Beogradski maraton

Blog / Kultura

  • Sadržaj
  • Beogradski maraton, sada već tradicionalna manifestacija, može se svrstati u jedan od najposećenijih i medijski propraćenih događaja u gradu. Maraton je prilika da se o Beogradu govori na jedan lep način širom sveta, gde je u prvom planu sportski duh i poziv na bavljenje sportom. Koliko je Beogradski maraton popularna manifestacija, najbolje govori činjenica da ga posećuju ljubitelji sporta i rekreacije iz celog sveta. Veliku podršku trkačima pruža verna i raspoložena publika, koja se trudi trkačima da uputi lepe reči i da ih bodri najbolje što može. Beogradski maraton predstavlja zaista interesantnu manifestaciju i za trkače i za publiku i gledaoce kraj malih ekrana, a većina trka ima humanitaran cilj upućen onima kojima je pomoć najpotrebnija. Beogradski maraton može da parira najvećim svetskim maratonima, poput onih u Londonu, Parizu, Njujorku ili Roterdamu.

    Beogradski maraton - Istorija

    Beogradski maraton je manifestacija sa dugom istorijom. NJegovo organizovanje počelo je još davne 1988. godine na inicijativu Đoke Vještice, novinara radio stanice “Studio B” i Brane Radovića, atletskog radnika. Prva staza bila je duga svega 23 km i mogli su da učestvuju samo domaći takmičari. Godinu dana kasnije, 1989. godina, održana je i druga po redu trka sa nešto dužom trkačkom stazom od 46,7 km sa startom i ciljem ispred Doma Narodne skupštine. Na drugom maratonu učestvovalo je i nekoliko učesnika iz inostranstva.

    Današnja staza trasirana je 1990. godine kada je za nju dobijen i sertifikat. Iste godine su nagrađeni i prvi rekorderi - Džozef Nzau iz Kenije i Suzana Ćirić iz Jugoslavije. Ove godine su uz Beogradski maraton u celokupan program uvršteni polumaratron i “Trka zadovoljstva” na 5 km. Dečiji maraton je prvi put održan 1993. godine na Terazijama. Mnoge je iznenadilo veliko interesovanje ove maratonske trke. Ženskom rodu je posvećena “Ženska NIKE trka” 1997. godine. 

    Ova manifestacija datira još od osmog maja 1988. godine i to je najveća i najmasovnija sportska manifestacija u Srbiji. U početku je dužina staze za trčanje iznosila 23 kilometra, sa nekoliko polaznih ciljeva i u toj prvoj trci su učestvovali samo domaći takmičari. Na drugom maratonu staza je bila dužine 46,7 kilometara i tada se prvi put prijavilo nekoliko maratonaca iz drugih država. Od 2003. godine, Skupština grada donosi odluku da se Beogradski maraton proglasi događajem od posebnog značaja za grad Beograd.

    Beogradski maraton - Informacije

    Beogradski maraton 2020: Datum

    Ove godine nas očekuje 33. Beogradski maraton. Trka će biti posvećena borbi za solidarnost sa osobama sa invaliditetom i borbi za potpunu pristupačnost za kretanje kako bi se osobama sa invaliditetom obezbedila potrebna infrastruktura za bolje kretanje. 

    Datum održavanja takmičenja biće 26. 04. 2020. godine. Trka će biti podeljena na 3 disipline - Trka zadovoljstva, Polumaraton i Maraton.

    Beogradski maraton: Satnica

    Satnica za Beogradski maraton je već uveliko poznata. Trkači će se okupljati u predstartnoj zoni na Trgu Nikole Pašića od 08:30 časova do 09:30 časova. Okupljanje u zoni starta traje najkasnije do 09:45 časova. 

     Trka zadovoljstva   10:15 
     Polumaraton  10:00
     Maraton  10:00

    U 13:15 časova biće održano proglašenje prva tri takmičara u polumaratonu i maratonu.

