju.