62. Sajam knjiga u Beogradu popustima obara sa nogu

Blog / Kultura

  • Sadržaj
  • Dođe na red i ti moja slaba tačko!

    Ove godine će se, kao i decenijama unazad, održati tradicionalni 62. Međunarodni beogradski sajam knjiga, od 22. do 29. oktobra 2017. godine, u halama Beogradskog sajma. „Ova regionalno najveća manifestacija posvećena knjizi bavi se promocijom književnog stvaralaštva i obrazovanja, kulturnom razmenom sa inostranstvom i pokretanjem aktuelnih književnih i društvenih pitanja.“ I ovog puta ćete biti u prilici da se susretnete sa preko hiljadu izlagača, suizlagača i zastupljenih firmi, kako naših tako i inostranih, a oni će Vas oduševiti svojim novim izdanjima i popustima koji ća Vas oboriti sa nogu. Svojim prisustvom počastiće nas i brojni pisci, pa možemo dobiti i neki autogram ili ličnu posvetu, ako imamo sreće.

    Popusti i do 50%

    Prošle godine je sve ove štandove obišlo skoro 190 hiljada ljudi, sa svih strana, zato ako želite da se smestite za malu sumu u kvalitetan stan, apartmani u Beogradu za izdavanje Vaš su najbolji potez. Zašto? Zato što se mogu naći apartmani Beograd 20e, pa ako dolazite sa još nekim, maltene nećete ni osetiti taj trošak. A sa ogromnim popustima koji Vas očekuju, vredi sačuvati svaki dinar jer popusti idu do neverovatnih 50 posto.

    Pored izlagača, obavezno pogledajte bogat prateći program, sigurno ćete nešto od toga želeti da odslušate. Mnogobrojne promocije, predavanja, prezentacije itd. obrađuju niz tema koje su vrlo važne za književnost, izdavaštvo i kulturu, a otvorene su za stručnu i široku publiku. Isto tako ste na nekim slobodni da postavljate pitanja i komentarišete, pa ako imate šta da kažete, evo Vaše prilike.

    Pripremite se za sjajne ponude

    A evo šta je Sajam knjiga za mene je uvek značio – priličan trošak. Da me ne shvatite pogrešno, za mene je to definitivno raj na zemlji, ali ujedno i mali pakao, jer para nikada nije dovoljno za sve što bih dodala svojoj mini biblioteci. Zato i pripreme pred ovaj događaj u mom slučaju počinju nekoliko meseci ranije. Iako popusti umeju da budu zaista sjajni, prosto novca uvek fali za još. To je isto kao sa ženama koje uživaju u šopingu, za odeću, obuću i prateće aksesoare, ili šta Vam je već pasija, nikada nije dosta. Dva, tri meseca pre početka prestaju svi troškovi, na gluposti na koje inače dajemo novac u svojim srednjoškolskim i kasnije fakultetskim danima, jer treba štedeti taj džeparac za Sajam. Pored toga, odlazak uglavnom dobro opisuje deo pesme koju izvodi bivša grupa TAP011 – „Stigao je sajam, stigao je sajam, uzeću od mame neke pare na zajam.“ Da, ja uzimam od mame, ne od Pere, tako da se moja majka ne raduje posebno tom kraju oktobra svake godine.

    Dobro je da živim u Beogradu, u suprotnom bih verovatno preplakala što moram dati i pare za smeštaj, umesto za knjige. Zato za sve Vas koji ste mi slični, način da Vam što manje novca ode na boravak su najjeftiniji apartmani u Beogradu. Njih možete pronaći i rezervisati putem potrala Apartmani u Beogradu, samo se potrudite da to bude što pre, jer imate još samo mesec dana, a kao što sam već pomenula, prošle godine je 190 hiljada posetilo Sajam. Ukoliko planirate da svraćate samo na jedan dan, smeštaj na dan Beograd je idealan za Vas.  Ja se na Vašem mestu ne bih opuštala, naročito obzirom na to da se upravo u blizini Beogradskog sajma nalaze apartmani Beograd 20e, i verujte mi da jeftinije od toga ne možete proći nigde, a uz to ne morate da se cimate po prevozu. A što se prevoza tiče, on je problematičan inače u Beogradu, ali za vreme Sajma knjiga je strava i užas. Ne preterujem uopšte.