    Beogradski maraton 2020: Prijava

    Prijave za Beogradski maraton otvorene su znatno ranije od održavanja i prijava je podeljena na nekoliko faza. U zavisnosti od faze kada se takmičari prijavljuju razlikuju se i cene prijave. Prijave su potrebne za polumaraton i maraton.

     Do 30.11.2019.   1990 din (Srbija i region)   25€ (za strane državljane) 
     01.12.2019 - 31.01.2020.   2590 din  30€
     01.02.2020. - 31.03.2020.   3190 din  35€
     01.04.2020. - 25.04.2020.   3790 din  40€

    Prijava i uplata se vrša na lokacijama Prijavnog/EXPO centra pred održavanje Beogradskog maratona. Pravo učešća u maratonu imaju svi građani stariji od 18 godina.

    Beogradski maraton: Preuzimanje brojeva

    Preuzimanje brojeva i takozvanih “učesničkih paketa” vrši se zajedno sa prijavom i uplatom na lokacijama Prijavnoog/EXPO Centra. U okviru učesničkog paketa se nalazi startni broj sa čipom, majicu, sportsku torbicu, potrebnu garderobu i osveženje na trkačkoj stazi i na cilju.

    U okviru učesničkog paketa svaki učesnik maratona dobija zdravstveno obezbeđenje na stazi i na cilju. Takmičari dopijaju zvaničnu mapu i medalju na cilju. Takmičari mogu preuzeti online zvaničan program maratona, ostvarene rezultate i diplomu za učešće. Učesničke pakete biće moguće preuzeti i na dan trke, ali samo za učesnike koji nemaju prebivalište u Beogradu, u predstartnoj zoni u terminu 07:00-09:00 časova.

    Beogradski maraton: Mapa

    Na zvaničnoj mapi Beogradskog maratona se nalaze tačno označene stanice sa startom i ciljem, hitnom pomoći, prvom pomoći, okrepnom stanicom, voćnom stanicom toaletima i stanicama za navijanje. 

    Beogradski maraton: Ruta

    Beogradski maraton održava se na stazi od 42, 195 km. Start trke su ulice Bulevar kralja Aleksandra i Resavska ulica, a cilj je ispred hotela “Moskva” na Terazijama.

    Ruta: Bulevar Kralja Aleksandra - Beogradska - Slavija - Nemanjina - Balkanska - Gavrila Principa - Brankova - Bulevar Nikole Tesle - Džona Kenedija - Bulevar Mihajla Pupina - Bulevar umetnosti - Bulevar Milutina Milankovića - Antifašističke borbe - Most na Adi - Antifašističe borbe - Bulevar Milutina Milankovića - Milentija Popovića - Bulevar Mihajla Pupina - Bulevar Nikole Tesle - Karađorđeva - Glavna - Bežanijska - Tošin bunar - Pariske komune - Bulevar Maršala Tolbuhina - Otona Župančića - Narodnih heroja - Bulevar Milutina Milankovića - Tošin bunar - Zemunska - Vojvođanska - Dr. Ivana Ribara - Jurija Gagarina - Dušana Vukasovića - Evropska - Gandijeva - Jurija Gagarina - Omladinskih brigada - Đorđa Stanojevića - Bulevar Crvene armije - Jurija Gagarina - Bulevar Milutina Milankovića - Milentija Popovića - Bulevar Mihajla Pupina - Brankova - Kraljice Natalije - Kneza Miloša - Kralja Milana - Terazije - Hotel „Moskva“.

    Trasa za polumaraton i maraton može biti preuzeta na sledećem linku Beogradskog maratona.

    Maraton prilagođen svima

    Beogradski maraton je prilagođen svim uzrastima i zbog toga se odvija u nekoliko kategorijskih trka, a to su:

    Beogradski dečiji maraton

    Beogradski dečiji maraton namenjen je za najmlađe. Dečiji maraton ima zaista dugu tradiciju - održava se od 1993. godina. Nakon što je prvi put održana, trka je brzo stekla veliko interesovanje i od tada se redovno održava. Beogradski dečiji maraton se održava u Beo Zoo vrtu i prošle godine je održan 26. po redu. 

