Festival srpske rakije

Blog / Ugostiteljstvo

Zaista bi bilo čudno da u moru festivala koje imamo, nijedan ne bude posvećen ovom tradicionalnom srpskom napitku kojim se svi tako silno dičimo. Rakija je nešto čime će svako moći da se počasti kada je u Srbiji, bilo da je kod nekog u gostima ili u gradu. Svaki domaćin ima rakiju - rakija je vrsta dobrodošlice, simol prijateljstva i bratstva - piće koje se rado gucne uz jutarnju kafu sa ratlukom. Drugom rečju - milina je piti ovo piće, dokle god imate nekog dragog kraj sebe sa kojim možete deliti priče o lepim vremenima.

Ovo žestoko alkoholno piće može imati i lekovito dejstvo, a od davnina se u mnogim domaćinstvima primenjuje u razne svrhe. Vrlo je poznato da se preporučuje jedna čašica dnevno za bolju cirkulaciju, ali i dezinfikovanje grla. Rakija se u mnogim slučajevima može i iskoristiti za dezinfikovanje rana. Obloge od rakije su takođe poznat lek u narodu za snižavanje telesne temperature - najčešće komova. Ako nemate baš tu, može poslužiti bilo koja. Obloge od rakije mogu i ublažiti upale grla i krajnika, a pomažu i kod zubobolje. Nekada davno, pre pojave raznih preparata za kućnu hemiju, domaćice su koristile rakiju za brisanje prozora - od čega cakle kao novi. Kod nas su najčešće rakije: šljivovica, kajsija, kruškovača (takozvana viljamovka) i rakija od dunje. Mimo tih rakija postoje i rakije od mnogih drugih vrsta voća koje svi rado pijemo bez obzira na pol.

Rakije napravljene u industrijskom okruženju obično imaju oko 40% alkohola, međutim, domaće rakije sa raznih podneblja Srbije mogu biti i jače, čak do 70%. Inače, iako mnogi misle da reč rakija potiče sa našeg podneblja, to je velika greška. Ime ovog čudesnog napitka potiče od arapske reči al-rak, što u slobodnom prevodu znači "znoj", a Srbi su počeli da je piju tek u četrnaestom veku kada je stigla sa Turcima. Bilo kako bilo, postala je neizostavan deo naše kulture koju čuvamo kao oči u glavi, a upravo zbog toga se i organizuju razne manifestacije i degustacije rakija.

Ovog vikenda će se u Beogradu održati treći festival srpke rakije. Dakle, 11. (petak) i 12. (subota) decembra u holu Doma Sindikata u Beogradu, kod trga Nikole Pašića. Na ovom festivalu će učestvovati dvadeset najpoznatijih srpskih proizvođača rakije. Radno vreme održavanja festivala biće od 12 do 22 časa, oba dana. Ulaz na ovaj festival je besplatan, kao i konzumacija svih rakija koje će ovde biti predstavljene. Verujemo da će Vam biti teško da isprobate svaku od ponuđenih rakija, ali znamo da sigurno imate favorit. Nemojte preterati u piću, ma koliko slatko bilo - sigurni smo da znate koji je vaš limit. Što se tiče kvaliteta rakija na raspolaganju, možete bez brige isprobati šta god želite, jer će samo odabrani i provereni proizvođači imati priliku da predstave svoje proizvode.

Ovo je odlična prilika da započnete vikend, pre odlaska u grad svratite na neku čašicu dobre rakije kako biste se zagrejali. Mi možemo da vam damo opciju da odaberete smeštaj po ukusu - a cena stana na dan u Beogradu će vas iznenaditi. Prijaće Vam u ovim hladnim danima da se zagrejete, ali u svemu imajte meru i nikako nemojte voziti u alkoholisanom stanju! Gradski prevoz u Beogradu je redovan, a po ovom vremenu je svakako lakše i za Vas da ne sedate za volan bez potrebe. U krajnjem slučaju, tu je uvek taksi prevoz, kojeg ima na svakom ćošku u centru grada. Apartmani u Beogradu su tu da ne ustanete sa mamurlukom ujutru i uživate u vašem boravku u Beogradu maksimalno, a ako vam nije problem i da se sa festivala vratite pešice, možete iznajmiti stan u centru grada i biti na svega desetak minuta od smeštaja.

Dobro došli i želimo Vam sjajan provod gde god odlučili da budete ovog vikenda.

15 Dec 2023
Ako ste voljni da razvijete zaradu od izdavanja apartmana, pročitajte tekst - donosimo vam proverene taktike i savete iskusnih vlasnika u nastavku.
08 May 2023
Istražite najpopularnije porodične apartmane u Beogradu i rezervišite sebi smeštaj koji nudi sjajan odmor u porodičnom okruženju.