VERSKI TURIZAM

Blog / Kultura

Verski turizam je još jedna grana turizma koja sve više osvaja tržište, kako u svetu tako i u našem regionu. Ovaj vid turizma postaje jedan od vodećih a takozvana, poklonička putovanja su odlična šansa za Jugoistočnu Evropu i Srbiju. Nažalost u našoj državi je ovaj oblik turizma još uvek neuređena oblast, ali se u budućnosti očekuje veća pažnja od strane nadležnih za ovakva putovanja. Danas kada se govori o verskom turizmu, imamo crkve i manastire koji su još uvek prepušteni sami sebi i od posete turista nemaju prevelike finansijske koristi. Za neke manastire koji se nalaze čak i u blizini Beograda, mnogi nisu čuli što je zaista loše ako želimo da verski turizam razvijamo i podignemo na kvalitetniji nivo. U manastire najčešće odlaze vernici ili se nekada pojavi slučajni prolaznik iz inostranstva ali je to vrlo retko, kako kažu sveštenici koji u njima služe. Apartmani Srbija skreću pažnju na ovu veoma značajnu oblast našeg turizma, posebno jer se u našoj zemlji nalazi veliki broj čuvenih i prelepih manastira i crkava.

 

Hram Svetog Save

 

Postoje organizovani izleti za inostrane turističke operatere i medije od strane turističke organizacije Srbije, kako bi se bogatstvo naših destinacija na najbolji način predstavilo stranim turistima. Hram Svetog Save je svakako naša najpoznatija crkva i ima posebnu duhovnu vrednost za sve vernike. Takođe, Hram Svetog Save je jedan od najposećenijih verskih objekata u Beogradu jer preko 50 odsto turista koji dođu u Srbiju, obavezno obiđu i ovu znamenitost. Zamišljeno je da se u svakoj turi nađe barem neki od religijskih objekata Srbije. Veliku pažnju posetilaca privlače manastiri koji su pod zaštitom Uneska i to manastir Sopoćani, Stari Ras i Studenica. U Srbiji se takođe nalaze i drugi religijski objekti, poput Altun alem Džamije, koja je sagrađena u Novom Pazaru i najlepšoj, a u ovom delu Evrope i najvećoj sinagogi koja je sagrađena u Subotici. Za posete crkvama koje se nalaze u Beogradu Vam je dovoljno nekoliko dana, a ukoliko je Beograd samo polazna tačka Vašeg putovanja, stan na dan je odličan izbor tokom Vašeg kratkog zadržavanja u prestonici.

Srpska Pravoslavna Crkva takođe radi na tome da u okviru pokloničke agencije „Dobročinstvo“ dovede strane turiste. Postoji mali ali nedovoljan broj turista koji ovim povodom dolaze iz inostranstva u Srbiju. Čuveno hodočašće u Jerusalim se može posmatrati i kao jedno od veoma značajnih poduhvata u oblasti turizma. Iako je ovo pre svega jedno duhovno, religijsko putovanje, neko ipak mora biti organizator kako bi sve proteklo u najboljem redu. Svi hodočasnici moraju prevaliti dug put do Jerusalima, naravno sve u zavisnosti odakle polaze, te isto tako moraju biti smešteni u nekom hotelu ili privatnom smeštaju jer većina želi u potpunosti da upozna mesto u kom se nalazi najveće svetilište hrišćanske religije. Za naš narod, jedno od posebnih hodočašća je odlazak pod Ostrog. Često se organizuju posete ovom manastiru i organizatori uvek budu sveštenici lokalnih zajednica. Stan na dan Beograd Vam otvara vrata apartmana koji će Vam pružiti potreban odmor pred ovakva putovanja.

Srbija je i te kako poznata po manastirima koji su sagrađeni na njenom tlu i čuvenim freskama koje ih krase, te je davno kazano kako je ovo jedna od naših najvećih vrednosti i da je treba ponuditi svetu. Stranim turistima su takođe veoma interesantni fruškogorski manastiri, zatim Ostrog, Manasija, Žiča i već pomenuta Studenica. Jednodnevni izleti su najčešći i sve veći broj građana se interesuje za ovakve turističke obilaske. Godišnje se organizuje oko 30 domaćih programa i ovakvih obilazaka. Cena tura najčešće iznosi između 1.000 i 1.400 dinara, ali taj iznos može da se plati na dve rate. Verski turizam ima veliki potencijal u našoj zemlji, ali je jedan od najvećih nedostataka upravo nedostatak infrastrukture i to je glavna prepreka zašto ova turistička grana nije iskorišćena u većoj meri. U Rusiji, ali i svim zemljama bivše Jugoslavije vlada veliko interesovanje za pravoslavno nasleđe u Srbiji. Za posete manastirima je zainteresovana i naša dijaspora u Americi, Kanadi i Australiji, ali jedna od glavnih prepreka za njihove dolaske je to što ne postoji direktna avio-linija.

Svako ko želi da poseti neki naš manastir, najčešće mora samostalno da se angažuje oko organizacije puta jer se na razvoju verskog turizma u Srbiji još uvek radi. Dok ova oblast turizma kod nas ne bude dovedena na viši nivo, pokušajte da obiđete što veći broj srpskih crkava i manastira jer je to naše nasleđe kojim zaista treba najviše da se ponosimo.

15 Dec 2023
Ako ste voljni da razvijete zaradu od izdavanja apartmana, pročitajte tekst - donosimo vam proverene taktike i savete iskusnih vlasnika u nastavku.
08 May 2023
Istražite najpopularnije porodične apartmane u Beogradu i rezervišite sebi smeštaj koji nudi sjajan odmor u porodičnom okruženju.