share with friends

O FEST-u gotovo da mnogi znaju, pored toga što je jedan od naših najpoznatijih, ujedno je i najvažniji festival međunarodnog filma. Upravo ono što FEST i predstavlja jeste beogradski Međunarodni filmski festival. Za one koji ne znaju, a verujemo da je takvih malo, sledi ukratko podsetnik na sve ono što je FEST, kao i njegovu važnost za, ne samo Beograd, već i celu zemlju.

FEST je definitivno jedan od medijski najispraćenijih festivala filma. Ko kaže da se danas kulturi ne pridaje dovoljno značaja, FEST je tu da demantuje, posebno svojim dugim postojanjem, tačnije od 9. januara 1971. godine kada je i otvoren. Postao jedan od glavnih događaja u kulturnom životu Beograda, uz koga su odrasle mnoge mlade generacije. FEST pruža dobrodošlicu svim relevantnim autorima i širom je otvoren za sve kinematografije sveta. Mnogi od filmova koji se emituju na FEST-u se neće emitovati u bioskopima, što ovom festivalu daje još veću posebnost i značaj. Mnogi od filmova koji su se prikazivali na FEST-u će definitivno ostati zabeleženi u istoriji svetske kinematografije. Sofija Loren, Džoni Dep i Robert De Niro su samo neka od mnogobrojnih, impozantnih, glumačkih imena koja su imala tu čast da prošetaju crvenim tepihom FEST-a.

2015. godine FEST je postao takmičarski festival sa četiri takmičarske selekcije:
Glavni takmičarski program - internacionalna selekcija,
Program Srpski film - nacionalna selekcija,
Program Granice - subverzivni i kontroverzni filmovi i filmovi iz regiona koji se takmiče za nagradu Nebojša Đukelić.

O ovogodišnjem, 45. FEST-u već se govori sa punom pažnjom, a posebno je stavljen akcenat na film Emira Kusturice "Na mlečnom putu" koji ujedno i otvara ovaj festival. Martin Skorsez takođe učestvuje, njegov film "Tišina" će biti predstavljen na programskoj šemi poslednjeg festivalskog dana.

Kada je reč o takmičarskom delu, program prema tematici predstavlja različita ostvarenja. Aktuelna tema je oduvek bio terorizam, a toga u poslednje vreme nažalost ima sve više, te ne čudi što su neki od filmova rađeni upravo na ovu temu. Pored toga na repertoaru su i komedije iz doba socijalizma. Nagrada Beogradski pobednik, ali i ostala priznanja koja se na festivalu dobijaju rezervisana su za snažna autorska dela, bez obzira o kom žanru je reč.

Kao i svake godine, tako i ove, ponuđen je veliki broj premijera koje dolaze iz regionalnih, balkanskih i istočnoevropskih zemalja. Ovako će publika u Beogradu premijerno uživati u najnovijim filmovima svojih omiljenih režisera, ali i nekih koje do sada možda nisu imali prilike da pogledaju. U trci za nagrade u nacionalnom programu su: Luka Bursać, Danilo Bećković, Dane Komljen, Tamara Drakulić, Miloš Radović i Filip Kovačević. Kategorija Fest klasik je rezervisana za izuzetne dokumentarce o Abasu Kjarostamiju i Stenliju Kjubriku, kao i restaurisane kopije filmova Oči čornije iz 1987. i Beograd, prestonica Kraljevine Jugoslavije iz 1932. Svi dobro znaju za kultni film Skupljači perja, tom prilikom će se obeležiti i pedeset godina od svetske premijere ovog filma na filmskom festivalu u Kanu. 

Od ove godine na FEST-u je ponovo uveden program za film koji je već imao (slabo primetne) javne projekcije na našem tržištu da bi se javnosti skrenula pažnja na nelojalnu konkurenciju koja prati ostvarenja malih kinematografija u našim bioskopima. Tako će se prikazati i film Žige Virca Houston, "Imamo problem!"

Bogat, kulturni festivalski program je nešto po čemu je FEST poznat i to je nešto što se od njega svakako očekuje. Ne propustite da ove godine budete deo najznačajnijeg festivala u našoj državi, a i šire. FEST će početi 24. februara i trajaće do 5. marta, a mesto održavanja biće Sava Centar.