4. april, Dan studenata - dan žurki

Blog / Kultura

  • Sadržaj
  • Studenti su najveće blago jednog društva i zbog toga smo dužni da učinimo sve kako bismo našim mladim ljudima obezbedili što blistaviju budućnost u našoj državi, a oni će nam se svojim znanjem i veštinama odužiti koje su usavršavali tokom studija. Naša agencija se trudi svima da izađe u susret, pa zato su cene prenoćišta u Beogradu vrlo pristupačne i za studente koji dolaze u Beograd za vreme ispitnih rokova ili bilo kojom drugom prilikom. Studirati nije lako i to vrlo dobro znaju svi koji su nekada pohađali fakultet. Mnogi od njih su nastavili i izborili se za svoje, izutzetnim radom stečene diplome, a oni koji su napustili studije, neretko razmišljaju o tome da se ponovo vrate fakultetu. Koliko god da su teški, studentski dani su ipak najlepši. Iz tog razloga su studenti dobili i svoj praznik - Dan studenata. 

    Kako fakultet i studentske dane ne čini samo učenje, postoje mnoge druge aktivnosti koje okupljaju sve studente na jednom mestu. To naravno mogu biti različite univerzijade, sportska takmičenja između fakulteta, zajedničke predstave i priredbe, razmene studenata, upoznavanje sa drugim sistemom obrazovanja i još mnogo toga zanimljivog što se dešava u okviru studiranja. Ono što studenti najviše vole posle napornih kolokvijuma, ispitnih rokova i predispitnih obaveza je svakako malo opuštanja. Kako je obeležen Dan studenata 2019?

     

    4. april Dan studenata

    Poznato je kako su studentske žurke, izleti i ekskurzije okarakterisane kao najbolji provodi koje jedan student može iskusiti. Ne može se zamisliti ništa bolje od mladih, zrelih osoba, željnih druženja i dobre muzike uz koju mogu da se zabave sa svim svojim kolegama, ali i drugim mladim ljudima koji jednostavno vole dobar provod. Kažu da se čovek se uči dok je živ, pa će vremena za učenje biti na pretek, ali mladost je ta koja mora da se živi punim plućima i pravi period  kada se uživa u svakom njenom trenutku. Studenti su jedni od onih koji najbolje znaju koliko je taj trenutak dragocen, jer vreme od jednog do narednog ispitnog roka proleti i pre nego što postanete svesni toga. U međuvremenu je tu još veliki broj raznih seminarskih i istraživačkih radova, kucanje eseja, vršenje priprema za prezentacije i još mnogo toga. Ovo je samo deo napornh obaveza koje iziskuje svaki fakultet i kada pogledate, studenti zaista zaslužuju da u godini studiranja imaju svoj dan koji će obeležavati. Taj dan je upravo 4. april. Iako se danas ovaj datum obeležava uz veliki broj žurki i koncerata, datum njegovog osnivanja ima malo drugačiju i težu pozadinu.

    Ovaj dan se obeležava u sećanje na Žarka Marinovića (1911-1936), studenta pravnog fakulteta. Četvrtog aprila 1936. godine organizovane su demonstracije studenata zbog loših uslova studiranja, što je brzo preraslo u štrajk. Nažalost, tog datuma je u tokom demonstracija nastradao i Žarko Marinković zbog kog se 4. april praznuje kao Dan studenata Beogradskog univerziteta. Svake godine studenti i profesori u Aleji velikana na Novom groblju polažu venac na grob Žarka Marinovića. Od te godine, pa sve do danas, studenti se često veoma buntovno bore za svoja prava, za jeftinije školovanje, za istinu i pravdu na fakultetima, bez obzira koji smer pohađali. Iako situacija u školstvu nije uvek najsjajnija, studenti se trude da ipak ne gledaju na sve to sa najcrnje tačke gledišta. Četvrti april je dan kada se sećaju svega kroz šta su njihove tadašnje kolege prolazile u borbi za bolje uslove studiranja i dan kada svojim obeležavanjem poručuju svima da su i oni deo ove države i da su samo oni naša budućnost u koju treba dosta da se ulaže.

    Međunarodni dan studenata

    Dan studenata 2019 je dan kada se profesori, studenti i nekadašnji studenti sećaju 1939. godine - dan kada je pogubljeno 20 studenata iz Čeholosvačke. Međunarodni dan studenata se obeležava 17. novembra kao praznik kada se ceo svet seća borbe studenata protiv nemačke okupacije, borbu za demokratiju, demokratsko obrazovanje i demokratsko društvo. Više od 1.000 studenata iz Čehoslovačke je odvedeno u logore, a studentski domovi i univerziteti su pretvoreni u kasarne. Međunarodni dan studenata ustanovljen je 1941. godine od strane Međunarodnog veća studenata iz Londona. Tokom prethodnih decenija su studenti širom sveta postali borci za demokratiju, slobodu govora i bolje društvo i obrazovanje.

