10 razloga da posetite Srbiju

Blog / Kultura Ugostiteljstvo

  • Sadržaj
  • Srbija je zemlja velikih ljudi, bogate istorije, hrabrog naroda, dobijenih i izgubljenih ratova, padova i uspona, naučnika, sportista, prelepih predela, izvora, pašnjaka, planina, reka i svega što naš narod čni ovakvim kakav je. Postoji nešto u nama i našoj zemlji što nas čini prepoznatljivim svuda u svetu, pa se Srbija polako, ali sigurno, sve dalje čuje. Ne postoji deset razloga da posetite Srbiju, već hiljadu i deset, ali nešto Vam moramo ostaviti da sami dodate na ovaj spisak. Pored toga što Srbija možda nije toliko medijski ispraćena u svetu, turisti ipak nađu put do nas i govore svojim prijateljima o maloj zemlji na Balkanu sa velikim srcem.

    Mi smo odabrali 10 razloga da posetite Srbiju.

    Prirodne lepote

    U ovu kategoriju spadaju sva prirodna blaga koja Srbija poseduje. To uključuje sva naša prostranstva, reke, izvore, divne srpske planine, jezera, kao i lekovite banje. Veliki broj turista u Srbiju dolazi upravo zbog naših čudotvornih izvora i banja. Takođe imamo prelepe planine, koje mame ljubitelja prirode i planinarenja. Tu su i naša čuvena etno-sela, naša tradicija i narodni folklor koji je veoma zanimljiv svakome ko dolazi sa strane. Iako će nekima iz Srbije zvučati neverovatno, ali naše reke su jedne od čistijih u svetu, a i ribolov je jedna od grana koja dovodi strance u Srbiju. 

    Istorija

    Kao što smo već naveli, Srbija je zemlja veoma bogate i burne istorije. Dinastije koje su njom vladale, poput Karađorđevića i Obrenovića, ostavile su svoj trag, posebno u šumadijskom delu. Pa tako imamo prelepe srednjovekovne manastire, muzeje i mauzoleje, od kojih je jedan od najpoznatijih Mauzolej na Oplencu u Topoli. Karađorđev grad je mesto koje svake sezone privuče veliki broj stranaca, a neke grupe dolaze čak i iz Izralea u ovaj mali deo Srbije. Čitavi kompleksi nekadašnjih vladara i njihove zaostavštine nalaze se po celoj zemlji, pa u koje god mesto da odete, o njemu ćete sigurno čuti neke od značajnih istorijskih činjenica i zbog čega je ono važno za našu zemlju.

    Festivali i manifestacije

    Još nešto po čemu je poznata i zbog čega vredi posetiti Srbiju, svakako su festivali i posećene manifestacije. Gotovo da svaki grad, svako mesto kod nas ima neku svoju manifestaciju, makar ona bila posvećena hrani. Novi Sad ima nadaleko čuveni EXIT festival, koji svake godine privlači ogroman broj turista iz celog sveta. Ovo je značajno ne samo po taj grad, već i celu državu, jer je jedan odlična promocija naše zemlje. Beograd ima svoj Beer Fest, festival koji je postao pravi zaštitni znak grada kada je reč o festivalima. Pored Beer Festa, u Beogradu se tokom godine održi veliki broj manjih festivala i svaki od njih vredi posetiti. Guča, festival trube koji se održava u istoimenom mestu, koje se nalazi u blizini Čačka. Love Fest u Vrnjačkoj Banji, festival pretežno tehno i house muzike. Počeo je kao mala žurka, a prerastao u ozbiljan muzički festival čije vreme tek dolazi. Već sada se za Love Fest može čuti u svetu i svake godine dolazi sve više posetilaca. Leskovačka roštiljijada, ogroman festival hrane, odnosno jela sa roštilja. Pravi vašar ispunjen muzikom i zabavom. Šabački vašar, jedan od najvećih vašara u Srbiji. Svaki turista treba iskusiti čari srpskog festivala i vašara. Ove manifestacije će na najbolji način upotpuniti vaše odmor u Srbiji

    Hrana

    Ovde se hrana sprema sa uživanjem, a jede sa apetitom. Srpska kuhinja je jedna od najlepših kuhinja zbog svoje raznovrsnosti i umerenosti, barem kada je reč o začinima i dodacima. Toliko je toga što morate isprobati kada se nađete u Srbiji, a mnogim jelima i pićima smo već pisali i to po nekoliko puta. Domaća srpska jela iz kuhinje naših baka, najbolje rakije iz kazana naših deka, su nešto u šta se svaki turista zaljubi na prvi zalogaj, odnosno gutljaj. Kod nas ne postoji gmo hrana, već samo domaća, sveža i prava. Naši sirevi, kiselo mleko, kajmak, za strance su prava delikates jela. Srpski kompoti, slatko, med, domaći sokovi, iznova i iznova osvajaju srca stranaca koji ih oduševljeno konzumiraju. Jedno je sigurno, odavde nećete otići ni gladni ni žedni, ali sa kojim kilogramom viška verovatno hoćete.

