EkoFair - zelena ekonomija

Blog / BG Biznis

Šta je to što fali Srbiji i regionu, ono na šta još niko nije stigao dovoljno i ozbiljno da obrati pažnju, a vremena zapravo nema mnogo... Sve ovo, ali i mnogo više, saznaćete na ovogodišnjem međunarodnom sajmu zaštite životne sredine i prirodnih resursa. EkoFair je najveći i najrenomiraniji sajam ove vrste u regionu, sa svojim privredno-edukativnim karakterom, posvećen je mehanizmima zaštite životne sredine. Baviće se gorućim temama o kojima se ne govori dovoljno, a to su, zelena ekonomija, reciklaža i upravljanje otpadom.

Sajam će se održati od 4. do 6. oktobra, dakle imate samo par dana da uplovite u ovu izuzetno bitnu temu. Pošto ćete verovatno biti u škripcu sa vermenom i organizacijom, predlažemo da se oslonite na rent a stan Beograd, što se tiče pronalaženja smeštaja na brz i pouzdan način. Apartmani na dan Beograd su Vam na raspolaganju u svakom trenutku, tako da nije kasno ni sada da pronađete svoj smeštaj, prema parametrima koji Vam najviše odgovaraju. Potom imate mogućnost da svu svoju pažnju usmerite u tematiku i problematiku sajma.

U mnogim evropskim zemljama reciklaža je već dugi niz godina sastavni deo života. Nije da su oni sasvim lako uspeli da osveste stanovnike i odjednom podigli svest o uništavanju planete. Ne, zapravo u mnogim zemljama poput Nemačke na primer, ljudi su stimulisani da recikliraju, ali tako što su dobili tri, četiri vrste kontejnera, kućne kante za đubre, a povrh svega dobijaju novčanu naknadu za svaki kilogram otpada, bilo da je reč o staklu, plastici, papiru, ili organskom otpadu. Nije da je taj novac u visini plate, ali svakako je bolje nego ništa, uostalom interesantno je prodati svoj otpad državi, zar ne?! Da, ali njihova zemlja se na državnom nivou bavila ovom temom, razvila strategiju i naučila da upravlja odlaganjem otpada. Na žalost ovo pitanje se kod nas još uvek retko pominje, zbog čega je međunarodni sajam zaštite životne sredine i prirodnih resursa verovatno najveća javna konferencija ovog tipa u regionu i od velikog je značaja.

Ovogodišnji program obuhvata dva dela, izlagački i stručni, a oba se odnose na sve segmente zaštite životne sredine, zemljište, vazduh, vodu, prirodne resurse, reciklažu, berze ekoloških usluga, lokalnu samoupravu, komunalnu opremu, nevladin sektor koji se bavi zaštitom životne sredine. Naravno ovo ne znači da smo najveći proizvođači otpada u Evropi, niti su nam vode, vazduh i zemljište zagađeni kao u Kini, ali znači da smo na dobrom putu da postanemo vrlo zagađena, nezdrava zona na karti država, stoga je krajnje vreme da se misli unapred, da se prave ekonomske računice i da se preraspodela novca usmeri ka ovoj oblasti.

Zanimljivost o kojoj se u poslednje vreme dosta razgovara, a o čemu će dodatno biti reči i na predstojećem sajmu automobila, jeste plan za globalni upliv automobila na baterije. Ideja prvobitno potekla iz potrbe za smanjenje emisije štetnih gasova i uništavanje ozonskog omotača, počinje da se razvija kao čitava nova grana ekonomije. Automobili na dizel postaće prošlost, što ide do te mere da su neki od vodećih svetskih proizvođača automobila već najavili potpuni prestanak proizvodnje dizel motora. Problem je sa starim dizel vozilima, koja u velikom broju bivaju otpisana u Evropi, a zatim uvezena kod nas, vrlo često bez svih delova izduvnog sistema, a još manje adekvatnih testova emisije gasova. U Srbiji se svakodnevno vozi preko dva miliona vozila, a izduvni gasovi koji su direktno kancerogeni, ostaju u vazduhu u duplo većim količinama, zbog toga što su automobili koji se voze kod nas u proseku stari 13 do 15 godina. 

Stoga je sajam povod i za razmišljanje o budućoj infrastrukturi saobraćaja, jer ukoliko električna vozila kod nas stignu nešto kasnije, ne smemo dozvoliti da automobili iz Evrope ne mogu da posete ili prođu kroz Srbiju zato što ne postoje mesta za dopunjavanje baterija u kolima. Ovo je takođe potencijalno bitno pitanje i reciklaže, jer je neophodno obezbediti adekvatna mesta za odlaganje starih i neupotrebljivih baterija iz svih tih automobila.

Što se tiče zagađenosti voda u čitavom regionu, glavni faktor je čovek, bilo da pojedine mini fabrike ispuštaju svoj otpad u najbližu reku, bilo da se smeće baca direktno u vodu, neophodno je podizanje svesti i edukacija pojedinaca.

EkoFair jedinstvena je prilika za to, povezivanje ljudi, iznošenje ideja, prezentacija dosadašnjih rezultata raznih istraživanja i slično. Takođe se očekuje veliki broj posetilaca iz regiona i inostranstva, a kako je period održavanja sajma blizu, na vreme mislite i na rent a stan Beograd, kako ne biste došli u situaciju da odvajate velike količine novca za prenoćište u preskupim hotelima.

Na sajmu se očekuje preko 150 izlagača iz više od 20 zemalja sveta, tako da će biti dinamično, zanimljivo i edukativno, a na Vama je samo da uzmete učešće, bar kao posetilac.

15 Dec 2023
Ako ste voljni da razvijete zaradu od izdavanja apartmana, pročitajte tekst - donosimo vam proverene taktike i savete iskusnih vlasnika u nastavku.
08 May 2023
Istražite najpopularnije porodične apartmane u Beogradu i rezervišite sebi smeštaj koji nudi sjajan odmor u porodičnom okruženju.