    Tokom Međunarodnog dana studenata mnoge svetske studentske, omladinske i nevladine organizacije apeluju na očuvanje i poboljšavanje položaja studenata. Kao i u Srbiji, tako se i u svetu organizuju dodele nagrada, besplatne sportske, kulturne i muzičke manifestacije kojima se promoviše multikulturalizam, različitost i podstiče učešće mladih. 

    Dan studenata u Srbiji

    Dan studenata 2019 obeležen je 04. aprila i 17. novembra. Oba datuma su za sve visokoškolske ustanove bile neradni dani, koji su univerziteti u Srbiji obeležili na različite načine. Sve oči su svake godine uprte u Univerzitet u Beogradu, kao veliki univerzitetski centar gde dolaze mladi iz cele Srbije i regiona u potrazi za adekvatnim obrazovanjem. Ovog 17. novembra organizovana je Svečana akademija u Starom dvoru povodom Međunarodnog dana studenata. Pored studenata i profesora sa Univerziteta u Beogradu, Svečanoj akademiji su prisustvovali premijerka Ana Brnabić, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarćević i ministar omladine i sporta Vanja Udovičić. Posebna čast je ukazana predstavnicima i profesorima drugih univerzitetskih centara iz Srbije i ustanova koje se bave visokim obrazovanjem u Srbiji. Dan studenata 2019 upotpunili su mladi iz hora Fakulteta umetnosti iz Prištine, kao i dodeljivanje zahvalnica svima koji rade na unapređivanju visokog školstva i položaja studenata. 

    Studentski grad - Dan studenata 2019

    Univerzitet u Beogradu je jedini univerzitetski centar u Srbiji, koji svečano obeležava četvrti april kao Dan studenata. Kao i svake godine, tradicionalna proslava povodom 4. aprila - Dana studenata 2019, održaće se na platou Studentskog grada na Novom Beogradu. Nastupiće popularne muzičke grupe i bendovi, a ovom događaju uvek prisustvuje veliki broj posetilaca, što studenata, što drugih ljudi koji vole dobre koncerte i žurke. Očekuje se broj od preko 12.000 posetilaca, najviše studenata. Proslava Dana studenata 2019 se svake godine obeležava kroz nekoliko manifestacija, a besplatni koncerti su svakako najposećeniji deo večeri. 

    Od 17:00 časova počeće Svečana akademija, koju organizuju Studentski parlament Univerziteta u Beogradu (SPUB) i Savez studenata Beograda (SSB). Tokom svečanosti će se studentima obratiti predstavnici Univerziteta u Beogradu, drugih studenstkih predstavničkih tela i studentskih organizacija, a najboljim studentima beogradskog univerziteta biće dodeljene i nagrade za veliki uspeh tokom školovanja. Pored Svečane akademije, predviđeno je predstavljanje knjige “Ljubav nije dovoljna” Sanje Domazet i radionica angažovanog, aktivističkog i gerilskog filma od 19:00 časova u Studiju 28.

    Dom kulture “Studentski grad” predstavlja obrazovnu ustanovu pod okriljem Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Repbulike Srbije, koja je namenjena različitim potrebama mladih i studenata.

    Koncert za Dan studenata 2019

    Svi posetioci će moći da uživaju u odličnoj svirci i nastupu brojnih muzičara, bendova, DJ-eva i pevača. Od poznatih bendova, nastupiće Tribute bend Bijelo dugme by Klin, bend koji je jedan od najslušanijih među starima i mladima. Iza sebe imaju veliki broj hitova i dugu muzičku tradiciju. Zajedno sa njima će nastupiti i grupa Eastock. Tu je naravno i DJ Atila koji će sve prisutne razdrmati uz zvuke najbolje klubske muzike. Od domaćih popularnih zvezda nastupaće Dženan Lonačervić, koji će publiku zabavljati pop i zabavnom vrstom pesama. Koncertnu manifestaciju će upotpuniti brojni događaji dodela nagrada najboljim studentima, biče i dosta poklona, kao i mnogih popusta na razne usluge.

    Žurka će trajati od 18:00 do 00:00 časova, a važno je napomenuti i to da je ulaz potpuno besplatan. Dođite da osetite sjajnu energiju i pozitivne vibracije studentskih žurki, čak iako niste student, svi su dobrodošli.

    Ukoliko ste student i rešite da odete na žurke, a ne živite u Beogradu, možete da dođete sa društvom i iznajmite stan na dan Slavija, centar, Vračar ili bilo koji drugi deo grada blizu centra. Možete iznajmiti i privatan smeštaj u blizini Studentskog grada na Novom Beogradu kako biste bili u neposrednoj blizini proslave povodom Dana studenata 2019.

    15 Dec 2023
    Ako ste voljni da razvijete zaradu od izdavanja apartmana, pročitajte tekst - donosimo vam proverene taktike i savete iskusnih vlasnika u nastavku.
    08 May 2023
    Istražite najpopularnije porodične apartmane u Beogradu i rezervišite sebi smeštaj koji nudi sjajan odmor u porodičnom okruženju.