AUB predlog:David Lynch,"Male priče", nadrealnih fotografija

Blog / Kultura

Ako ste se zatekli u Beogradu baš u septembru, imate jedinstvenu priliku da posetite izložbu fotografija Dejvida Linča "Male priče". A ako niste, ovo je takođe jedinstvena prilika da dođete i doživite na poseban način, jedan čudesan svet iz oka umetnika. Za smeštaj nemojte brinuti jer tu su apartmani Beograd trg Republike, pošto je izložba fotografija u Kulturnom centru Beograd, ne može Vam biti zgodnije. Jedino je neophodno da potrošite 5 do 10 minuta svog vremena u potrazi za pravim stanom po Vašoj meri, a uz pretragu pod apartmani Beograd Knez Mihailova, sigurno ćete napraviti pun pogodak.
 
"Svaki posetilac imaće svoj, individualni doživljaj, to je suština slikarstva, fotografije, filmske umetnosti. Svet je onakav kakvi ste vi", kaže David, a izložbu poklanja specijalno Beogradu. Stoga je ovo prilika da možda čak i dva puta obiđete Kulturni centar Beograd kako biste doživeli izložbu iz dva različita raspoloženja, a ukoliko ste odabrali lokaciju apartmani Beograd centar, to cete svakako vrlo zgodno i moći da uradite.
 
Lynch nikada nije studirao režiju iako ga svi znamo po njegovim filmskim ostvarenjima za sva vremena. I dok su obožavaoci zaneti nastavkom Twin Peaksa, da podsetimo da je umetnik zapravo studirao slikarstvo na Akademiji umetnosti u Pensilvaniji. Za sebe kaže: "Režiju nikada nisam studirao. Filmove sam počeo da snimam jer sam želeo da se moje slike kreću. Razlikuju se mediji, a ideja sama diktira da li će se razviti kao filmski scenario, litografija, rezbarija ili fotografija“. Nadrealni elementi njegovog stvaralaštva ponekad zastrašuju, zbunjuju ili čak vređaju publiku, a ni sa fotografijama nije drugačije. Lynch je rođen 1946. u Montani, mada proslavljen kao režiser, svoj prvi fotoaparat marke Canon, počeo je da koristi sa 33 godine. Fasciniran fabričkim postrojenjima i aktovima, često je posle snimanja umeo da se izvuče kako bi fotografisao dimnjake fabrika u okruženju. Zadimljena postrojenja nalazio je u Los Anđelesu, Nju Džersiju, ali evropske fabričke gromade više su ga privukle. Poljska, Nemačka, Engleska nudile su odlične betonsko metalne kadrove.
 
 
"Majka nije htela da mi daje bojanke. Ubedila je oca da mi donese s posla običan beli papir. Crtao sam noževe, pištolje, avione, puške. Bilo je to odmah posle rata, oružje je bilo vrlo prisutno i vrlo moderno. Ne znam otkud toliko nasilnih sadržaja u glavi jednog deteta", priznao je Linč.
 
Kada govori o svom stvaralaštvu, sam ga definiše kao intuitivno istraživanje našeg „drugog ja“, naših snova, strahovanja i predrasuda, koja nisu očigledna na prvi pogled. Za njega je intuicija sklop intelekta i emocije, razmišljanja i osećanja.
"Kada sam bio mali, roditelji su me zvali "Dikej" (od inicijala prvog i srednjeg imena, David Keith), što na engleskom znači raspadanje. Kad su to shvatili, prestali su momentalno tako da me zovu, ali možda me zbog toga privlači propadanje. Volim organske fenomene. Ako izbliza pogledate inficiranu ranu, videćete da je neverovatna. Ljudi se gade toga, ne shvataju koliko je lepo. To je sve deo procesa. Uvek postoji nešto pozitivno i nešto negativno. Obe strane su predivne", objašnjava Linč.
Na izložbi "Male priče" naći će se 56 fotografija u crno-belom izdanju i u velikom formatu. Za ovu postavku rekao je da se tako zove zato što bi svaka fotografija umela da ispriča rečenicu ili par, pa bi u zbiru činile male priče, tako sabrane da bi mogle predstavljati jednu knjigu. Poput filmova i fotografije su mu nalik snovima, dosta njih odiše propadajućim duhom truleži, uznemirujuće su i obuzimajuće istovremeno.
 
Bilo da volite i pratie umetnikov rad, ili ste tek sada otkrili njegovo stvaralaštvo, što je verovatno nemoguće, svakako morate posetiti izložbu, koja će trajati do 30. septembra, jer naša javnost do sada nije imala priliku da se upozna sa Lynch-ovim radom u domenu fotografije. Ne zaboravite da su Vam apartmani Beograd trg republike, najbrža opcija za iznajmljivanje stana na dan Beograd.
15 Dec 2023
Ako ste voljni da razvijete zaradu od izdavanja apartmana, pročitajte tekst - donosimo vam proverene taktike i savete iskusnih vlasnika u nastavku.
08 May 2023
Istražite najpopularnije porodične apartmane u Beogradu i rezervišite sebi smeštaj koji nudi sjajan odmor u porodičnom okruženju.