Deset najčešćih pitanja o apartmanima

Blog / Apartmani

Pronalaženje pravog apartmana, ume da bude zaista težak posao. Čak i kada vam se apartman na prvi pogled zaista dopadne, tu je još dosta faktora koji će uticati na vašu odluku. Prvenstveno, apartman treba da zadovoljava sve vaše uslove, kao i da ispuni očekivanja.

Nažalost, neretki su slučajevi da se ono što vidite na sajtu ne poklapa sa onim što zateknete na licu mesta. Upravo zbog toga, naši potencijalni klijenti, pre nego se odluče na iznajmljivanje određenog apartmana, imaju i određena pitanja u vezi istog. Istraživanje koje generalno obuhvata sve firme koje se bave iznajmljivanjem apartmana, pokazalo je deset najčešćih pitanja koja klijenti uglavnom postavljaju. Naša ponuda stan na dan vam pruža mogućnost boravka u kompletno opremljenim stanovima na svim lokacijama u Beogradu. 

1. Koji su uslovi ugovora?

Ukoliko klijenti potpisuju neki od ugovora tokom iznajmljivanja apartmana, najčešće pitanje je vezano upravo za sam ugovor. Klijenti treba da znaju kada zakup počinje, a kada se završava pre nego što se odluče za iznajmljivanje baš tog apartmana. Ono što je najčešći problem je upravo to kada klijenti bez prethodne najave da postoji mogućnost dužeg boravka, zauzmu nečiji termin.

2. Koji je način plaćanja?

Ovo pitanje je možda toliko bezazleno, ali dešavalo se da mnogi strani gosti misle kako iznajmljivanje apartmana mogu platiti novcem čija valuta važi u njihovoj zemlji, a ne pripadaju zemljama Evropske Unije. Naši apartmani na sajtu cenu prikazuju u eurima, jer je najčešće korišćena valuta plaćanja smeštaja. Tu su takođe pitanja da li stanodavci primaju kreditne kartice, pa čak i čekove. Pitanja vezana za depozit, žiro račun firme ili online plaćanje, takođe nisu isključena. Sve ovo uglavnom zavisi od firme do firme, ali se plaćanje depozita uglavnom vrši uplatom na račun, posebno ukoliko su gosti iz druge države.

3. Koja politika važi kada su u pitanju kućni ljubimci?

Bez obzira da li planirate da povedete svog ljubimca ili ne, svakako će vas zanimati da li firma koja vam izdaje apartman prihvata boravak životinja u svojim apartmanima. O tome smo već govorili u zasebnom blogu, ali je to ovo svakako jedno od čestih pitanja kada se razmišlja o iznajmljivanju apartmana. Takođe i ako je boravak vašeg ljubimca dozvoljen, informišite se o svim pravilima i detaljima.

4. Da li su tokom boravka dozvoljene posete prijatelja?

Ovo pitanje se može tumačiti na više načina. Najčešće se odnosi na dugoročni boravak druge osobe koja nije učestvovala tokom iznajmljivanja apartmana i ne vodi se kao klijent. Svaki boravak nove osobe u apartmanu, koja planira da tu ostane duži period, mora se na vreme prijaviti i regulisati novim načinom plaćanja ukoliko je to neophodno. Na primer, u nekim mestima nije dozvoljeno da posetilac ostane duže od dve nedelje u Vašem apartmanu. Nažalost, i pored detaljnog objašnjenja svih pojedinosti u vezi ove stavke, neki od klijenata mogu prekršiti pravila, što dovodi do nepotrebnih problema.

5. Da li je potrebno platiti osiguranje tokom boravka?

Ovo takođe važi od apartmana do apartmana. Neke firme već imaju uplaćena svoja osiguranja pa od klijenata neće tražiti dodatan novac za te svrhe. Neke firme će novac od depozita koristiti kao garanciju da će apartman biti u istom stanju kao na samom početku kada ste ga iznajmili. Mnogi se o ovome raspituju upravo iz bojazni da će doći do nekog kvara u apartmanu i to ne njihovom greškom, pa da se ne bi ulazilo u dalje diskutovanje oko problema, žele da na vreme budu upoznati sa osiguranjem apartmana.

