Atelje 212

Blog / Kultura

Atelje 212 je jedno od poznatijih pozorišta u Beogradu i svakako jedno od posećenijih. Spada u uvažena kulturna mesta Beograda i ima veoma dugu tradiciju. Atelje 212 je otvoreno 12. novembra 1956. godine kada je održan premijeran koncert izvođenja Geteovog "Fausta" u režiji Mire Trailović. Koncert se održao u maloj sali zgrade "Borbe" u kojoj je bilo postavljeno 212 stolica u delu za publiku.

Atelje 212 je bio veoma značajna prekretnica za pozorištan život, ne samo Beograda, već i ovdašnjeg dela Evrope. Pozorište u kom bi se igrala nova avangardna drama je upravo ono za šta je Atelje 212 predviđen nakon samog osnivanja i imao je velikog uticaja u Evropi u to vreme. Takođe, svrha osnivanja ovakvog pozorišta je bila ta da se ono potpuno organizaciono razlikuje od svih postojećih i da pre svega ne bude institucija. Tako je smešten u čitaonici novinske kuće "Borba", a Borislav Mihajlović ga je nazvao imenom kojim se Atelje 212 i danas diči.

Javnost je tada bila veoma blagonaklona prema ovom pozorištu koje je za sve bilo specifično s neobičnim izvođenjem predstava. Tokom pređašnjih 60 godina, Atelje 212 je postalo jedno od najznačajnijih pozorišta sa ovih prostora, a sve to kroz svoje velike glumce, predstave, pisce i reditelje.

Ovo je prvo pozorište koje je u tadašnje vreme u Istočnoj Evropi igralo "Čekajući Godoa" iste godine kada je i otvoreno. Zahvaljujući velikom uspehu ove predstave, usledio je niz drugih avangardnih drama. U ovom pozorištu su se otkrivali novi domaći pisci, a igrali su se i komadi Brane Crnčevića, Aleksandra Popovića, Dušana Kovačevića i mnogih drugih... Mira Trailović koja je bila dugogodišnji upravnik Ateljea, je zajedno sa Jovanom Ćirilovim bila inicijator za osnivanje jednog od najvećih i sada veoma poznatih evropskih pozorišnih festivala BITEF, koji je nastao 1967. godine. Ovaj pozorišni festival traje već punih četrdeset godina i poslednjih sezona se nametnuo kao lider regionalne saradnje. Atelje 212 je svojim uspesima obeležio pozorišni život Beograda i čitavog prostora bivše Jugoslavije.

Nakon Mire Trailović koja je godinama bila na čelu Ateljea 212, na njeno mesto dolazi Ljubomir Draškić. On je dugo bio mladi reditelj, tačnije od samog osnivanja pozorišta. Za vreme njegove funkcije u trajanju od dvanaest godina, Atelje 212 je proširilo svoj glumački ansambl mladim umetnicima i tada je pozorište dobilo novu zgradu. Godine 1992. je u svojoj novoadaptiranoj zgradi postalo jedno od najsavremenije opremljenih pozorišta na Balkanu. Velika scena, poznata pod imenom "Mira Trailović" ima 358 mesta u gledalištu, a Teatar koji se nalazi u podrumu i čija scena se zove "Petar Kralj" ima 141 mesto. Danas se na direktorskoj poziciji Ateljea 212 nalazi njegov dugogodišnji član ansambla i glumac, Branimir Brstina.

Trenutno Atelje 212 ima svoj stalni ansambl od 30 glumaca, ali je uvek otvoren za sve umetnike koji nisu stalno vezani za ovo pozorište. Na sceni Ateljea 212 su još uvek neka od naših najvećih glumačkih imena, kao i najbolji domaći i internacionalni reditelji. Ovde se igraju nove drame savremenih stranih i domaćih autora. Poslednjim sezonama pozorište Atelje 212 se istaklo kao lider regionalne saradnje i svojim uspesima je ostavilo dubok trag na pozorišni život Beograda, Srbije, kao i bivše Jugoslavije.

Atelje 212 se nalazi u Svetogorskoj 21, 11000 Beograd i u periodu od 16-og do 30-og septembra moći ćete da uživate u mnogobrojnim predstavama ovog pozorišta. Cene ulaznica se kreću od 400,00 dinara i možete ih nabaviti na svim prodajnim mestima Eventima. Čak i u slučaju da se iznajmili stan na dan Beograd jer se duže ne možete zadržavati, na repertoaru će se uvek naći nekoliko sjajnih predstava od kojih će vam sigurno barem jedna biti privlačna, pa ne propustite da je pogledate - sigurno ćete biti oduševljeni.

15 Dec 2023
Ako ste voljni da razvijete zaradu od izdavanja apartmana, pročitajte tekst - donosimo vam proverene taktike i savete iskusnih vlasnika u nastavku.
08 May 2023
Istražite najpopularnije porodične apartmane u Beogradu i rezervišite sebi smeštaj koji nudi sjajan odmor u porodičnom okruženju.