ČitamČitaš trampa

Blog / Kultura

Dvodnevni festival ČitamČitaš održaće se 7. i 8. oktobra 2017. godine, peti put zaredom. Kao što možete pretpostaviti, fest je posvećen knjizi i njegova osnovna aktivnost je razmena pročitanih, polovnih knjiga. Ovogodišnji moto glasi „Pronađi Zvezdu među knjigama!“, a festival obećava dobru zabavu i interakciju. Glavni cilj njegovog osnivanja i započinjanja pre tih pet godina u samom startu bio je malo drugačiji, ali otkako je oživeo i zaživeo njegov cilj je svakako čuvanje, rehabilitovanje ali i ponovno popularizovanje knjige kao medija.

ČitamČitaš će po prvi put svoje aktivnosti organizovati u novom bioskopu Zvezda, na adresi Terazije 40, pa svi ljubitelji knjiga i čitanja koji žele da knjiga kao medij opstane, ali i da odu sa novom polovnom knjigom kući, sada znaju gde i kada treba da se pojave. Ako dolazite sa strane i zanima Vas kako bi mogli da uštedite i na smeštaju, a da pritom bude čist i udoban, najbolje rešenje je Beograd iznajmljivanje stanova na dan. Naravno, ako Vaš boravak treba da potraje duže, želite osim festivala da posetite još neke stvari ili imate da obavite nešto, apartmani u Beogradu iznajmljivanje je svakako predviđeno i za duža ostajanja.

Pored trampe knjiga koja će se dešavati tokom oba dana festivala, očekujte različite radionice, zanimljive tribine na raznorazne teme i filmske projekcije. Sve te aktivnosti, razume se, povezane su sa knjigom, književnošću i edukacijom, i služe kao sredstvo kojim će, nadam se polako početi da ostvaruju svoj cilj. O kartama ne morate da brinete, jer je kao i svake godine ulaz besplatan. Tačnije, knjiga koju imate u ruci za zamenu je ulaznica.

Bitna stavka, meni se bar osobito dopada, je činjenica da se ČitamČitaš organizuje u okviru dobrovoljnog, nevladinog, neprofitnog i nestranačkog udruženja Evropa Nostra Srbija, a oni se inače zalažu za podizanje svesti o značaju kluturne baštine kao elementarnog prava koje je svakom građaninu propisano.

Pored toga što imamo Međunarodni beogradski sajam knjiga koji poseti skoro dve stotine hiljada ljudi, trebalo nam je i nešto ovako. Iako Sajam knjiga uvek ima odličan odziv i dosta para izađe iz novčanika posetilaca i ode pravo u ruke zaposlenima po štandovima, poražavajuća je činjenica da se knjige i dalje veoma slabo čitaju. Zato ČitamČitaš ne podstiče ljude da kupuju knjige, već da izdvoje vreme da ih čitaju. Mnogi pored svojih svakodnevnih obaveza nemaju vremena ili su previše umorni, drugi se kreću u korak sa tehnologijom pa je Kindle dosta zamenio štampanu verziju, neki prosto ne vole da čitaju (iako to ne mogu razumem), zato štampana knjiga poslednjih godina izgleda kao da polako ali sigurno pada u zaborav.

E baš iz tog razloga nam treba još nešto pored Međunarodnog sajma, treba nam što više ako želimo da osvestimo narod, i ukažemo na to i dokažemo da knjiga i dalje treba da ima značaj koji je imala nekada. Vama kojima je stalo do toga dođite, dođite i vi koji niste iz Beograda, kao što rekoh imate Beograd iznajmljivanje stanova na dan, za malo novca. Samo na jedan dan, samo da pružite podršku. Mogu se naći i apartmani Beograd centar povoljno, pa ste tako blizu a i u centru ste grada gde je sve. Naučićete usput možda nešto, i obaviti svoju trampu. Znaćete da ste uradili koliko ste u datom trenutku mogli da pomognete ispunjavanje cilja koji su zacrtali sjajni ljudi koji su se ovoga dosetili.

„Prvi cilj ovog projekta bilo je oživljavanje lokaliteta na kome se nalazila zgrada Narodne biblioteke na Kosančićevom vencu i povratak statusa mesta širenja kulture, umesto dotadašnjeg simbola stradanja i neprijateljstva.“ ČitamČitaš je prvobitno bio studentski projekat nekoliko studentkinja Katedre za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, da bi kasnije u saradnji sa NVO Evropa Nostra Srbija osvojio prvo mesto na konkursu „Mesto koje volim“ koji objavljuje Banka Intesa. Tako su dobile priliku da se njihov projekat realizuje, što se uz pomoć Narodne biblioteke Srbije i dogodilo juna 2013. godine, nakon čega je pala odluka da se sa ovim nastavi. U narednom periodu su proširili svoje polje delovanja.

Tako je ovaj festival nastao kao „ispunjavanje domaćeg zadatka“, a sada se organizuje već pet godina. To može značiti da u ovoj zemlji još uvek neko brine za kulturu, zbog čega malo lakše spavam noću.

Ukoliko uživate u knjigama, u čitanju, u tom nestvarnom svetu u koji vas knjiga uvodi vezujući vas emotivno sa svoje likove, ako se uživljavate u svaku borbu, smrt, pobedu, patnju, sreću, onda ne smete dozvoliti sebi da se ne pojavite na ovoj manifestaciji. Novac ne sme biti izgovor, jer ulaznicu ne plaćate, a Beograd iznajmljivanje stanova na dan može koštati toliko malo da je skoro pa zanemarljivo. Istinski ljubitelji knjiga i čitanja preći će svaku prepreku, kao i njihovi omiljeni likovi, i naći će način da pruže svoj mali, ali bitan doprinos dolaskom 7. ili 8. oktobra u bioskop Zvezdu.

15 Dec 2023
Ako ste voljni da razvijete zaradu od izdavanja apartmana, pročitajte tekst - donosimo vam proverene taktike i savete iskusnih vlasnika u nastavku.
08 May 2023
Istražite najpopularnije porodične apartmane u Beogradu i rezervišite sebi smeštaj koji nudi sjajan odmor u porodičnom okruženju.