    Beogradski maraton: Trka zadovoljstva

    Trka zadovoljstva je nešto drugačija od ostalih delova Beogradskog maratona. Namenjena je isključivo za rekreaciju i zabavu, pa se takmičari ne moraju unapred prijavljivati niti plaćati. Na kraju Trke zadovoljstva se ne proglašavaju pobednici, jer cilj ove manifestacije nije takmičenje za ostvarivanje nagrade, već isključimo dobra zabava. Pravo učešća imaju svi koji to žele!

    Staza za Trku zadovoljstva dučaćka je 5 km. Start trke počinje u 10:15 časova ispred Narodne skupštine, dok je cilj na Terazijama.

    Ruta: Bulevar kralja Aleksandra – Branka Krsmanovića – Žička – Cara Nikolaja II (14. decembra) – Mekenzijeva – Trg Slavija – Kralja Milana - Terazije.

    Beogradski polumaraton

    Beogradski polumaraton je jedan ode delova Beogradskog maratona. Iako je staza nešto manje dužine od one predviđene za maraton, to ne znači da Beogradski polumaraton ima manji značaj. Pravo učešća u polumaratonu imaju svi punoletni građani. Predviđena je mogućnost za učešće dece između 14 i 18 godina uz pisanu saglasnost roditelja.

    Trkačka staza je dužine 21,1 km. Start trke je u 10:00 časova na raskrsnici ulica Bulevara kralja Aleksandra i Resavske ulice, dok je cilj na Terazijama ispred hotela “Moskva”. 

    Ruta: Bulevar Kralja Aleksandra - Beogradska - Slavija - Nemanjina - Balkanska - Gavrila Principa - Brankova - Bulevar Nikole Tesle - Džona Kenedija - Bulevar Mihajla Pupina - Bulevar umetnosti - Bulevar Milutina Milankovića - Antifašističke borbe - Most na Adi - Antifašističe borbe - Bulevar Milutina Milankovića - Milentija Popovića - Bulevar Mihajla Pupina - Brankova - Kraljice Natalije - Kneza Miloša - Kralja Milana - Terazije - Hotel “Moskva”.

    Trasa za polumaraton i maraton može biti preuzeta na sledećem linku Beogradskog maratona.

    Beogradski maraton kao simbol grada

    Beogradski maraton je, slobodno možemo reći, postao jedan od prepoznatljivih brendova Srbije, kao i samog grada. Predstavlja zaista odličnu priliku da se Beograd reklamira i prezentuje svetu na jedan poseban način, s obzirom da ova manifestacija u našu zemlju dovodi veliki broj stranih učesnika, kao i turista. Takođe, Beogradski maraton igra veliku ulogu za srpski turizam i razvijanje turizma u gradu. Nesumnjivo je da će maratonu prisustvovati veliki broj ljudi, zato je i grad obezbedio neophodna sredstva da sve prođe u najboljem redu.

    Izdavanje apartmana u Beogradu se pokazalo kao vrlo popularan vid smeštaja tokom boravka u Beogradu za neke od učesnika Beogradskog maratona. Kada je smeštaj u pitanju, preporučujemo Stan na dan Bulevar kralja Aleksandra. Naši apartmani su svima na raspolaganju zajedno sa kvalitetnom uslugom i povoljnim cenama smeštaja. Kao i svi prethodnih i ove godine će svaki ugostiteljski objekat imati za cilj da ostavi što bolji utisak na strane klijente. Svim učesnicima želimo da pružimo udobno mesto gde će moći na miru da se pripreme za samu trku i da se nakon nje kvalitetno odmore.

    Svim učesnicima Beogradskog maratona želimo mnogo sreće i uspešnu trku!

    15 Dec 2023
    Ako ste voljni da razvijete zaradu od izdavanja apartmana, pročitajte tekst - donosimo vam proverene taktike i savete iskusnih vlasnika u nastavku.
    08 May 2023
    Istražite najpopularnije porodične apartmane u Beogradu i rezervišite sebi smeštaj koji nudi sjajan odmor u porodičnom okruženju.