Belgrade to Bowie

Blog / Kultura

David Robert Hayward-Jones, odnosno David Bowie, je bio jedan od najpoznatijih i najpopularnijih britanskih rok muzičara, a takođe se bavio komponovanjem i bio je uspešan glumac. Rođen je 1947. godine, osmog januara, a preminuo 10. januara 2016. godine. Njegova muzička karijera, koja je bila puna velikih trenutaka, uspeha, hitova, trajala je više od pet decenija. Mnoge generacije su odrastale uz njegovu muziku, mnoge su počele u ranom periodu da ga slušaju, ali ono što je sigurno, svako je makar jednom čuo neku njegovu pesmu, a da toga možda nije ni bio svestan. Možda je jedan od razloga zbog čega je David imao veliki broj fanova upravo taj što je često menjao muzički pravac, stil i imidž. Pravi fanovi su ostajali uz njega, a novi su pristizali i tako je broj sve više rastao. Od 1970. godine je posebno eksperimentisao sa muzikom, ali i stajlingom, te su mnogi govorili kako se još uvek nije pronašao i odlučio samo za jedan stil. Bio je među prvima koji su vršili ovakve eksperimente u svetu poznatih, pa kažu još i da je bio začetnik jednog novog poglavlja na svetskoj sceni. Tokom jedne od svojih mnogobrojnih turneja, zaštitni znak je bio ogromni stakleni pauk, koji je izrađen posebno samo za tu priliku. U svojoj karijeri je izdao preko 20 albuma sa kojih je imao veliki broj hitova koji će dugo živeti i nakon njegove smrti. Poslednji album nije uspeo da promoviše jer je preminuo posle osamnaestomesečne borbe sa rakom jetre.

David je u Beogradu imao brojnu publiku, pa se u njegovu čast sve do 21. avgusta 2016. godine održava izložba pod imenom "BELGRADE TO BOWIE". Domaćin ove velike izložbe fotografija na kojima se nalazi David Bowie će biti Jugoslovenska kinoteka. Biće izložene fotografije našeg poznatog i svetskog muzičkog fotografa, Brajana Rašića. On je više od dvadeset godina bio zvaničan fotograf ovog proslavljenog muzičara. Na izložbi će se naći 100 fotografija iz različitih faza Bouvija, prikazane na velikim formatima. Pored fotografisanja Bouvija, Brajan Rašić je bio proslavljen i kao fotograf grupe Roling Stons. Beograđani će u narednom periodu moći da uživaju ne samo u fotografijama Brajana Rašić, već i u veoma uzbudljivom pratećem programu.

Grad Beograd je pružio svu podršku u saradnji sa umetničkim favelom DEV9T, te će naš grad u junu dobiti mural koji je posvećen upravo Dejvidu Bouviju, a radiće ga poznati graffitni umetnici. Najavljen je i poseban filmski repertoar svih filmova u kojima je David Bowie igrao. Takođe će biti prikazivani i snimci koncerata, spotova i posebnih muzičkih događaja. Nastupiće i domaći muzičari koji će izvoditi neke od njegovih pesama, a uključene su i umetničke radionice, tribine, muzički kvizovi, igre i još mnogo toga.

Sergej Trifunović i Barbara Garčević su autori ovog projekta. Uključen je veliki broj ljudi kako bi se izložba održala na najprofesionalnijem nivou kao znak poštovanja Bouvijevog lika i dela. Cena ulaznice iznosi 300 dinara, a za sve poštovaoce koji bi želeli da više puta posete izložbu, pripremljen je ograničen broj specijalnih karata od 1000 dinara. Ove propusnice će važiti petnaest dana i biće Vam obezbeđen popust od 15% na sve suvenire, ploče, knjige i diskove.

Jugoslovenska kinoteka biće otvorena za ovu izložbu sve do 21. avgusta, tako da će svi oni koji žele da je posete imati dovoljno vremena da to učine. Svi vi koji planirate boravak u Beogradu da biste posetili izložbu, pogledajte naše ponude za stan na dan i iznajmite sebi smeštaj koji ispunjava sve vaše kriterijume.

15 Dec 2023
Ako ste voljni da razvijete zaradu od izdavanja apartmana, pročitajte tekst - donosimo vam proverene taktike i savete iskusnih vlasnika u nastavku.
08 May 2023
Istražite najpopularnije porodične apartmane u Beogradu i rezervišite sebi smeštaj koji nudi sjajan odmor u porodičnom okruženju.