    U fokusu nemačka književnost

    Ali da se vratimo na 62. Međunarodni beogradski sajam kjniga i činjenicu da će u njegovom fokusu ove godine biti nemačka književnost. U okviru programa Četiri zemlje jedan jezik,  zemlje nemačkog govornog područja Nemačka, Švajcarska, Austrija i Lihtenštajn, predstaviće se zajedničkim nastupom. Oko hiljadu naslova različitih autora iz sve četiri zemlje će biti prezentovano posetiocima. „Specijalno za ovu priliku Srbiju će posetiti više od dvadeset prominentnih stvaralaca za decu i odrasle koji će publici predstaviti svoj rad u okviru sajamskih manifestacija ali i događaja koji će biti organizovani na različitim lokacijama u centru Beograda."

    U ponedeljak 23. oktobra, ambasadori Nemačke, Švajcarske i Austrije otvoriće program Četiri zemlje jedan jezik na manifestaciji pod nazivom Da se upoznamo. Jan Vagner, Melinda Nađ Abonji, Folker Kučer, Tereza Preauer, Ingo Šulce, Katrin Regla, Karl Markus Gaus i mnogi drugi književnici i književnice, predstavljaće široj publici svoj rad svakog sajamskog dana od 16 časova. Takođe možete prisustvovati i večernjim programima koji će se održavati od 20 časova na različitim lokacijama koje se nalaze u centru Beograda. Na ovim jednočasovnim okupljanjima planirana su čitanja, diskusije i razgovori sa publikom, samostalni i kolektivni nastupi.

    „Raspravljaće se o različitostima i specifičnostima u okviru savremenog književnog stvaralaštva na nemačkom jeziku, o sistemu nagrada i društvenih priznanja, sajmovima knjiga, rezidencijalnim programima i stvaralačkim kolonijama ali i o ulozi autora kao osmatrača društvenih kretanja te važnosti društvenog i političkog angažmana u  savremenoj književnosti pisane na nemačkom jeziku.“

    Imaju i neki program za klince od 11h u hali 2, pa ako ste među onima koji sa malom decom dolaze u ovu gužvu, svratite i tamo na kreativne radionice, predavanja, igraonice i svašta nešto što su osmislili.

    Ako nemate problem sa polovnim knjigama, možete ih pazariti po suludo niskim cenama. Štandovi sa stripovima su takođe super opskrbljeni, i verovatno ćete kod nekog od njih videti Marčela, ja ga viđam poslednjih više ni sama ne znam koliko godina.

    Veći broj inostranih izlagača

    Iz godine u godinu Sajam knjiga, pored sve većeg broja posetilaca, upoznaje nas i sa sve većim brojem inostranih izlagača. Kada bi se samo i mi malo potrudili da se predstavimo drugim zemljama, a ne da nam ostane prazan štand kao što se dogodilo u Teheranu nekoliko meseci ranije, to bi itekako doprinelo kada je reč o kulturnoj saradnji sa drugim zemljama. Ali šta je tu je, što bi narod rekao, nad prosutim mlekom ne vredi plakati. Bitno je da se možemo pohvaliti svojim Sajmom koji je najveća manifestacija u regionu posvećena knjizi.

    Pa ako ne želite da propustite popuste koji idu i do 50 posto, iskoristite prvo jedinstvenu ponudu apartmani Beograd 20e, a zatim pravac na Beogradski sajam po Vaše omiljene naslove i autore koje ste željno iščekivali.

    15 Dec 2023
    Ako ste voljni da razvijete zaradu od izdavanja apartmana, pročitajte tekst - donosimo vam proverene taktike i savete iskusnih vlasnika u nastavku.
    08 May 2023
    Istražite najpopularnije porodične apartmane u Beogradu i rezervišite sebi smeštaj koji nudi sjajan odmor u porodičnom okruženju.