45 Fest

Blog / Kultura

Najvažniji festival međunarodnog filma FEST će se ove godine održati od 24. februara do 5. marta u Sava Centru. Bogat kulturni festivalski program je nešto po čemu je ovaj Festival poznat, a očekuje se da je iz godine u godinu sve bolji. Ovo je definitivno jedan od medijski najispraćenijih festivala filma, a postao jedan od glavnih događaja u kulturnom životu Beograda, uz koga su odrasle mnoge mlade generacije.

Okuplja publiku iz regiona i šire, pa vidite da što pre pronađete i neki jeftini smeštaj u Beogradu, ali kvalitetan. Iz velikog asortimana možete odabrati stan koji se nalazi u blizini Sava Centra, a mi preporučujemo šta god Vam se dopadne iz ponude Novi Beograd - stanovi za iznajmljivanje. Tako se možete prošetati do svog apartmana i sabrati utiske nakon filmske večeri, a u nastavku ćete videti šta sve možete očekivati ove godine.

FEST pruža dobrodošlicu svim relevantnim autorima i širom je otvoren za sve kinematografije sveta. Mnogi od filmova koji se emituju na FEST-u se neće emitovati u bioskopima, što ovom festivalu daje još veću posebnost i značaj. Mnogi od filmova koji su se prikazivali na FEST-u će definitivno ostati zabeleženi u istoriji svetske kinematografije. Sofija Loren, Džoni Dep i Robert De Niro su samo neka od mnogobrojnih, impozantnih, glumačkih imena koja su imala tu čast da prošetaju crvenim tepihom FEST-a.

Godine 2015. FEST je postao takmičarski festival sa četiri takmičarske selekcije:

  • Glavni takmičarski program - internacionalna selekcija,
  • Program Srpski film - nacionalna selekcija,
  • Program Granice - subverzivni i kontroverzni filmovi i filmovi iz regiona koji se takmiče za nagradu Nebojša Đukelić.

O ovogodišnjem, 45. FEST-u već se govori sa punom pažnjom, a posebno je stavljen akcenat na film Emira Kusturice "Na mlečnom putu" koji ujedno i otvara ovaj festival. Martin Skorsezi takođe učestvuje, njegov film "Tišina" će biti predstavljen na programskoj šemi poslednjeg festivalskog dana. 

Kada je reč o takmičarskom delu, program prema tematici predstavlja različita ostvarenja. Na repertoaru su filmovi o terorizmu, ali i komedije iz doba socijalizma. Nagrada Beogradski pobednik, ali i ostala priznanja koja se na festivalu dobijaju rezervisana su za snažna autorska dela, bez obzira o kom žanru je reč. 

Kao i svake godine, tako i ove, ponuđen je veliki broj premijera koje dolaze iz regionalnih, balkanskih i istočnoevropskih zemalja. Ovako će publika u Beogradu premijerno uživati u najnovijim filmovima svojih omiljenih režisera, ali i nekih koje do sada možda nisu imali prilike da pogledaju. U trci za nagrade u nacionalnom programu su: Luka Bursać, Danilo Bećković, Dane Komljen, Tamara Drakulić, Miloš Radović i Filip Kovačević.

Kategorija Fest klasik je rezervisana za izuzetne dokumentarce o Abasu Kjarostamiju i Stenliju Kjubriku, kao i restaurisane kopije filmova "Oči čornije" iz 1987. i Beograd, prestonica Kraljevine Jugoslavije iz 1932. Svi dobro znaju za kultni film "Skupljači perja", tom prilikom će se obeležiti i pedeset godina od svetske premijere ovog filma na filmskom festivalu u Kanu. 

Od ove godine na FEST-u je ponovo uveden program za film koji je već imao (slabo primetne) javne projekcije na našem tržištu da bi se javnosti skrenula pažnja na nelojalnu konkurenciju koja prati ostvarenja malih kinematografija u našim bioskopima. Tako će se prikazati i film Žige Virca Houston, "Imamo problem!"

15 Dec 2023
Ako ste voljni da razvijete zaradu od izdavanja apartmana, pročitajte tekst - donosimo vam proverene taktike i savete iskusnih vlasnika u nastavku.
08 May 2023
Istražite najpopularnije porodične apartmane u Beogradu i rezervišite sebi smeštaj koji nudi sjajan odmor u porodičnom okruženju.