5 zabluda o izdavanju i iznajmljivanju apartmana - Rešite najčešče greške

Blog / Apartmandžije

  • Sadržaj
  • Stan na dan, dnevni najam, apartmani na dan, kratkoročno izdavanje sve su to sinonimi za uslugu koja je danas veoma popularna i nosi naziv izdavanje stana na dan. Ali šta je to u stvari? Pre svega i vlasnici i gosti apartmana treba da znaju šta ova usluga tačno podrazumeva. Kada su vlasnici u pitanju, za njih je to put do stabilnih i značajnih prihoda. Glavnu ulogu u ovom scenariju igra Vaša nekretnina, a reditelj ste Vi. Kada su gosti u pitanju, za njih je to pomoćno sredstvo ukoliko ne žive u gradu gde iznajmljuju stan a imaju obaveze, sastanke ili dolaze tu na odmor. Tada je iznajmljivanje privatnog smeštaja veoma traženo jer je obično povoljnije od hotela. Ali naravno, kako kod vlasnika tako i kod gostiju uvek postoje neke zablude kada je ovaj vid smeštaja u pitanju.

    Mi smo tu da razrešimo 5 najčešćih neispravnih uverenja o izdavanju i iznajmljivanju apartmana.

    Oznake za ispravno i pogrešno

    Najčešće zablude vlasnika apartmana

    U nastavku vam navodimo koje su najćešće zabluda kada su u pitanju vlasnici apartmana. Ispratite ih i izbegnite gubitke, te loše poslovanje.

    Mesto na kom se oglašavam mi garantuje popunjenost

    Tako je. Agencija za izdavanje stana na dan garantuje popunjenost od 0 do 30 dana. I veoma često je to uvek bliže prvoj cifri. Niko ne garantuje ništa kada je u pitanju popunjenost apartmana. Kada želite da se bavite izdavanjem treba prvo da se informišete i da znate koje preduslove treba da ispunite da bi ste počeli i da razmišljate o ovom vidu izdavanja. I kada ispunite te preduslove niko ne garantuje ništa osim toga da će se Vaš apartman oglasiti na sajtu te agencije!!!

    Ovo je super biznis - Za 30 dana uzmeš mnogo para!

    Novac koji pada sa drveta

    Opet se vraćamo na popunjenost apartmana i to onu od 30 dana koja je sve osim realna. Tačnije u ovom poslu se naziva i statistička greška. Ovakva popunjenost može da se desi nekim zaista dobrim apartmanima ali možda jednom godišnje. Sve ima svoju sezonu, kao što je to leto na primorju u Beogradu je to recimo period jeseni. Van sezone neki vlasnici ne uspeju ni troškove komunalija da pokriju. Meseci koji su slabije popunjeni su januar i februar kada ima najmanje upita i najmanje realizovanih rezervacija. 

    Isto tako, cene nisu zacrtane, promenljive su. U zavisnosti od doba godine cene se menjaju, tako da neka najviša cena apartmana jeste u periodu Nove godine a upravo najniža u navedenim mesecima i ne zaradi se uvek ista cifra. Više o zaradi od iznajmljivanja možete pročitati u našem novom Vodiču za vlasnike u kategoriji Zarada.

    Za sve informacije i savete o izdavanju stanova na dan sa strane vlasnika, pogledajte najdetaljniji: Vodič za vlasnike apartmana.

    Najšćešće zablude gostiju apartmana

    Kao i vlasnici, i gosti apartmana često imaju pogrešne informacije u vezi sa rezervacijama i boravkom u apartmanima. Mi vam iznosimo tri najčešće i upućujemo vas na lokaciju, koja će vam pomoći da pronađete odgovor na mnogo više pitanja. 

    Odjavljivanje iz apartmana zavisi od toga kada uđem u njega

    Sat koji pokazuje vreme

    Ovo je jedna od najčešćih zabluda gostiju. U privatnom smeštaju postoji vreme za check in i za check out. Uglavnom je ulazak oko 14h a izlazak oko podneva, osim ako neki vlasnici imaju drugačije uslove.Retko koji domaćin će prihvatiti da Vas uvede u 3 ujutru. Apartmani koji se izdaju na ovom principu nemaju recepciju i za njih su zaduženi vlasnici koji nisu u obavezi da ovako kasno prime goste.

    Kako sad 50€ kad piše 40€?

    Cena koju vidite uz apartman, ona prva, upečatljiva je obično cena postavljena za jednu do dve osobe po danu. Potrebno je malo prelistati sajt tj. link samog apartmana ili ponudu poslatu od strane agencije i videti da sigurno imate formiranu cenu koja zavisi od broja dana i broja osoba. 

    Druga varijanta je da je to cena koja je prosečna cena najma za 5 noćenja i pošto progresivno opada logično je da je jedan dan skuplji. Ukoliko mislite da je to nefer, pogledajte neki strani sajt. Oni tu cenu zadrže i na nju Vam uračunavaju svoju proviziju i onu najpoznatiju taksu za čišćenje apartmana. Znači, pogledajte celokupnu ponudu pre nego što pomislite da Vas je neko "navukao".

    Slika cenovnika na sajtu

    Hoću da rezervišem jedan dan za pet meseci od danas

    Kada rezervišete hotel, znate da su skoro sve sobe iste i u hotelu imate 100 takvih smeštajnih jedinica. Ukoliko se desi da je ta rezervisana, smestiće Vas u drugu i problem je rešen. Zbog toga hoteli prihvataju rezervacije dosta unapred, i za sledeću godinu. Ali u izdavanju apartmana na dan to ne funkcioniše tako, osim možda kod nekih luksuznih apartmana, sa đakuzijem, koje rezervišete isključivo zbog đakuzija, pa je sve ostalo nebitno i onda može drugi da posluži kao zamena. 

    Svaki apartman ima drugog vlasnika. I ta jedna noć rezervisana pet meseci unapred može da postane prepreka nekoj rezervaciji na duži period koja je daleko unosnija od tog jednog dana. Da ne bi dolazilo do situacije da Vas zovu i kažu kako im je baš danas pukla cev u stanu ili neki sličan izgovor najbolje je rezervaciju izvršiti par dana ranije. 

    Sve odgovore na pitanja o iznajmljivanju apartmana ili stana na dan pronaći ćete u našem najdetaljnije vodiču kroz proces rezervacije i boravka: Često postavljana pitanja gostiju apartmana.

    Nadamo se da smo uspeli da makar delom razrešimo dileme i sprečimo probleme koji mogu nastati prilikom izdavanja i iznajmljivanja apartmana. Naš predlog je da ispratite korake koji su ovde navedeni, posetite naše vodiče i uživate u apartmanima na dan, bez obzira na kojoj se strani nalazite.

    15 Dec 2023
    Ako ste voljni da razvijete zaradu od izdavanja apartmana, pročitajte tekst - donosimo vam proverene taktike i savete iskusnih vlasnika u nastavku.
    08 May 2023
    Istražite najpopularnije porodične apartmane u Beogradu i rezervišite sebi smeštaj koji nudi sjajan odmor u porodičnom okruženju.