6. Šta je uključeno u najam, šta ne?

Danas se neke stvari podrazumevaju kada je u pitanju iznajmljivanje apartmana, pa se mnogo toga i računa u već plaćen smeštaj. Stvari kao što su internet, televizija, struja, voda i grejanje su uglavnom svuda uključene u cenu. Redak je slučaj kada će se neka od ovih stavki plaćati dodatno. Zato je za svaki slučaj najbolje tačno znati šta je uključeno u cenu, a šta ne. Ukoliko iznajmljujete stan na duže, bez obzira koliko se on činio jeftin, ako u cenu nisu uključene komunalije, kablovska i internet, njegovo iznajmljivanje može biti skuplje od očekivanog.

7. Koliko su brze popravke kvarova u apartmanu?

Čak i ako je u stanu sve u ispravnom stanju i funkcionalno, obavezno proverite koliko su brza reagovanja ako dođe do nekog kvara. Definitivno ne želite da ostanete zaglavljeni u stanu sa pokvarenim grejanjem u sred zimske sezone, duže nego što morate. Da li je održavanje dostupno 24 časa i koliko brzo obično reaguju? Takođe će ih zanimati da li hitne popravke plaćaju iz svog džepa ili je to već uračunato u cenu zakupa.

8. Kakva je bezbednost apartmana?

Najčešće pitaju da li su dostupne neke od bezbedonosnih funkcija, što uključuje portira zgrade, alarmni sistem, video nadzor ili bilo šta drugo. Mnoge će zanimati i da li se apartman nalazi u bezbednom delu grada, kao i da li su komšije problematične ili prijatne. Veliki broj klijenata će se najpre informisati o bezbednosti samog apartmana kako bi doneo konačnu odluku o iznajmljivanju.

9. Da li postoji mogućnost poskupljenja apartmana ukoliko se duže boravi u njemu?

Češća je suprotna situacija, da će se duži boravak u jednom apartmanu platiti jeftinije, ali to opet zavisi od svake firme ponaosob. Neke firme praktikuju to da se duži boravak više naplaćuje, dok neke izlaze u susret svojim klijentima. Kod nas postoje akcijske cene određenih apartmana gde se na duži boravak jedan dan dobija gratis, tu su i popusti na decu do određenog uzrasta i još dosta toga što će na mnogim mestima biti drugačije računano. Pre plaćanja i određivanja datuma kada ćete napustiti apartman, popričajte i o toj opciji sa vašim stanodavcem.

10. Da li apartman poseduje parking mesto?

Ovo je takođe jedno od čestih pitanja. Kada je reč o našim apartmanima, uvek uz svaki priloženi apartman na sajtu dodamo i da li je obezbeđeno parking mesto. Uvek naglasimo da li se to parking mesto doplaćuje i koliko, kao i da li je uračunato u cenu apartmana. Svakako ako apartman ne poseduje parking mesto, ukazaćemo na najbliže i najpovoljnije. Ovo pitanje zanima one koji će u apartman doći svoijm automobilom i ne žele da razmišljaju i o parkingu.

Ovo su neka od najčešćih pitanja kada je reč o samim apartmanima za dnveni odmor u Beogradu. Pored niza drugih pitanja koje interesuju svakog turistu, a vezana su za grad u kom se nalaze, pre će se raspitati o dobrom smeštaju, kako tu ne bi bilo nekih problema. Čak i ako o nekim pitanjima niste razmišljali, bilo bi korisno za Vas da na ove stvari obratite pažnju svaki put kada iznajmljujete apartmane.

15 Dec 2023
Ako ste voljni da razvijete zaradu od izdavanja apartmana, pročitajte tekst - donosimo vam proverene taktike i savete iskusnih vlasnika u nastavku.
08 May 2023
Istražite najpopularnije porodične apartmane u Beogradu i rezervišite sebi smeštaj koji nudi sjajan odmor u porodičnom okruženju.