    Srdačni ljudi

    Možda nekima ovo neće zvučati kao validan razlog zašto treba posetiti Srbiju, ali tu srdačnost i gostoprimstvo možete osetiti samo u Srbiji. Naš narod je oduvek važio za odličnog domaćina i odavde nećete otići praznih stomaka i suvog grla. Želimo svakoga da ugostimo i pokažemo mu što više, ispričamo mu što više i pružimo što više tokom boravka u našoj zemlji. Svaki turista koji je jednom posetio Srbiju, uvek je navodio naše gostoprimstvo za primer i toplinu kojom narod Srbije zrači. Ovde su se sklopila mnogobrojna prijateljstva i međunarodni brakovi, jer ono čime Srbi zrače, ne može se videti ni u holivudskim filmovima.

    Noćni život

    Svako treba iskusiti pravi izlazak sa Srbima, jer to su ubedljivo najluđi i najbolji izlasci svakog turiste koji je nekada izašao u neki naš klub. Ovde lokali gore do jutra, bilo da je reč o kafanama, klubovima, splavovima ili kafićima, mesta su uvek popunjena do poslednjeg. Lumpovanje do ranih jutarnjih časova i dolazak kući u vreme kada stariji ustaju za posao je nešto što samo u Beogradu možete videti. Naši klubovi su odlični za punjenje energijom, pa nemojte da Vas začudi činjenica ukoliko neko pravo s žurke odlazi na posao. Beograd je grad u kom se brzo živi, pa su i žurke takve, dvadesetčetvoročasovne i nestvarne.

    Pristupačnost

    Cene ovde su daleko niže u odnosu na cene u svetu. Možda mnogi to ne znaju ili jednostavno na to gledaju na drugačiji način, ali strancima je Srbija jedna od finansijski najpovoljnijih zemalja. Jeftini apartmani u Beogradu a udobni apartmani, hrana, piće i izlasci su san svake mlade osobe, pa zbog svoje pristupačnosti, Srbija iz sezone u sezonu vrvi od turista. Odlična, a jeftina zabava je oduvek mamila, pa je zbog toga Srbija omiljena onima koji ne ponesu previše novca na odmor.

    Narodni folklor

    Tu spadaju i već pomenuta etno mesta, gde možete da vidite kako se nekada živelo i radilo, kakvo posuđe su koristile domaćice, kakvim spravama se radilo na njivi. Naš narod još uvek čuva veliki broj narodne tradicije, a upravo se dosta toga i može videti kroz razna takmičenja folkloraša, ne samo ansambala iz Srbije, već iz celog sveta. Naše narodne nošnje i igre su čuvari naše tradicije. Srpsko kolo je samo još nešto što oduševljava strance, posebno ako se zateknu na nekoj srpskoj svadbi, to je za njih pravi doživljaj. Kroz muziku i nošnju iskazujemo našu vekovnu tradiciju i ono što su nam preci ostavili u amanet. Pletenje, tkanje ćilima, ručni mlinovi za kafu, volovska kola i stari alat kojim se nekada moglo sagraditi sve što se zamisli, deo je svake turističke ture, gde god da se nađete. Priče o Srbiji i nekim davnim vremenima uvek nađu svoj put do slušalaca, a uvek možete iznajmiti dnevni smeštaj (ili na dan dva) u etno selu koje odlučite da posetite.

    Beograd

    Za sam kraj današnje liste, ostavili smo glavni grad Srbije, naša prestonica, Beograd. Sadrži apsolutno sve karakteristike koje krase Srbiju. Beograd je predstavnik naše zemlje, sa dozom urbanosti i ruralnosti, sa malo onog mangupskog šmeka i široke duše. Grad u kom ima mesta i za sevdah, ali i rok svirke. Beograd ima sve, od parkova, reka, festivala, klubova, kafana, odlične domaće kuhinje i svetkih manira. Grad o kome najviše govorimo, a nikada ne kažemo sve. Grad u kom ćete imati sve na dlanu o njemu samom, ali i dozu misterije koja ga čini takvim. Beograd je priča za sebe i svakako ga treba posetiti i doživeti onakvim kakav on zaista jeste, lep, neukrotiv i topao.

    Novak Đoković

    Možda će nekima zvučati čudno da je Novak Đoković razlog da posetite Beograd, ali činjenica je da je postao jedan od naših najvećih promotera i zaštitno lice Srbije, i da ga je zavoleo ceo svet. Sport je oduvek imao ključnu ulogu u svetu, bez obzira o kojoj disciplini se radilo, pa je bogata sportska istorija još jedan razlog da obiđete ovu malu zemlju punu medalja. Danas gotovo da ne postoji zemlja koja nije čula za našeg najpoznatijeg tenisera Novaka Đoković. Zahvaljujući njemu, mnogi su saznali za nas, pa je definitivno zaslužio da se nađe na ovoj listi.

    Mali, broj, ali velika vrednost ovih razloga zašto treba da posetite Srbiju. Lista je dugačka, a vi nam ukažite na ono što biste voleli da pokažete svakom strancu koji se nađe u našoj prelepoj zemlji Srbiji. 

    15 Dec 2023
    Ako ste voljni da razvijete zaradu od izdavanja apartmana, pročitajte tekst - donosimo vam proverene taktike i savete iskusnih vlasnika u nastavku.
    08 May 2023
    Istražite najpopularnije porodične apartmane u Beogradu i rezervišite sebi smeštaj koji nudi sjajan odmor u porodičnom okruženju.